mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:320/400)

Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 216

ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby  sok z 1/4 cytryny  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami  (na zewnątrz(...)mniszka lekarskiego!  Dwa uchwyty ułatwią przesuwanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni, więc można utrzymać ciepłą potrawę w piekarniku, nim wróci mąż z pracy :) Zapraszam do sklepu internetowego  Ballarini   albo do   fan paga

Bon Appetit Małgorzaty
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 225

poduszką. Miałyśmy biec obie, na łeb na szyję, w 13-cm butach na pociąg i jechać na całodniowe zajęcia. Miałyśmy wrócić po 20:00-21:00, więc... faceci mieli mieć chatę wolną. Gdy bab nie ma w domu to faceci... głodują. Aby więc nie usychali z tęsknoty... za jedzeniem, stworzyłyśmy im szybki obiad na niedzielę. A, że my całkiem rozsądne(...)chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie

Wypisz Wymaluj
Libańskie pierożki drożdżowe 366

smaku1 łyżka oleju arachidowegoSkładniki na sos z kolendrą:1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki czosnku granulowanego1 łyżka drobno posiekanej cebuliodrobina soku z cytrynyświeżo mielony pieprz do smakusól do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINCZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ musi on najdłużej poleżeć w lodówce, żeby się przegryźć. Wszystkie składniki(...)Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut do ponownego wyrastania. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, wkładamy pierożki i pieczemy 11-13 minut do zbrązowienia. Wyciągamy, przekładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, sosem czosnkowym, lub same. Smacznego

My Culinary Art
American Burger 287

Wrzuciłem je bo blendera, dodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę(...)około 3 minuty, po czym przewróciłem je na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach ponownie przewróciłem kotlety, starając się, aby ruszt grilla stworzył na nich kratkę. W międzyczasie włączyłem piekarnik na termoobieg i rozgrzałem go do temperatury 140 stopni i umieściłem w nim przekrojone bułki.  W sumie mięso powinno smażyć się około 12 minut - 2 razy po 3 minuty

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka meksykańska 5823

blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu(...)Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut

Mania Gotowania
Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 179

lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł.  Składniki:  250 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła  100 g kaparów  1 cebula 3 ząbki czosnki  100 ml wody  200 g pomidorów bez skórki  garść świeżej bazylii(...)sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie w gorącej wodzie, żeby nie był twardy).  Czas pieczenia:  W nagrzanym piekarniku na 180 C, pieczemy lasagne przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach

Niezły Młynek
Spozniona WP # 49 150

chleb z dyniaw miom wydaniu buleczkiskladniki:115 g pure z dyni (0,5 szklanki)7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych0,5 lyzeczki mielonego kardamonu0,5 lyzeczki mielonego imbiru500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki)140 g cieplej wody (2/3 szklanki)70 g cukru (1/3 szklanki)8 g soli (1i 1/2 lyzeczki)55 g oleju (1/4 szklanki(...)buleczki i ukladamy na blasze. Zostawiamy jeszcze na kolejne 60-90 minut pod przykryciem.Wyrosniety chleb lub bulki smarujemy rozmaconym jajkiem ze szczypta sol i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut, a bulki 25 minut.Studzimy na kratce

Przysmaki Karolki
Kiełbasa Holenderska 134

jutro chwila przerwy, na kolejną kulinarną podróż z Rafalcook.  👥 – ❌ ⏰ – 60 minut ➕ czas na przygotowanie 🇳🇱 – Holandia Co potrzebujesz by zrobić Frikandel 450 g mielonego mięsa z indyka 350 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 300 g bekonu Cebula 3 ząbki czosnek 0/5 papryki chili 5 -7 łyżek bułki tartej 3-5 łyżek oleju roślinnego Przyprawa(...)Ostrożnie wyjmij z rondla, pozwól jej chwilę odpocząć i zdejmij folię. Rozgrzej szeroki rondel, wlej olej, włóż Frikandel i obsmaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Teraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przełóż kiełbasę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. Ja zjadłem z bułką, musztardą i ogórkami, Ty zjedz

RafalCook
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 248

szklanki ryżu basmati, 1 1/4 szklanki wody, 3-4 bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati(...)figi i zgrillowaną paprykę. My trzymaliśmy się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz

Plate of Joy
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 178

cebula drobno pokrojona 1 marchew drobniutko pokrojona 2 ząbki czosnku drobno posiekane (można przecisnąć przez praskę) 2-3 gałązki świeżego tymianku liść laurowy - jeden sól i pieprz czarny świeżo mielony 100 g pomidorów w puszcze rozdrobnionych i z sokiem 1 duże jajko przyprawa Rabelais - pół łyżeczki * * przyprawa Rabelais to mieszanka ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, curry. Wykonanie: W pierwszej kolejności(...)dużego liścia, łyżką zawinąć go pod boki, by farsz nigdzie nam nie wypłynął. Na wierzch położyć troszkę masła - oczywiście nie chcemy by się przypalił. Gołębia wstawić do nagrzanego piekarnika. Autorka przepisu podaje, by wstawić go na 40 minut w temperaturę 180 stopni. Sądzę, że 30 minut spokojnie wystarczy. Wyjmij gołębia z formy. Otwórz tortownicę, zdejmij bok formy, przyłóż talerz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 291

nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas.  Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry.  Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką(...)oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½  łyżeczki suszonego oregano ½  łyżeczki suszonej bazylii ½  łyżeczki kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę

Food Square
Pomidory faszerowane 138

chilli jogurt (175 ml) żółty ser pieprz, sos sojowy, papryka słodka, oregano, bazylia, sól Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli. Podsmażamy na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na malutkim ogniu. Teraz zaczynamy gotować ryż. Brązowy ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, ok. 30 minut. Więc jak ryż(...)pomidora, którą odcinaliśmy na początku. Układamy je ciasno obok siebie w naczyniu i od góry obficie polewamy tym sosem, który przygotowaliśmy z wydrążonej część pomidorów. I wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe i pyszne! :) Napiszę jeszcze (bo inaczej pewnie w łeb dostanę), że te pomidory to robiła Magda :) Przepis bierze udział w akcji:  http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-psiankowate --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Kringel- estoński warkocz. 206

mleka 80 g cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek(...)warkocz układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut. Gdy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180 stopni C.     Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy około 40-45 minut na złoto-brązowy kolor. Jeśli jesteśmy w stanie pozostawić ciasto

Rozpustne gotowanie
Kurczak caprese 102

Zestawienie caprese czyli połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii można wykorzystać klasycznie w sałatce, ale także w zupie – zobacz mój przepis na pomidorową caprese , kotlety mielone z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym, a dziś mam dla Was nowy przepis w tym stylu na kurczaka caprese. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny(...)łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i oregano. Na oliwie podsmaż kurczaka doprawionego solą, pieprzem i oregano, tak aby kawałki zarumieniły się z obu stron. Zdejmij je z patelni

nietylkopasta.pl
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 117

Magda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście(...)dodając do niego około 4-5 łyżek z porcji cukru podanej w przepisie. Do maku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz cynamon, mieszamy do połączenia.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.   Do dużej miski wybijamy białka, żółtka dajemy do innej miski. Do białek dodajemy szczyptę

Smaczna Strona