kantem dłoni, co robiłam już nie raz i nie dwa, próbując się dostać przez labirynt wszelkich możliwych sprzętów na kółkach do zlewu. Nie przewidziałam tylko, że z dala od piekarników może się znajdować jeden rozgrzany do temperatury dwustu trzydziestu stopni! Gdy go dotknęłam, aż pisnęłam. A później to już wiadomo - zimna woda i łzy. Bohaterem raczej nie zostanę, choć obiecałam(...)świetnie smakuje, syci i rozgrzewa. Idealna na ten pochmurny listopad. Krem dyniowo-jabłkowy z imbirem i kolendrą Składniki: (na 6 porcji) 800 g puree z dyni 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 500 g kwaśnych jabłek 2 cebule 1 ząbek czosnku 5cm kawałek świeżego imbiru 1 l bulionu 250 g creme fraiche (18%) 2 łyżki oleju sól pieprz dodatkowo: ziarna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo. Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 5 dużych czerwonych papryk 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej(...)mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek). Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej. Brzegi upieczonej papryki
Kuchcik gotujekukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia iż nie polecam go zastępować czymś innym! Spód ciasta zawiera sporą garść mielonych migdałów, które dodają ciastu smaku i struktury. Poza tym pamiętajcie, iż migdały należą do bardzo wartościowych i zdrowych składników oraz mają działanie odkwaszające (alkalizujące). Dlatego dzięki ich obecności, zakwaszające(...)żurawin i rodzynek (lub samych żurawin/rodzynek) 1-2 łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli
Moja Delicjaróżnymi kaszami, lubię też te bez mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego(...)wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku w łupinach. Warzywa skrapiamy olejem
Smakowity Blog Kulinarnyochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze(...)paprykę, potem włożyłam posiekanego pomidora. Na koniec dołożyłam soczewicę. Doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszałam. Farszem napełniłam patisony, Posypałam serem. Przykryłam odciętymi kapelusikami. Piekarnik nastawiłam na 180°C. Patisony ułożyłam w żaroodpornej formie. Polałam olejem i zapiekałam 30 minut. Po upieczeniu wyłożyłam patisony na liściach sałaty
Kuchnia u Krysijest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce. SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g masła 1 łyżka śmietany MAK: 500g mielonego maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 szklanka cukru trzcinowego 6 białek szczypta soli SERNIK: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 200g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki(...)skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra – dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem
https:KKuchniaMniammasła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy(...)dopasowanej kształtem brytfance (naczyniu żaroodpornym), której dno i boki smarujemy łyżką masła. Zawartość brytfanki dokładnie przykrywamy przygotowanym zawczasu sosem pomidorowym. Samo naczynie przykrywamy folią aluminiową lub wieczkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-155 {margin: auto;} #gallery-155 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna Pokusarazem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki(...)usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać w nie farsz i układamy w brytfance. Wierzch wszystkich naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchenne Wariacjeplasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro(...)układamy plasterki boczku. Dzieki temu pieczeń nie wyschnie i nabierze fajnego aromatu. Odcinamy nadmiar papieru, pozostawiając go tyle, żeby przykryć pieczeń na około połowe czasu pieczenia. Pieczeń pieczemy w piekarniku około 1 h do 1,5 h w 180 C (termoobieg). Po 45 min zabierzcie z wierzchu papier. Po godzinie wbijcie w pieczeń patyczek do szaszłyka. Jeśli po wyciagnięciu bedzie
Kulinarna Patilogiaporcji) Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli(...)mieszaj do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Wyjmij ją na posypaną mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C, natłuść masłem lub sprayem tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć na posypanej mąką powierzchni aby zmiękło. Oderwij większą jego połowę, rozwałkuj i wyłóż
karmelowyogrodowego świeża pietruszka, cały pęczek, oddziel łodygi od liści, liście włóż do miski z zimną wodą szczypta gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, biały pieprz świeżo mielony 350 ml zimnej wody lub więcej, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu olej rzepakowy + masło do smażenia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki zimnego masła 2 - 3 łyżki śmietany Crème(...)wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę
Szybko Szybkowarpół łyżeczki cukru- po łyżeczce żółtego ostrego curry, mielonego kminu, czosnku- 1/4 łyżeczki szafranu Poza tym:- czubata łyżeczka(...)chcą się połączyć, wystarczy posmarować masłem. Mi z jednego opakowania filo wyszły 24 samosy. Gotowe układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjijabłek antonówek (lub innej ulubionej, najlepiej kwaskowatej odmiany) 2 łyżki wody 2 łyżki cukru trzcinowego pół laski wanilii łyżeczka cynamonu odrobina imbiru Sposób przygotowania: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy go chwilę w malakserze na najniższych obrotach (można również pomóc sobie widelcem). Mąkę, cukier puder i cynamon przesiewamy na stolnicę, zimne masło kroimy na dość cienkie plasterki i rozcieramy wszystko(...)wanilii i smażymy całość na małym ogniu co jakiś czas mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do grubości ok. 0,3 cm. Za pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy wykrawamy koła
Symfonia SmakówDostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych…? Przepis od Dorotki (MW), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami)Migdałowo-kawowe browniesSkładniki:• 160 g masła/margaryny Kasia• 4 jajka• 200 g gorzkiej czekolady( u mnie(...)minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły.Lekko ostudzone brownies polewamy polewą czekoladową ( u mnie już gotowa) i dekorujemy kawowymi pralinkami
Mia Cucina SofietaRoku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku • 1 mała cebula • olej do smażenia • 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: • Bułkę namoczyć(...)oleju. Szaszłyki z boczku: • 10 plastrów wędzonego boczku • 10 drewnianych szpadek Wykonanie: • Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. • Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Wszystkie smakołyki podawać na zimno, razem ułożone na półmisku. Do tego ulubione sosy lub sałatki
To co kochampokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól i 20 dag orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach(...)mieszamy w końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie zarumieniony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie w chłodnym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu. Zapach takiego domowego pasztetu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę(...)makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 pieczarki 7 starty ser 8 makaron 9 starty ser Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Smacznego lasagne z mięsem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemwodnej) 40 g gorzkiej surowej czekolady ( do posiekania ) 8 daktyli bez pestek 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu EcoBlik 1 łyżeczka ekologicznej lawendy EcoBlik 1 laska wanilii 50 g mielonego lnu 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion Podałam w znakomitym towarzystwie ekologicznej ziołowej HERBATY MAGNACKIEJ mgr. S.Korżawskiej - to kojąca w smaku mieszanka(...)kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj od góry. Z tej porcji wyszło mi 30 ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna
Z Kuchni Do Kuchnijako .... roślina ozdobna. Odradzam jednak samodzielne zbieranie sumaka, ponieważ niektóre gatunki są trujące. Owoce sumaku mają lekko kwaskowy lub kwaskowo - słonawy smak i ciemnoczerwoną, niemal brunatną barwę. Grubo mielone owoce (takie najczęściej można kupić w sklepach z przyprawami) są kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako(...)łyżeczki sumaka (u mnie dostępny w każdym sklepie, w Polsce pewnie będzie można go kupić w sklepach z arabską żywnością) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cukru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku natka z pietruszki i orzechy piniowe lub pokruszone orzechy włoskie do dekoracji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóre są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw Piątnica dostępnych w http://piatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera(...)wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe
Sama słodycz i szczypta chilizmysłom. Przepis na kolorową pieczeń należy właśnie do tego gatunku. Wycięty z gazety i pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa(...)formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki, kolejną warstwę mięsną, ponownie papryki – i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyłam papryki i olej kokosowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175°C na 1 godzinę 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam w keksówce, aby pieczeń przestygła. Po ostudzeniu wyjęłam z formy (przełożyłam na czysty papier).Dzięki bogactwu przypraw
mojewypiekiinietylkoStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z
Szybko Tanio Smaczniecukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 łyżki mleka do smarowania Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam do ostudzenia. W misce rozkruszam drożdże, dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki(...)kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Piekarnik nagrzewam do 190*C. Na środek każdej bułki nakładam porcję farszu, a brzegi bułki smaruję mlekiem. Bułki wkładam do gorącego piekarnika i piekę przez 12-18 minut. Na zdjęciach: talerz
Gotowanie i blogowaniedaniem z pewnością zaskoczycie domowników. Do tego dania wykorzystałam produkty Melissa Primo Gusto . Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy(...)składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut, aż makaron lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Inspiracja Kuchnia Broni
Ala piecze i gotujeNadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek Wszystko razem smarzymy ok 30 min Sos pomidorowy: 200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy Dodajemy bazylję, sól(...)beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze) Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniaWykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego(...)soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze
Pasje Jolkiuniwersalny i możesz wybrać do niej nieco inne składniki. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, do sałatki doskonale sprawdzą się również takie dodatki jak czerwona cebula, sałata rzymska, czy też mięso mielone np. z indyka. Tak samo dobrze będą się komponować oliwki, zielony ogórek oraz świeża kolendra. Natomiast same warstwy mogą być przedmiotem dyskusji i każdy(...)limonki: 2 łyżki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki sól i pieprz do smaku Sałatka meksykańska warstwowa – przepis Przygotowanie: Boczek podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Następnie przełóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu. Fasolę czerwoną odsącz dokładnie z zalewy. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, a paprykę czerwoną pokrój w kostkę
Kuchnia Na Wypasiezmiany. Znalazło się jednak grono osób, proszących o przepis, ponieważ dla nich to nowość. Chcieliby spróbować i w bardziej kwaśnym wydaniu. kg kiszonej kapusty 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia(...)odrobinie tłuszczu. Tak aby nam się tylko lekko wierzch ściął. Układamy w garnku na kapuście, podlewamy szklanką rosołu lub wody przykrywamy i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki
Dieta moja pasjabułki) : 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdzy 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu 1 duże jajko 1 małe jajko (do posmarowania bułek) ok. 12 łyżek musu z pigwy Masło stopić w rondelku. Dodać do niego kardamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce(...)Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm. Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra/dół. Płaty ciasta posmarować niezbyt obficie musem, pozostawiając długi górny margines pusty na ok. 5 cm. Zwinąć ciasto
Weekendy w domu i ogrodziegranatu (zwany także melasą) - kiedy skropiłem nim (dosyć obficie) wierzch mojej pizzy i spróbowałem pierwszy kęs, to natychmiast wiedziałem, że to jest właśnie to! :) Składniki: Na wierzch: 200 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 1 duży dojrzały pomidor 3 - 4 łyżki passaty pomidorowej (przecieru) garść pistacji 2 - 3 łyżki syropu z granatów 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)więcej mąki. Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około
zadanie-gotowanieszklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera z wiaderka 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek ( białka zostawiamy ) , dodajemy do reszty(...)masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego . Post Sernik królewski pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyłyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej(...)sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki. 5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało
Bananowe PoleSkładniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy(...)owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe
mojewypiekiinietylko