mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:335/400)

Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka) 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso(...)pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką

Piekielna Kuchnia Pati
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 371

MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO(...)dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.Po upieczeniu chwilę studzimy.Roztapiamy czekoladę dodając

Ostra na Słodko
Mini-makaroniki cytrynowe z rozmarynem 282

cytryny ew. barwnik (żelowy/sypki) Rozmarynowy lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu      Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy nie będą już się nadawać do przygotowania makaroników. Mieszamy dokładnie z 150g(...)wyschnięcia - po dotknięciu powierzchni masa nie może się kleić. Nie możecie też czekać zbyt długo, jeśli skorupka będzie zbyt gruba makaroniki popękają od góry. Miejcie więc odpowiednio wcześniej nagrzany piekarnik i sprawdzajcie często jak bezy się czują. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 º  C przez 8 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia - dzięki temu łatwiej się odklejają

sama złodycz
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 155

przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book   #smakjęzyka  i mielona szynka. opakowanie lazanii  0,5 kg mięsa mielonego  puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże 2  łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju duża cebula 3 ząbki(...)Pół szklanki sera mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, lekko doprawiamy i zostawiamy sobie na później. I tak do wyczerpania produktów, kończąc na cieście.  Przykrywamy i do piekarnika ( 180 stopni), po 20 minutach odkrywamy, smarujemy dokładnie serem ze śmietanką. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy aż się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa  sosu

Dieta moja pasja
Tarta z grzybami 197

kostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej(...)wszystkimi składnikami. Próbujemy i doprawiamy. Ostrożnie z solą. Jajka zwiążą nam farsz. W trakcie pieczenia ser trochę urośnie i będzie sprawiał wrażenie „latającego”, ale wystarczy po wyciągnięciu z piekarnika zostawić tartę na 10 min. Ser opadnie i się ściągnie. Będzie można kroić. Składanie tarty : Na podpieczonym cieście układamy gruszki, na to wlewamy masę serową, rozprowadzamy. Na masie układamy grzyby

ladykitchen
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 338

najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam je do stałego menu naszej rodzinki. :) Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu zachwyconych tym przepisem, co bardzo mnie cieszy! :) Ciasto to stanowiło moją propozycję na piknikowe party, jednak wiele osób zwróciło uwagę(...)przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).  Smacznego

Garniec Magalie
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 284

pieprzu Majeranek 35 gram soli Jelita wieprzowe o średnicy 26 – 28 mm 100 ml wody Z udźca usuwamy kości i skóry. Kroimy w drobne podłużne paski. Mielimy maszynką do mielenia na grubym sitku ok.6 mm. Pierś kroimy w małe kawałki i niezbyt drobno rozdrabniamy (ja użyłem blendera rozdrabniacza). Całość mieszamy bardzo dokładnie razem z przyprawami i odstawiamy(...)czasem też dodaję kolendry. Taka biała kiełbasa z powodzeniem zastąpi wieprzową i jest bardzo smaczna. Pasuje jako dodatek do białego barszczu czy żurku ale też doskonale smakuje podpieczona w piekarniku.   Smacznego ! Artykuł KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 213

pieczenia 16 g cukru waniliowego 75 g cukru 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem (opcjonalnie) 1 jajko szczypta soli szczypta cynamonu do oprószenia Masa serowa: 750 g mielonego sera waniliowego na sernik (z wiaderka) 1 budyń waniliowy (47 g) 3 jajka "M" (osobno żółtka, osobno białka) 10 dag świeżej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki cukru Tarta serowa(...)wytnij 8 długich pasków (ok. 1 cm szerokości). Ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc "kratkę" (przekładając jeden z pasków raz na wierzchu, raz pod spodem drugiego paska).  Piekarnik rozgrzej do 180'C, piecz ciasto przez 15 min. w takiej temperaturze, potem zmniejsz ją do 160'C i piecz jeszcze ok. 35 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, by ciasto

Moje Qulinaria
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 255

zdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu(...)oleju wsadzać nie można. 4. Młynek do kawy - do przypraw Zdecydowanie trzeba go mieć. Oglądacie czasem The Taste? Ludo Lefebvre miał w zwyczaju pokrzykiwać na swoich kucharzy, żeby mielili przyprawy dopiero przed dodaniem ich do potrawy. Wcześniej zmielone mieszanki dość szybko tracą swój aromat, więc warto dbać o ich świeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć

W kuchni wieczorem
Drożdżówki z serem 164

łyżeczka pasty z wanilii; – 1 jajko; – szczypta soli LUKIER: – kilka łyżek gorącej wody; – 300 g cukru pudru; NADZIENIE SEROWE: – 0,5 kg twarogu niemielonego; – 2 żółtka; – 100 g cukru pudru; – 2 łyżki śmietany 18%; – 1/2 łyżeczki pasty z wanilii DODATKOWO: – 1 jajko; – 1 łyżka mleka Wykonanie: Ciasto: Mleko(...)wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Gotowe wystudzić na kratce, polukrować

dom-agi.pl
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 229

Dzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nastawionego na górną grzałkę na temperaturę 200 stopni C. Piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch papryk w wielu miejscach stanie się czarny. Wyjmij blachę z piekarnika, papryki przykryj folią

Chilli Czosnek i Oliwa
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 174

szukoł dietetycznego jedzynia, to nawet niy mo sam co czytać. Za starego piyrwy 2 ludzie mieli biyda 3 i bez to kołżdo czyńść świni trza bōło 4 jakosik przerobić. Tuste (abo niyftorzi tyż gołdajōm 5 na to fet), kere 6 ôni 7 wtedy robiyli, bōło ajnfachowe 8 – yno ze szpyrkami 9 , te nasze to już je czyste wynołkwianie(...)które 7 ô=ło 8 proste 9 skwarkami 10 wydziwianie 11 powiedzieć 12 oszaleć 13 słoniny 14 pokrójcie 15 odstawcie 16 wytapiać 17 doda 18 pryskać 19 przepłuczcie 20 piekarnik 21 do środka 22 kamiennego garnka 23 ostudzi się 24 ukrójcie 25 kromkę Artykuł Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Burgery z czerwonej fasoli 183

Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli(...)malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie. 4 Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu. Artykuł Burgery z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Włochy: Lasagne 181

przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem.   Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią(...)cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 228

Dżem brzoskwiniowy : 4 kg brzoskwiń (u mnie działkowe, od Mamusi <3) 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze przetwory) 1 łyżeczka mielonego imbiru 3-4 łyżeczki mielonego cynamonu 10 goździków 2 łyżki cukru waniliowego sok z połowy cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie)  1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-fix) Robienie dżemu rozpoczynam(...)polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info:  Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały

Cooking Monster
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 264

naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie(...)rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok.40 minut w temp.180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Mój piekarnik szybko się nagrzewa, a dzięki temu, że temperatura wzrasta stopniowo ciasto wyrasta

Smaczne Zdrowe