mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:311/400)

Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 179

mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami(...)minut. Dodajemy ugotowaną kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego

Kolizje Smaków
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 256

masy makowej:- 200g mielonego maku- 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych)- 125g stopionego masła- 40g rozdrobnionych orzechów laskowych- 20g płatków migdałów- 4 łyżki surowej kaszy jaglanej- 4 łyżki mielonych migdałów- 5 jajek- kilka kropli aromatu migdałowgo- 150g ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione(...)lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać. Na samym końcu dodajemy starte jabłka (u mnie na dużych oczkach tarki).Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 150*C i dopiekamy jeszcze ok.30-35 minut (również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku

Smaczne Zdrowe
Rogale marcinkowickie 139

łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy ok. 15 minut, następnie po odsączeniu przy użyciu np. ściereczki na durszlaku mielimy mak dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz(...)wyrastania na ok. 40 min., muszą wyraźnie podrosnąć Po tym czasie smarujemy rogale jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy na ok. 30 minut do ROZGRZANEGO do 180 st. piekarnika. Czas pieczenia na złoty, delikatny brąz wymaga pilnowania, każdy piekarnik piecze po swojemu. Ja piekę dwie blachy jedna nad drugą na ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego

I tu będę miała takie te
cynamonowa szarlotka 128

lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki. Jeśli do jabłek dodamy, świeżo starty cynamon, to zapewniam solennie, że nasze ciasto zawładnie sercami wszystkich, którzy będą mieli tyle szczęścia, aby go skosztować. Pamiętajmy że cynamonowe laski, ja dzisiaj przy pieczeniu użyłem produktów firmy SKWORCU, warto zetrzeć bezpośrednio, przed dodaniem do jabłek. Bowiem tylko wtedy, wydobędziemy w pełni(...)używam okrągłej tortownicy 36 cm) rozkruszamy je w dłoniach a następnie równomiernie uklepujemy na całym dnie formy ,(możemy do tego celu użyć łyżki).  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, piekąc je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.  Następnie ciasto  wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w cząstki. Na płycie rozgrzewamy

Miód i pieprz
Pełnoziarniste pierniki 164

przypominam, że stewia której używam słabo słodzi, więc najlepiej spróbujcie surowego ciasta, takie też jest dobre;) ) Sposób przygotowania: Miód, stewię, oliwę i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy(...)wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (przypominam, że moje pierniki były bardzo cienkie, poza tym każdy piekarnik działa inaczej, dlatego należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone) upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczone pierogi z mięsem 180

pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez skóry) 2 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować(...)pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów. Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.  Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Galareta wieprzowa 333

skórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU -sól -pieprz czarny mielony -pieprz ziołowy -8 liści laurowych -1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie(...)podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min. Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 136

zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek do którego wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone w kawałki masło. Dodajemy wodę (tu ostrożnie i najlepiej(...)podpieczony spód wykładamy szparagi, suszone pomidory (można je lekko pokroić, ale ja się nie chciałam z tym bawić), ostrożnie zalewamy masą jajeczną i obsypujemy szczypiorkiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż jajka całkowicie się zetną (u mnie trwało to blisko 25 minut

Kolorowy Przepisownik
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami 104

żółtka     1 łyżka śmietany     szczypta soli     0,5 opakowania cukru waniliowego Na wyłożenie:     0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego     1 opakowania cukru waniliowego     2 białka     3 łyżki mąki ziemniaczanej     250 g mrożonych jeżyn(...)wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie ser, jeżyny (ja lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika

peggiwkuchni
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 210

puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny(...)łyżeczka nasion kolendry 1/2  łyżeczki soli gruboziarnistej 5-8 łyżek oliwy Przygotowanie: Papryczki chili pozbaw szypułek i namocz w ciepłej wodzie na 40 minut. Papryki słodkie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut, w połowie pieczenia przekręć na drugą stronę. Gorące przełóż do foliowej torebki, zamknij, wystudź, usuń gniazda nasienne i obierz ze skóry. Chili odsącz

SzczyptaSmaQ
Pierogi ruskie 223

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut(...)razu podajemy z dressingiem z boczku i cebuli (patrz niżej), ewentualnie śmietaną lub czerwonym barszczem. Jeśli musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Dressing Boczek kroimy w drobną (ok. 5mm) kostkę. Cebulę obieramy o kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy boczek. Smażymy

Kulinarna Pokusa
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 179

sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę(...)bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki

Karo in the Kitchen
Moussaka (Musaka) 157

pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa(...)dodać mąkę i smażyć około minutę. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić, aby troche przestygł. Wmieszać w sos jajko i doprawić całość. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić.  Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę

wyzwania kuchenne
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 186

czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki  pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie(...)koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać.  Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni).  Po wystudzeniu przechowywać w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Swieto Trzech Kroli 180

stol i wskazuje po kolei osoby, ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta.Zapraszam wiec na moj Galette des rois... skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie:Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac(...)dobrze sie skleja.Wierzch ciasta smarujemy reszta roztrzepanego zoltka i odstawiamy na 10 minut do lodowki do wyschniecia.Przed wsadzeniem ciasta do pieca mozna porobic nozem lub widelcem wzorki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez okolo 45 minut.Ciasto najlepsze jest na cieplo.Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania