mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:320/400)

Sałatka meksykańska warstwowa 74

uniwersalny i możesz wybrać do niej nieco inne składniki. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, do sałatki doskonale sprawdzą się również takie dodatki jak czerwona cebula, sałata rzymska, czy też mięso mielone np. z indyka. Tak samo dobrze będą się komponować oliwki, zielony ogórek oraz świeża kolendra. Natomiast same warstwy mogą być przedmiotem dyskusji i każdy(...)limonki: 2 łyżki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki sól i pieprz do smaku Sałatka meksykańska warstwowa – przepis Przygotowanie: Boczek podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Następnie przełóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu. Fasolę czerwoną odsącz dokładnie z zalewy. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, a paprykę czerwoną pokrój w kostkę

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 174

zmiany. Znalazło się jednak  grono osób, proszących o przepis, ponieważ dla nich to nowość. Chcieliby spróbować i w bardziej kwaśnym wydaniu.  kg kiszonej kapusty 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia(...)odrobinie tłuszczu. Tak aby nam się tylko lekko wierzch ściął. Układamy w garnku na kapuście, podlewamy szklanką rosołu lub wody  przykrywamy  i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki

Dieta moja pasja
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 233

bułki) : 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdzy 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu 1 duże jajko 1 małe jajko (do posmarowania bułek) ok. 12 łyżek musu z pigwy Masło stopić w rondelku. Dodać do niego kardamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce(...)Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm.  Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra/dół. Płaty ciasta posmarować niezbyt obficie musem, pozostawiając długi górny margines pusty na ok. 5 cm. Zwinąć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Tordu z kiełbasą krakowską 159

świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 750 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 ½ łyżeczki soli (15 g)   Dodatkowo: 100 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu   Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około(...)końce ciasta wokół siebie.   Bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do napuszenia.   Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenia z parą wodną spowoduje, że Tordu będzie mieć bardziej chrupiącą skórkę). Piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza libańska. 179

granatu (zwany także melasą) - kiedy skropiłem nim (dosyć obficie) wierzch mojej pizzy i spróbowałem pierwszy kęs, to natychmiast wiedziałem, że to jest właśnie to! :) Składniki: Na wierzch: 200 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 1 duży dojrzały pomidor 3 - 4 łyżki passaty pomidorowej (przecieru) garść pistacji 2 - 3 łyżki syropu z granatów 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)więcej mąki. Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około

zadanie-gotowanie
Sernik królewski 624

szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera z wiaderka 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek ( białka zostawiamy ) , dodajemy do reszty(...)masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego .     Post Sernik królewski pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Soczeburger z brokułami 130

łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie:  1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej(...)sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki.  5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało

Bananowe Pole
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 189

Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy(...)owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe

mojewypiekiinietylko
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 178

extra vergine, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/3 pora, 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów(...)mięso z indyka i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą paprykę, kolendrę i koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać

Świat Domowej Kuchni
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 100

zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatynyTruskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie:Ciasto:Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki(...)średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa serowa:Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest już ubita dodaję po łyżce ser i nadal miksuję. Żelatynę rozpuszczam w dwu łyżkach gorącej wody. Pod koniec miksowania dodaję

Magiczna kuchnia Darii
Hamburger 164

chociaż się sprawdziły, to jednak będę chciała zrobić coś swojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon(...)pierwsze lepiej mieszczą się w bułce, a po drugie fajnie chrupią. Kotlety smażę po 2 minuty z każdej strony. W tym czasie bułki podpiekam na elektrycznym grillu lub w piekarniku. Na spodzie układam cebulkę, później żółty ser i kotlet. Na mięsie układam ogórki, które polewam keczupem. Układam na nim dwa plastry pomidora i sałatę. Wierzch bułki polewam sosem czosnkowym

Ratunku obiad
CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY 58

wykonanie absolutnie nie sprawi nikomu trudności! Przepis na chałkę drożdżową przygotowałam dla Was krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym . Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada. Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować(...)Dzielimy na 6 części. Formujemy wałeczki o długości ok. 40 cm. Zaplatamy chałkę , odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia. The post CHAŁKA PSZENNA Z 6 WARKOCZY first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 235

wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa(...)podwoiło objętość. Uformowałam jeden bochenek i pozostawiłam ponownie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarowałam ciasto mieszanką / skórka piwna / i rozprowadziłam widelcem. Na koniec ciasto posypałam mąką nacięłam i włożyłam do piekarnika nagrzanego razem z żeliwnym naczyniem do 250st. Piekłam przez 15 minut w naparowanym piekarniku. Następnie temp, zmniejszyłam do 200-210st i dopiekałam jeszcze przez 30 minut

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania