mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:303/400)

Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 166

tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko. Składniki kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa indyczego ryż brązowy długi  Symbio 400 g pieczarek cebula oliwa z oliwek olej kokosowy sól i pieprz do smaku Jak zrobić? Zagotuj wodę w dużym garnku(...)temat, łatwo się jest tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś 180-190 stopni. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 223

Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej) 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 1/3 łyżeczki suchych drożdży 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny 1 łyżka nasion kminku (pominęłam) WYKONANIE: W dużej misce wymieszaj suche składniki, a następnie wlej(...)rogi ściereczki i pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny . Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość się prawie podwoi. Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C z garnkiem żeliwnym, naczyniem żaroodpornym lub kamieniem do pieczenia bądź blachą ustawioną w dolnej części piekarnika. Ciasto bardzo ostrożnie przełóż do nagrzanego naczynia

Słodko-Słony Świat Ilony
Mussaka / Moussaka 246

oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry Składniki na beszamel: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 25 g startego parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim(...)potrzeby. Przełóż bakłażany na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wrzuć ziemniaki do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w średnim rondelku masło i wsyp mąkę. Smaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia po czym, cały czas mieszając, wlej

karmelowy
Włoski pieróg 209

patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło 10 dag sera grana padano lub cheddar 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka masła Zioła włoskie do smaku Sól do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać(...)formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, podawać gorące danie, można polać ketchupem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 157

mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy(...)się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia. Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem. Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika. Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz

Z Kuchni Do Kuchni
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 139

teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek(...)słodki/ostry/octowy, smaki równoważymy na bieżąco dodając cukru/octu/wina/wody. Uważajcie podczas gotowania – chutney nie może się przypalić, bo straci całkowicie smak. Jak już osiągnie dobrą konsystencję wyłączamy kuchenkę. Włączamy piekarnik, 170-180 stopni, łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 128

teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy na pół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek(...)słodki/ostry/octowy, smaki równoważymy na bieżąco dodając cukru/octu/wina/wody. Uważajcie podczas gotowania – chutney nie może się przypalić, bo straci całkowicie smak. Jak już osiągnie dobrą konsystencję wyłączamy kuchenkę. Włączamy piekarnik, 170-180 stopni, łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę

Martyna Cooks
Prosta tarta z waniliowym kremem z ricotty oraz serka Apetina i truskawkami 167

Wieczorem mieli przyjść goście. W tym całym amoku, z tego braku czasu zapomniałam o tym aby coś przygotować. W lodówce jednak zazwyczaj mam ricottę, mam kremowy serek naturalny a w sezonie zazwyczaj truskawki. Co to za problem zatem zrobić szybką tarte? Niebo w gębie, mówię Wam. Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm): Kruche(...)cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem i podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. W tym czasie miksujemy ricottę z dodatkiem cukru, dodajemy stopniowo serek kremowy Arla Apetina łyżka po łyżce. Dodajemy również ziarenka wanilii. Truskawki myjemy

Mango Papaja
Brazylijska babka marchewkowa 195

mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich najukochańszych i wszyscy znajomi, którzy mieli okazję spróbować tego wypieku też stali się jego wielkimi fanami. Dlatego jak natknęłam się na przepis na babkę marchewkową to od razu trafił on do mojej listy do zrobienia(...)następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą (z0bacz np. tutaj) u mnie to polewa czekoladowa

UgotujmyTo.pl
Sernik z polewą toffi 366

Składniki na spód:200 g herbatników maślanych150 g masłaSkładniki na sernik:1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek mąki pszennej2 łyżki cukru waniliowego domowej robotyPolewa toffi:200 g krówek mlecznych kruchych1 łyżka masła4 łyżki mlekaPrzepis na spód:Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku(...)masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik

Emcia Pichci
Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice 221

podniebieniom.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki wody 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki dyniowego puree * 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut(...)rozgrzeje Was w chłodne dni lub  piernikowego syropu  nie tylko do kawy. * Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Frittata z piekarnika z młodymi ziemniakami i pomidorami 157

naczynia żaroodpornego masło i olej do smażenia przyprawy: 2/3 łyżeczki soli ziołowej + jeszcze trochę, po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, bazylii i oregano, pieprz czarny lub kolorowy mielony w ilości wg uznania. Przygotowanie: Pomidora umyj, ponacinaj lekko i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde gniazda i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Na patelni(...)dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się. Zdejmij folię i piecz

Anioszek w kuchni
kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką 150

kaczka z jabłkami   Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy. Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania(...)brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając

Miód i pieprz
Przepis na Pierniczki 258

sody 1 1/2 łyżeczki kakao prawdziwego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około(...)wałkuję na grubość około 2 -3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki foremkami . Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczenie pierniczków : Blachę z pierniczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Ja piekłam pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną udekoruję

Uwaga Babcia Gotuje
Kokosowe Ciastka z Ziarnami i Bakaliami, Łatwe, czyli Ciastka Zanzibarskie 148

śniadanie. Składniki:   1 duży banan 1/2 soczystego, słodkiego jabłka 7 łyżek wiórków kokosowych 7 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1 suszona figa 2 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów z grubsza posiekanych lub migdałów w płatkach 1 garść nasion słonecznika 1 garść pestek dyni * ja w tego typu produkty(...)płatków owsianych. Moja wyszła ok. Z masy ugniotłam niewielkie kulki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam, aby kształtem przypominały placuszki. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i piekłam nie dłużej niż 40 minut, ja nawet krócej je piekę. Z podanych proporcji wyszło mi 16 szt ciastek. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto orzechowe z nadziewanymi gruszkami. I zmiany na blogu 172

małą keksówkę 180 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich  * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie(...)będzie się nam ślizgać w dłoniach). Gotowe owoce napełnić dżemem i wcisnąć głęboko w ciasto w równych odstępach. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 - 55 minut (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Pieczeń z dzika 193

kolendry  1/2 łyżeczki rozmarynu  1/2 łyżeczki tymianku  1 łyżka majeranku  2 szt. liści laurowych  4 ziarna ziela angielskiego  1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)  1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo(...)Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć

Świat Domowej Kuchni
Ciasto Czarna róża. 143

sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia(...)ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy (ja bezpośrednio na papierze do pieczenia) i wykładamy na blachy o wymiarach 25x35 cm (blaszki najpierw wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut na blado złoty kolor. Studzimy.      Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, każdą część wałkujemy na placki o wymiarach

Rozpustne gotowanie
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 156

pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę(...)Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych Składniki farszu Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe

W SMAK
Szynka peklowana 214

sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa(...)około 1-2 godziny. Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku  trzy dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła szynka peklowana

O kuchni z uczuciem
Sernik waniliowy z truskawkami 682

wykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste. Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek. Upiekłam go w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej(...)wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić - uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki - piekarnik rozgrzać do temperatury

Smakołyki Bereniki
Jubileuszowe ciasto 269

pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu(...)grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu

In my kitchen