nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką(...)oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę
Food Squarechilli jogurt (175 ml) żółty ser pieprz, sos sojowy, papryka słodka, oregano, bazylia, sól Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli. Podsmażamy na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na malutkim ogniu. Teraz zaczynamy gotować ryż. Brązowy ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, ok. 30 minut. Więc jak ryż(...)pomidora, którą odcinaliśmy na początku. Układamy je ciasno obok siebie w naczyniu i od góry obficie polewamy tym sosem, który przygotowaliśmy z wydrążonej część pomidorów. I wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe i pyszne! :) Napiszę jeszcze (bo inaczej pewnie w łeb dostanę), że te pomidory to robiła Magda :) Przepis bierze udział w akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-psiankowate --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufacturemleka 80 g cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek(...)warkocz układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut. Gdy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180 stopni C. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy około 40-45 minut na złoto-brązowy kolor. Jeśli jesteśmy w stanie pozostawić ciasto
Rozpustne gotowanieZestawienie caprese czyli połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii można wykorzystać klasycznie w sałatce, ale także w zupie – zobacz mój przepis na pomidorową caprese , kotlety mielone z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym, a dziś mam dla Was nowy przepis w tym stylu na kurczaka caprese. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny(...)łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i oregano. Na oliwie podsmaż kurczaka doprawionego solą, pieprzem i oregano, tak aby kawałki zarumieniły się z obu stron. Zdejmij je z patelni
nietylkopasta.plMagda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście(...)dodając do niego około 4-5 łyżek z porcji cukru podanej w przepisie. Do maku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz cynamon, mieszamy do połączenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Do dużej miski wybijamy białka, żółtka dajemy do innej miski. Do białek dodajemy szczyptę
Smaczna Stronaposiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku(...)smaku. Włóż makaron do dużego naczynia żaroodpornego i wymieszaj go z sosem mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked pasta with meat and bechamel (6-8 servings
karmelowyWiększość z Was jest już pewnie po obiedzie, ewentualnie stara się go ukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba(...)Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę. Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami
Kuchnia w czekoladzieChodziły za mną już od dłuższego czasu. Mieliśmy je zrobić w ostatnią sobotę ale jak to bywa, zwyczajnie zabrakło na nie czasu. Wczoraj tj. w niedzielę mieliliśmy jechać dopingować męża w biegach dystansowych. Pogoda pokrzyżowała nam jednak plany – my zostaliśmy w domu a mąż pojechał sam. Żeby mu to jednak zrekompensować dopingowaliśmy go w domu robiąc dla niego racuchy(...)głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Można odgrzewać w piekarniku jak również mrozić. * lub 40 g świeżych drożdży (mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, rozkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną letniego mleka- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Made By Mom And Songałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB(...)posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem. Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
DefinicjaSmakuChodziły za mną ostatnio orzechy, ale ot tak sobie przegryźć ich nie mogę, ze względu na zęby uzbrojone w aparat , dlatego zbawieniem okazała się tarta z mielonymi orzechami :) Wykonanie bardzo proste, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :) Składniki: Ciasto kruche: (składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze(...)Nadzienie: Jajka ubić z cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać stopione i ostudzone masło, syrop klonowy (lub zamiennik), ekstrakt z wanilii i zmielone orzechy Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy. Ciasto posmarować dżemem, a następnie wlać na nie nadzienie. Wstawić tartę do piekarnika
Domowa Cookierenka Agiidealny. Moi goście mogą to potwierdzić. Składniki: Spód: 280 g ciasteczek digestive (lub herbatników), pokruszonych 140 g roztopionego masła Masa serowa: 900 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku z cytryny 3 duże jajka 1 żółtko(...)wodę w czajniku. Formę z sernikiem (owiniętą z zewnątrz folią aluminiową) umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 60 minut, lub dłużej
Smakowity Blog Kulinarnyśrednie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość(...)naczynia zostały opatentowane. Nie ma tam śrubek, ani innych mocowań - ciekawe, prawda? :) Zostało to również zaakceptowane przez niemiecki TÜV.Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się
Codzienna kuchnia niecodziennazakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 125 g miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki cukru 8 jajek (w temperaturze pokojowej) – żółtka i białka osobno 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżeczka(...)lodówki wyjmujemy formę wylepioną ciastem. Wlewamy do niej masę, a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta, która chłodziła się w zamrażarce. Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę (lub troszkę dłużej). Upieczony sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy go i odstawiamy na bok. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy
MyCookBook.plskomplikowane a efekt naprawdę smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy(...)wysmarowałam oliwą. Ułożyłam na nim posolone lekko cukinie. Przygotowanym farszem napełniałam cukinie. Na wierzch każdej połówki, posypałam jeszcze starty ser. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przykryłam cukinie folią aluminiową i piekłam około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg i zdjęłam folię. Podawałam z ryżem i pure z marchewki i dyni z dodatkiem imbiru
potrawyregionalnetego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które mi brakowało. Tym razem kupiłem mielone migdały innej firmy niż zwykle bo pomyślałem, że może będą drobniejsze. Otworzyłem paczkę a tu kawałki jakby ktoś pogryzł i wypluł – ze 3 razy większe niż(...)zależność była taka: większa cena to i większe kawałki ). Nie pozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę i wtedy mielił) i solidnie zmielić to co producent zapakował w paczkę. Zrobił się świetny miał choć trochę był wilgotny wiec pozostawiłem rozsypany do osuszenia. Kiedy moja cierpliwość odnośnie oczekiwania na idealnie suche
Kuchenne Wariacje