wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach(...)Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki i polej łyżką oleju z suszonych pomidorów.Troche morskiej soli i wymieszaj. Wysyp ziemniaki na kurczaka. Przykryj pokrywą. Wsadz do piekarnika. Na 230 stopni, a gdy już zacznie ładnie skwierczeć zmniejsz do 200. Ja zapiekałam niecałe 2 godziny. Można więcej,ale po co? Kurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny
Z Kuchni Do Kuchnispróbujcie koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczakaSkładniki:ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka1 cebula 3-4 ząbki czosnku3 łyżeczki ostrej musztardy1,5 łyżeczki papryki słodkiejsól (wedle uznania)świeżo zmielony pieprzodrobina majeranku2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie)Przygotowanie: Cebulę(...)masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie godziny w ciepłe miejsce (np. przy kuchence, ciepłym piekarniku) do wyrośnięcia. W połowie czasu oczekiwania, po godzinie, wyjmujemy ciasto, rozpłaszczamy dłonią i chowamy pod ściereczką na kolejną godzinę. Następnie formujemy z ciasta bułeczki i układamy na blasze wyłożonej
Symfonia Smakówmielony pieprz Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na maśle lub bezwonnym oleju kokosowym, na niedużym palniku, do miękkości, co jakiś czas mieszając. Solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Ja kroję na bieżąco i dorzucam partiami. Smażymy do całkowitego odparowania grzybów. W trakcie solimy i posypujemy świeżo mielonym(...)kawałki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy sezamem. Odstawiamy do napuszenia, na ok. 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 15-20 minut, do lekkiego przyrumienia. Ja piekę na programie góra-dół, bez termoobiegu. smacznego
Smaczne Zdrowepieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować(...)liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem), na spód którego ułożyć pokrojone drobniej masło. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i zapiekać 25-30 minut. Jak podawać?: Możemy tradycyjnie podawać z sosem pieczarkowym (świetnie pasuje), albo z sosem ze świeżych pomidorów (również będzie pyszne), albo, co też
gutfutkurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli w zastępstwie użyliśmy zielonej lub czerwonej – nie musimy namaczać(...)się zagotuje. Gotujemy ok. 2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem musimy obficie posypać sos posiekaną natką pietruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy
Poezja smakucebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka tymianku łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki majeranku płaska łyżka vegety świeżo mielony pieprz czarny 1-2 łyżka przyprawy maggi 1. Myję papryki, wydrążam, uważając, żeby nie połamać ścianek, wybieram błonki i ziarenka ze środka.Cebulę obieram, drobno siekam, jedną(...)łyżki lub morgensterna (mątewka), jeśli mamy długą paprykę. ;) Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula
Kuchnia Prezydentowejduszona z cebulką Składniki: karkówka wieprzowa: 1 kg cebula: 5 – 6 szt. czosnek: 2 – 3 ząbki bulion mięsny: 1/2 – 3/4 szklanki papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka ostra mielona do smaku sól i pieprz smalec do smażenia Karkówka duszona z cebulką – przepis Przygotowanie: Karkówkę kroimy w ok. 1,5 – 2 cm plastry. Przekładamy(...)nasza karkówka pieczona na kapuście , a także karkówka wieprzowa w sosie własnym . Pyszna jest również domowa karkówka na kanapki oraz roladki z karkówki z pieczarkami . Polecamy też karkówkę z piekarnika jak z grilla . Życzymy smacznego! Artykuł Karkówka duszona z cebulką pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieśrodku. Podasz go na kanapce z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora, papryki lub warzyw konserwowych. Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ zrobiony z włoszczyzny mrożonej. Nie potrzebujesz także maszynki do mielenia, wystarczy blender, w którym zmiksujesz wszystkie połączone składniki. SKŁADNIKI: 450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach 1 puszka białej fasoli – 400 g 3 średnie jajka 1 większe kwaskowate jabłko(...)wysypuję bułką tartą. Wykładam pasztet, wyrównuję łyżką. Możesz na wierzchu widelcem zrobić ozdobny wzorek. Wystarczy, że “przejedziesz” widelcem wzdłuż całego pasztetu. Ja jednak rzadko to robię. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pasztet wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 75 minut. Gotowy studzę i przechowuję pod przykryciem w lodówce
Zasmakuj Kuchnimascarpone 120 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Krem pistacjowy: 300 ml śmietanki kremówki 36 % 250 g mascarpone 150 g białej czekolady 70 g masła pistacjowego (100% mielone pistacje) Mus malinowy: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody) 300 ml śmietanki 30% 100 g mascarpone Tynk milky-way (wierzchnia warstwa(...)jest bardzo wysoki i z niskiej tortownicy może wypłynąć / biszkopt z tortownicy upiecze się 10 min szybciej). Boków rantu czy tortownicy nie smarujemy. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 45-55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką – wsadzamy do dna, wyciągamy i patrzymy czy jest suchy). Gdy się upiekł, piekarnik uchylamy, a biszkopt pozostawiamy
Poezja smakufont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeśli zostały Wam kotlety mielone z obiadu i nikt nie ma na nie ochoty wystarczy, że upieczemy do nich pyszne bułeczki. W lodówce na pewno tez znajdzie się sałata i kilka warzywnych dodatków(...)posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Bułeczki piec w 180 stopniach ok 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia może się nie znacznie różnić w zależności od piekarnika
W garach u GosiPuree (mus) z dyni będzie bazą do tworzenia dyniowych potraw i wypieków. Aby przygotować puree możemy dynię ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne(...)zmiksowałam na papkę. Gotowe puree przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki,będą zużyte w ciągu najbliższych dni na dyniowe przysmaki. Można również takie puree zapasteryzować w słoiczkach,będziemy mieli dostęp do dyni także zimą
Kolorowa kuchnia Elkidwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać(...)Matylda wyszła za mąż. W wieczór wigilijny Ewa postanowiła odejść od Pawła, gdy ten spóźniał się na kolację. Miała dość tego, że mijali się w mieszkaniu i nie mieli już wspólnych zajęć, bo Paweł (lekarz) miał ciągle dyżury w pracy lub wracał zmęczony i musiał odreagować, zajmując się grami. Pewną rolę w książce odegra też brat Ewy, Michał
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym. Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz(...)solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając. Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem
R'n'G Kitchenszklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland Składniki na glazurę: 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty(...)pojedyńczo w blaszce do muffinek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ślimaczki podwoją swoją objętość, na około 45 minut. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez około 30-35 minut lub do zarumienienia, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje
karmelowyimbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną na 4 części, główkę czosnku przekrojonego na pół i dwie gałązki rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir
Piekielna Kuchnia Pati