nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej(...)odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut
Bajeczna Kuchniapomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni 130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 2 jajka 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego kandyzowana skórka pomarańczowa Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym(...)formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy po nakłuwać widelcem). Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 0 C. 6. Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Tak przygotowane ciasto pieczmy obciążeniem około
vaniliowoczekoladowanawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem(...)wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię i ponownie podnosimy temperaturę
Ogrodnik w podróżyPomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu(...)zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody. Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał sos. Smacznego
W kuchni u Monikizimnej wody, miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut. W ten sposób postępujemy z pozostałym łubinem. Powstałe mleko odcedzamy na sicie. Pozostałe resztki łubinu suszymy na blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Powstałe(...)cebulę 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 ugotowane ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego po szczypcie tymianku ,papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla, podsmażamy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażony boczek wykładamy na miseczkę do przestygnięcia. W wytopionym tłuszczu
kgwjanczewocoraz bardziej szare, bure i ponure i nawet przy oknie w samo południe nie ma efektu "światła dziennego" (kasztany mi zasłaniają słońce nawet jak świeci:P). Składniki: 1,20 mielonego twarogu 1 puszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu(...)biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: Ciasto: 2 szklanki maki 150 gr masła pół łyżeczki mielonego kardamonu odrobina zimnej wody 1 kilogram jabłek pół szklanki trzcinowego cukru łyżeczka płaska: cynamonu, kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (czasami dodaje zamiast tych przypraw, chińska przyprawę pięciu smaków z przewagą anyżku) Przygotowanie: 1. Zagniatany ciasto w wyżej podanych(...)jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy podczas pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych. 6. Po wystudzeniu ciasta posyp
AZgotuj!CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych jaj 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka(...)część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy
Rozpustne gotowanieprzepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami z dodatkiem świeżej melisy cytrynowej z mojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego 4 jajka ok. 125 g miękkiego masła szklanka (200 ml) cukru pudru cukier waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta soli 3 łyżki posiekanej melisy płaska łyżeczka(...)delikatnie mieszać. Wyłożyć masę do formy. Na wierzchu układać cząstki brzoskwiń. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C. ok. godziny (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu sernik trzymać w wyłączonym piekarniku przez ok. pół godziny. Potem dopiero wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przypiekł mi się ździebko ;) i wygląda jak na spodzie czekoladowym
Weekendy w domu i ogrodzieoryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych i włoskich(...)wylewamy do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm, ale śmiało można użyć mniejszej, gdyż torcik niewiele się podniesie). Torcik czekoladowy pieczemy w nagrzanym piekarniku: 10 minut w 200°C 30 minut w 170°C Po upływie czasu pieczenia pozostawiamy nasz Brownies jeszcze na 10 minut w nagrzanym wyłączonym piekarniku. Wystudzone ciasto pokrywamy polewą
Smakowy Rajsmażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły(...)muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7 a pozostałe 2 zniknęły w nieznanych okolicznościach
Monia miesza i gotujekolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście(...)rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako
Codzienna kuchnia niecodziennabakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry,1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli,oliwy.Przygotowania kurczaka po marokańsku jest bardzo proste, a efekt oszałamiający. Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry o grubości około 1 centymetra i włożyłem(...)godziny.Bakłażana przekroiłem na pół i obficie posoliłem od strony miąższu, a następnie odstawiłem na 10 minut. Po tym czasie spłukałem sól wodą, a bakłażana posmarowałem niewielką ilością oliwy. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiłem na temperaturę 160 stopni i umieściłem w nim bakłażana, skórą do góry. Bakłażana zapiekałem przez pół godziny, po tym czasie odwróciłem go miąższem do góry
Wyprawy kulinarneszykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową(...)woreczków i odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień schłodzone ciasto (większą część) kroimy na plastry i wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na 15 minut (podpiekamy). Ubijamy na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Dodajemy połowę do masy makowej – mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie łączymy z masą
mojewypiekiinietylkoBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok(...)mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem:20g masłałyżka mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki bulionu30g startego żółtego sera (może być
Smakowity Blog Kulinarnysałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką: - 0,5kg świeżej brukselki - 2 ząbki czosnku - garść czarnuszki - sól, pieprz - drobne listki radicchio(...)doprawiamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jaja, dorzucamy nasze składniki i dolewamy odrobinę mleka. W sylikonowej formie na muffinki umieszczamy liście świeżej rukoli, przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut. Serwujemy na talerz z sałatka z brukselki i zajadamy. Uwaga! Może być bardzo ostre
Sajkofanka smakustyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego wina , wytrawnego sól do smaku Makrele oczyszczamy ze wszystkich niejadalnych elementów . Szczególnie uważnie usuńcie szare błonki(...)height: 1em;" /> Rękami nabieramy pastę i wcieramy w makrele , tak aby dostała się w nacięcia . Ryby układamy na skropionej oliwą blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 220 C piekarnika . Pieczemy około 10 minut z funkcją grilla – jeśli nie macie , może być termoobieg lub ryby umieszczone trochę bardziej w stronę górnej grzałki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyśmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania . Sposób przygotowania : 1 . Ser twarogowy mielimy . 2. Z jajek oddzielamy białka (wkładamy do naczynia, w którym będziemy je oddzielnie ubijać z połową cukru i cukrem waniliowym ) . 3. Masło ucieramy z żółtkami i połową cukru, powoli dodajemy(...)dodawać po jednym jajku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Nakładamy masę serową i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st. C Sernik pieczemy ok. godziny ( zależne od piekarnika ). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik możemy polać lukrem . Przechowywać w chłodnym miejscu
Pysznosci Babci Basizamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam jest już mielony 3 krotnie. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku. Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy(...)okrągła tortownica 25 cm) Dociskamy ciasto aby nie było dziur i wylewamy na nie całą masę serową, teraz posypujemy ciasto drugą częścią startego ciasta- nie dociskamy. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku aby nie opadło. Można
KuchcikoweLoveokoło 15 x 27 cm) Masa serowa: 100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*) 50g masła/margaryny 100g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szczypta soli 500g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 700 ml śmietany 12-18% 2 jajka (duże lub 3 małe) 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego 1,5 łyżki kaszy manny Dodatkowo: herbatniki(...)roztopioną czekoladą. Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem, na zmianę) masę jasną i ciemną. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (**) (najlepiej z parą wodną) około 80-90 minut w 180 stopniach. (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie
Di gotujegama dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru(...)masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Krem budyniowy Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę
kgwjanczewoSkładniki: ryż 1 woreczek, kurkuma mielona 1 łyżeczka, mięso mielone indycze 20 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukinia 1 większa/biała, ogórek gruntowy 2 średnie, pomidory 3 większe, twaróg 25 dag/półtłusty, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)przepłukaną zimną wodą - na cukini rozłożyć ryż z mięsem, pomidory i ogórki w plasterkach, twaróg pokruszony i polać przyprawą w płynie piec pod przykryciem w nagrzanym do 220 C piekarniku przez 25 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 190 C przez 15 minut zapiekanka jest lekka, małokaloryczna i pyszna.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 5 kropli aromatu migdałowego Masa serowa : 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 16 g cukru waniliowego 100 g masła 1 budyń waniliowy szczypta soli Polewa(...)miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka(...)konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 50-60 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest lekko niedopieczone. Jednak nic mylnego. Ostawiacie do ostygnięcia i ciasto
Made By Mom And Sonpodróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym(...)mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz(...)minut na małym ogniu doprawiając do smaku. Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Smacznego
Niezły Młynekminut 💪 – Bez dodatku soli 🫒 – Dom Oliwny Kalorie – 795 Białko – 50 Węglowodany – 32 Tłuszcze – 52 Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g mielonego mięsa z indyka 15 g mąki migdałowej Jajko 5 łyżek wędzonej papryki 3 łyżki słodkiej papryki Po 1 łyżeczce Cynamon Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne 1 plaster słodkiego ziemniaka grubości(...)frytki. Wymieszaj łyżkę oliwy z cynamonem, gałka muszkatołową i pieprzem cayenne, ponieważ musisz pomalować tym słodkiego ziemniaka, weź w dłoń pędzelek i zrób to. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę połóż papier do pieczenia, dodaj dwa plastry cebuli, frytki z batata i spód, jeśli chcesz, to również górę z RalfBurger, wstaw do piekarnika
RafalCookzakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni. Barwnik nie zmienia smaku sernika, więc przynajmniej był jeden pozytyw. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka Red Velvet Spód • 100 g herbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej(...)mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego. • Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, dodać czerwony barwnik i przemieszać. • Wlać masę serową na spód herbatnikowy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. • Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć
To co kochamspód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa serowa: ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 750 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Delfiko waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka 2 łyżki mieszanki do ciast(...)tylko do połączenia składników ( nie miksować zbyt długo!) Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego
Kuchnia bezglutenowasię opłaci. Końcowy efekt wzbudzi podziw gości i domowników. Składniki: 25 dag masła 20 dag cukru 25 dag mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru(...)boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego
Pyszności Słodkoścismakiem owoców. Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe(...)przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto polewamy ganaszem z białej czekolady. Do miski nałożonej na rondelek z gotującą się wodą nalewamy 100 ml śmietanki kremówki i dodajemy pokruszoną
Słodkie Przyjemnościblogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej(...)sporą patelnię z odrobiną oliwy. Lekko podsmażacie. Wrzucacie brokuł i podsmażacie dalej. Po chwili wlewacie śmietanę i dodajecie porwany na kawałki ser. Smażycie tak parę minut, aż się roztopi. Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucacie klopsiki, brokuł i zalewacie sosem serowym, pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika na max 20 minut. W tym czasie gotujecie ryż
GRUBY WAŁEKszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka śmietany Masa serowa 1 kg sera 3krotnie mielonego ( może być taki w wiaderku ) 5 jajek 1 szklanka brązowego cukru sok z dwóch mandarynek skórka otarta z jednej mandarynki 1,5 łyżeczki cynamonu Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy(...)jajecznej dodajemy stopniowo ser i cynamon, mieszamy tak długo aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będzie już ubita dodajemy ją partiami do masy serowej. Ciasto lekko podpieczone wyciągamy z piekarnika wylewamy
Mania Wypiekaniałyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 3 jajka 150 ml śmietany 18% 10 dag sera gouda pęczek pietruszki naciowej Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko(...)okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego, wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące
Wanilia i Kardamonoleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej(...)mięsem, żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia. Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita. Uwaga - nie popijać w trakcie jedzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki 200 g cukru 120 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka kakao Polewa Czekoladowa(...)kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki
Słodka StronaLasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z
Słodka Stronaprosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0(...)muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego
Niezły Młynekłyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE:szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minutprzed smażeniem można wlać(...)mieszając połączyć szpinak z twarogiemjajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutęostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladkipodać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstąnaleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym(...)mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe
Chilli Czosnek i Oliwaschłodzonego masła · 1 jajko Masa serowa: · 500 g twarogu mielonego · 3 żółtka · 1/3 szklanki cukru pudru · 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii(...)grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie wylewamy masę serową. Pieczemy przez 35 minut. Przygotowujemy w tym czasie pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Gdy będą już ubite dodajemy
Mania Gotowania