mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:302/400)

Lasagne bolognese 144

Dziś tak po prostu: Lasagne bolognese   SKŁADNIKI:   200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka   puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty(...)trochę sera, potem sos bolognese, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.   SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 192

jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić(...)objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 199

mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:50 g solonych orzeszków ziemnych80 g ciastek digestive30(...)każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg wymieszany z creme fraiche. Na końcu wsypać mąkę, wymieszać.Masę serową przelać na podpieczony spód. Tortownicę umieścić w piekarniku, natychmiast obniżyć temperaturę do 160 st. C. i piec 40-50 minut.Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.Kajmak podgrzać z mlekiem, aż jego konsystencja stanie się nieco bardziej płynna. Zdjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 270

tego jak zacnie się prezentuje, czyż nie? ;)  Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g)- 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź Mlekpol).- 250ml mleka 2,0% tłuszczu- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią- 50 gram masła 82% tłuszczu(...)pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C.  4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki.  5. Solonym karmelem możemy polać tuż po wystudzeniu i pozwolić, by zastygł na ciście lub polać jeszcze

Sajkofanka smaku
Zapiekane muszle 8081

wersji niż spaghetti. Lubię gotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około(...)spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia). Makaron nadziewać mięsem, układać w naczyniu na sos.   Całość posypać startym serem żółtym. Zapiekać  w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Ciasto makowo-kokosowe z kremem 58

zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają mak bez mielenia i ciasto również jest pyszne, chociaż nieco cięższe. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm Przepis na ciasto makowo-kokosowe z kremem: 1 szklanka maku (u mnie mielony) 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej(...)pieczenia. Krótko miksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać do masy mak i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem

Kuchcik gotuje
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 126

obiadem na wyjeździe czy nawet w domu jak jest bardziej zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)łyżka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę tartą, wlej bulion lub wodę. Następnie wsyp gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę mięsną jak każde kotlety mielone

Ogrodnik w podróży
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie 86

ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka cukru (200 g) szklanka mąki pszennej (160 g) 1/2 szklanki maku suchego mielonego (70 g) łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 200 g masła szklanka cukru (200 g) 200 ml mleka 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być(...)jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy go do góry nogami i pozostawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Sernik jagodowy z pianką Chia 500

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać dom więc polecam przygotować ten sernik który nie wymaga pieczenia a w dodatku po przekrojeniu ładnie się prezentuje. Składniki: Masa serowa: 650 gram sera białego półtłustego 500 ml. Śmietany 36% 4 łyżek cukru pudru(...)Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy. Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy

Bajeczna Kuchnia
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 114

czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki.  Kuskus zalewamy wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany(...)dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażana i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Żeby farsz nie przypiekł się za bardzo od góry przykryjcie naczynie do zapiekania folią aluminiową lub papierem do pieczenia (nie pokrywką, bo wtedy będzie

Czary - gary w kuchni
Gołąbki bez zawijania 167

wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu(...)ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut

Mama Gotuje
Muffinki pomarańczowe z ricottą 176

wart jest tego! Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - w oryginalnym przepisie było aż 1 i 1/2 łyżeczki, ale dla mnie muffinki byłyby wtedy za bardzo imbirowe   125g ricotty - pół opakowania   sok z 1/2 pomarańczy(...)papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180C ok. 25-30 minut  - u mnie dokładnie 28 minut . Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Gotowanie i pieczenie

Grunt to przepis!
Pyszne drożdżówki 139

Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 50 gram  świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki  kardamonu, cynamonu, mielonych goździków cukru wanilinowego 3 jajka szczypta soli masa budyniowa 1/2 l mleka 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie(...)pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem szklanki poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu bułeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Drożdżówki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 160

sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż(...)pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka przestanie wrzeć. Zajadać ciepłe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kora brzoskwiniowa 207

galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów 80 g cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń (z puszki) *Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka(...)łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) i wylewamy do blachy ciasto, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy. Robimy masę budyniową. Połowę mleka wlewamy

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania