mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:323/400)

Makaroniki 152

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Już w XIII w wypiekano makaroniki, głównie w regionach gdzie uprawiano migdały. Wypiekało się je z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek. Wspaniałe ciasteczka, szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne, jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość, odszukać swój własny przepis i upiec. Przepisów jest bardzo(...)Szprycą, lub rogiem obciętym w torebce strunowej, wyciskać płaskie makaroniki. Piec w 150 stopni 25-30 minut. Pukamy w makaronik paznokciem i jest twardy tzn odpowiednio wysuszony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po wystudzeniu zdejmujemy z papieru do pojemniczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek do miksera, wlać czekoladę i razem zmiksować. Wstawić na chwilę

gotuj ze mną
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 170

było,  większość źródeł jest skora się skłonić ku epidemii cholery, jaka panowała w Goms gdzieś koło 1836 roku. Ludzie uziemieni chorobą, nie opuszczali domów, jedli to co mieli w spiżarni  lub gospodarstwie. I to ich skłaniało do kreatywności.  Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki łyżka masła 5 łyżek oleju jajko płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czosnku granulowanego(...)cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą tworzyć tak wspaniały smak. Na kolację, na obiad świetna sprawa

Dieta moja pasja
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 138

piszę. Chciałam aby potrawy w okresie okołoświątecznym były takie, jakie dobrze znacie ale i takie, na których widok totalnie się zdziwicie, uznacie za intrygujące a zarazem będziecie mieli ochotę zaraz je zjeść. Takim prowokującym daniem jest właśnie to. Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem(...)czosnku z przyprawami i oliwą z oliwek. Śledzie układam skórą do dołu i wierzch nacieram powstałą pastą. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym śledzie skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem i smażę

Mango Papaja
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 223

Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około(...)mięsno – pomidorowym i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, po czym powtarzamy czynność, tak by były 3 warstwy ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię

Smakowy Raj
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 177

soli Szpinak do zielonej części bułeczek 20 0 g świeżego szpinaku 2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód(...)równych części (8 bułeczek).  Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane.  Bułeczki studzić na kratce

Codziennik Kuchenny
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 185

łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki(...)ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez ok.  3 min. Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki

Moniki Smakołyki
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 143

śliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ją olejem, a także solą oraz (najlepiej) świeżo zmielonym pieprzem. Z gałązek rozmarynu zdejmujemy(...)folii i obsmażamy z każdej strony (po ok. 2 minuty) na lekko brązowy kolor. Następnie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Powinna ładnie zbrązowieć i pozostać miękka i soczysta. Polędwiczkę wieprzową kroimy na lekko ukośne plastry ok. 5 minut po wyjęciu jej z piekarnika. Plasterki układamy

MyCookBook.pl
Sernik z rosą 114

tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka - 1 szklanka(...)mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 60 min. Pod koniec pieczenia masa serowa rumieni się i w tym czasie przygotowujemy pianę z białek i cukru. Jak pianę ubijemy na sztywno

Kuchenne Wariacje
Crème brûlée 194

urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się jej posiadaczką, czyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej(...)żeby masy nie napowietrzać, nie ubijać. Na koniec uderzyć miską o brat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę przecedzić przez sitko i przełożyć do niewielkich kokilek. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na około 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Masa powinna dobrze się ściąć, ale bez przypiekania. Po upieczeniu i wystudzeniu kokilki przełożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne na domowym cieście 152

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat -  sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego.  Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Domowe hamburgery 162

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje
Pepparkakor 163

melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, mieszać na średnim ogniu, do momentu aż całe(...)dowolne kształty i układać je na przygotowanych blachach do pieczenia.  Jeśli mimo użycia papieru do pieczenia ciasto lepi się do wałka, podsypać trochę mąką lub cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Piec ciasteczka przez około 8 - 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć. Im cieńsze ciasteczka tym szybciej się pieką - należy więc czujnie obserwować co dzieje

maniapieczenia
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 176

najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy.   Ja zabieram się za naszykowanie słoików, gdy chutney gotuje się już 1,5h i jeszcze gotujący się, gorący(...)400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej pasują) 2 płaskie łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 279

polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz(...)kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy. Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki

Mieszam w Garnku
Kanelbullar 212

Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Składniki (na ok. 20 bułeczek): Ciasto 25 g drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka szczypta soli  łyżeczka mielonego kardamonu Nadzienie 100 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżki cynamonu Poza tym jajko ewentualnie gruby cukier lub gruba sól morska Drożdże pokruszyć w misce i rozprowadzić(...)blasze. Odstawić bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia.  Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i ewentualnie posypać cukrem kryształem lub solą morską.  Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie