sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru(...)szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik
Kuchenne Wariacjetapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól 1 łyżeczkapowidła śliwkowe3 łyżkiśliwki suszone 100 gmleko roślinne np. sojowe250 mlolej3 łyżkibłonnik gryczany (niekoniecznie)2 łyżkikarob mielony 3 łyżeczkicynamon 0,5 łyżeczkiZamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant.Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki(...)forma miała 40 cm x 12 cm)Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka
głodny alergikSkładniki: kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć(...)wokoło rozłożyć marchew z cukiniąnakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić na połowędo sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobrydo wkładu na parę włożyć młode
W Mojej Kuchni Lubięczym dodałem pora i po kolejnej minucie warzywa przełożyłem do gęślarki, w której miałem zamiar dusić królika (spokojnie można użyć szklanego naczynia żaroodpornego. Warzywa doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami suszonego majeranku. Do wyłożonych warzyw wlałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i zawartość(...)naczynia z królikiem i warzywami. Poziom płynu powinien mniej więcej odpowiadać ilości warzyw, natomiast sam królik nie powinien być zanurzony. W razie potrzeby można brak płynu uzupełnić wodą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni - ogrzewanie góry i dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram
Wyprawy kulinarnełyżki tartego sera dowolnego gatunku 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku farsz czerwony z mięsem mielonym na 4 małe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, ostra papryka do smaku Twaróg(...)dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty ser i wymieszaj, tak żeby składniki równo się rozłożyły ;). Kolej na farsz z mięsem mielonym. Cebulę posiekaj drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś
Ogrodnik w podróżykeksówkę o wymiarach 30x10 cm moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki soli 1,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka drobnego cukru(...)Dynia po zmiksowaniu na puree 2. Puree dyniowe odciśnij przez gazę lub przełóż na gęste sitko i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. 3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. 4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką
Cztery Fajerywieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mielony kminek, majeranek, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki – wyrabiamy masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień – z główek kapusty oddzielamy liście. Pierwsze zewnętrzne odkładamy do wyłożenia(...)ułożeniu pierwszej warstwy układamy drugą, wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, a na wierzch również kładziemy liście kapusty. Gołąbki szczelnie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy ok. 80 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy folię aluminiową (uwaga na parę) oraz liście z wierzchu i dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy
mojewypiekiinietylkokilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół pęczka szczypiorku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą(...)zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Bajeczna Kuchniagotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy kilka prostych dodatków i przypraw i obiad gotowy, warto mieć zamrożonych kilka opakowań klopsiki szwedzkie IKEA Możecie przyrządzić(...)kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko
Cooking Monsterszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl(...)być bardzo dokładnie rozmieszana . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Prze ł ożyć do niej ciasto. Wie rz ch wyrównać łyżką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50 -55 minut w 170C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka - użycie mąki żytniej powoduje iż czas wypiekania lekko się wydłuża . Odstawi
Grunt to przepis!kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego ) 10 dkg fety 2 ząbki czosnku 15 dkg suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku. Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy ( ważne – nacinamy(...)zachował swoja formę i „nie rozjechał ” się przy pieczeniu. Przekładamy schab na formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny. Ja na swoim kawałku schabu położyłam skórę z surowego boczku ( została w produkcji białej kiełbasy ) aby wytapiający się z niej tłuszcz nawilżał mięso
Kuchnia na wzgórzuoliwa, - sól, pieprz, - wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, - 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba). Wykonanie: Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół(...)gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach. Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem do maczania warzyw
Co na wege obiad?cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 550 dag, jabłko kwaśne 10 sztuk, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, migdały tarte BeachFlower BackMit 2 szklanki do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić(...)wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka(...)francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut aż utworzą się rumiane czapy
Kulinarne Inspiracjemargaryny Ok. 1 ½ szklanki mąki 1 duże jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie 2 spore pory 1 łyżka masła 1 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem ( można zamiennie dodać kolendrę i pieprz ) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 jajka Dodatkowo Szparagi – górna część, nie łykowata Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana(...)jajkiem ( te które już rozmieszaliśmy ). Następnie do jajek dodajemy śmietanę, kolendrę, rozmaryn, pieprz i doprawiamy solą. Całość mieszamy. Na ciasto wykładamy pory i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi i pieczemy dalej przez 30 minut. Jeżeli wierzch tarty zbyt bardzo będzie się
Smaki Ewy