mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:300/400)

Francja: Clafoutis z wiśniami 194

margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } Lubię takie dni, kiedy po zjedzeniu pysznego obiadu, którym pochwalę Wam się następnym razem, stwierdzam, że miło by było, gdybyśmy mieli jakiś deser, taki niezbyt słodki i w sam raz na lato. I wtedy M. patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko(...)ponoć nadaje deserowi niepowtarzalnego smaku. Można też nakłuć wiśnie i nasączyć je mocnym alkoholem, np, rumem. Istnieje też jedno niepisane prawo odnoszące się do Clafoutis, po wyjęciu z piekarnika zawsze opada i nie da się temu zapobiec, ale myślę, że nie czyni mu to zbytniej krzywdy. Podaje się je na ciepło, oprószone lekko cukrem pudrem.  Można też troszkę poszaleć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lasagne 159

czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki(...)mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy sos będzie jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec

ChilliJemy
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 179

mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty  posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę(...)ziemniaki. Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić. Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co mięso i wszystko razem mieszamy. Równomiernie rozkładamy wszystko w naczyniu i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość zapiekamy około pół godziny. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki z surówką z pomidorów

Kuchenna Kontrrewolucya
Lazania z brokułami i indykiem. 225

kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy(...)dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem. Zamykamy folią aluminiową, i wkładamy na 40 minut do piekarnika w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy w piekarniku do momentu, aż góra się zrumieni (około 5 minut

BaRepas
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 273

przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty(...)naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  *** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 181

Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką(...)każdej z nich formułujemy wałek o dł. 25 cm, końcówki łączymy ze sobą i cisto skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C.Figowe „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.Smacznego

Moniki Smakołyki
Kapuśniaczki 213

planszóweczki bardzo przyjemnej i prostej. Wcielamy się bowiem w postacie malutkich i kolorowych goblinów, które próbują wykraść magiczne księgi z biblioteki mrocznego i przerażającego Rigora Mortisa (znający łacinę będą mieli ubaw przy jego imieniu). Żeby jednak nie było tak prosto, w czasie wycieczki po bibliotece można się natknąć na rzeczonego jej właściciela i zarobić tzw. krzywe spojrzenie, właściciel goblina, którego(...)zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć ostatnich minut można przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu, ładnie się wtedy zarumienią. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczarkowe kule (na grilla) 203

boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki(...)okrągłego kształtu. 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką. Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy metalową kratkę z pieczarkowymi kulami nad brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami) wypełnioną wodą do 1/3 wysokości. Ustawiamy piekarnik na 170st C i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Francuska tarta z jabłkami 215

Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu  (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć wymieszaną mąkę z cukrem. Dodać zimne masło(...)foremce. Następnie na cięcie rozsmarować mus i ułożyć plasterki ciasta w rozetkę. Na jabłka ułożyć kawałeczki masła i rozsypać równomiernie cukier waniliowy. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie włączamy grzanie na dół i pieczemy przez kolejne 10 minut. Jeszcze nie upieczona tarta :) Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
Dietetyczny klops 178

klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)  Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko(...)Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno z pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 204

Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej(...)wynosi około 60 minut - małe około 90 minut - średnie około 120 minut - duże Buraczki można też przygotować w: - szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut - lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way 259

zamiast tradycyjnego sernika na święta? Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky(...)dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować!   Odstawić

Wanilia i Kardamon
Sernik cytrynowy 427

pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę(...)jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać sok z cytryny i otartą skórkę i wszystko wymieszać. Przelać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 75 minut. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia. Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego Post Sernik cytrynowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Mirabelki eksperymentalnie 143

mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie. Tydzień temu les mirabelles bawiły się na weselnym garden party. Poza piękną rabatą floksów, którą fejsbukowi i instagramowi zaglądacze mieli okazję zobaczyć na profilu, wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną(...)gotowe dość szybko ponieważ nadzienie grzeje je od środka:). Jeśli ogień będzie zbyt ostry to zewnętrzna część spali się zanim środek zdąży się upiec. Kurczaka można też przygotować w piekarniku.  Mięso posypujemy solą po upieczeniu-użyliśmy cytrynowej soli morskiej. Nazywana jest fiore di sale (mąka solna) ponieważ jest bardzo drobna. Można nią posypywać nawet zimne potrawy, a ona się

les mirabelles
Cebularze 244

mleka 1 jajko 1 łyżka płaska cukru 1 łyżka płaska soli 3 łyżki oleju lub roztopionego masła farsz cebulowy 600 g cebuli 1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony Back Mit sól, pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko do posmarowania Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C i piec aż cebularze lekko się zarumienią, ok 20 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje