łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak i miksujemy z dodatkiem wody, oliwy i serka. Nie musimy rozdrabniać tego na gładką masę, my zostawiliśmy drobne, nierozdrobnione(...)dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy w 225 stopniach przez około 10-12 minut. Studzimy i zajadamy z pastą z bobu :) Smacznego
Marder&Marder ManufactureGouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą(...)dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Lekko podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty). Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę
Słodkie okruszkiwykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą 50 g zielonych oliwek łyżka kaparów 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki(...)więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut. Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł. Smacznego! Chlebek smakuje wyśmienicie
greenscarfkubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się(...)pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi Smacznego
Ogrodnik w podróżyżurawiny (pół kg) 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 750 g mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Masa waniliowa * : 250 g mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree(...)skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą
Domowa Cookierenka Agiprzeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko(...)pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz
O kuchni z uczuciemnadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli ją lubicie ;-)) Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam. W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku(...)Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka. Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju. Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas powinno się go przekręcać. Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła. Smacznego
potrawyregionalneszpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki(...)miseczki wbiłam jajka. Roztrzepałam je. Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodałam do nich śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Polałam masą tartę. Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego! Zapraszam również do upieczenia: tarta z owocami lata tarta z jabłkami tarta ze szpinakiem tarta z masą migdałową i śliwkami
potrawyregionalneMięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie. Składniki: 5 gałązek(...)mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą(...)dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem) zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatwekaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu(...)pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii - miksujemy do połączenia składników. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Muffinki idealnie się komponują polane odrobiną bazyliowego
W kuchni KatieMój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki(...)pieprzem smażyć do odparowania wody - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem włożyć na blachę Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos - W garnku rozpuścić masło dodać mąkę
W królestwie smaków Beatyjuż go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka ~250g (1 i 1/4 szklanki) cukru (użyłam 130g fruktozy) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml(...)potem znaczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ser wymieszać z żółtkami, cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam
chili & sugarpełni zasługuje na taką właśnie formę podania! Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów(...)makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie. Kolejno podsmażyć bakłażany na oliwie z oliwek, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół. Formę nasmarować oliwą, wyłożyć pergaminem spód i pergamin również nasmarować. Wyłożyć dół oraz boki formy talarkami bakłażana. Kolejno, w misce, wymieszać
Garniec Magaliewylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym(...)mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy
Smakowy Raj