mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:270/400)

KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 385

zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego)  lub cukru pudru- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g  (lub jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ćevapcići z sosem tzatziki 213

wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego          - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula

W poszukiwaniu inspiracji
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 729

Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki(...)kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest

Kolizje Smaków
Makowe muffinki z serem 155

zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy(...)ziemniaczaną, jajko i wanilię. Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na masę makową. Pieczenie muffinek. Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor

Smak mojego domu
In love with burgers 155

zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania(...)dużym ogniu, zwykłą patelnia sprawdza się tylko wtedy, kiedy nic do niej nie przywiera - zależy nam, aby mięso nie kąpało się w tłuszczu. Można też upiec je w piekarniku na kratce. BUŁECZKI: SKŁADNIKI (6 bułeczek) 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 100 ml wody 2 jajka opakowanie suchych drożdży (7 g) 50 dag masła czubata łyżeczka soli 3 łyżeczki

Kuchnia od dwojga
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 210

Składniki na około 50 sztuk: 200 g miękkiego masła 220 g cukru brązowego 540 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 g  puree z dyni hokkaido 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli           Sposób przyrządzania(...)przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pancetta(surowy suszony boczek) 300

czarny 3 g -pieprz ziołowy 3 g -6 liści laurowych -zioła prowansalskie 2 g -papryka wędzona ostra 1 g -papryka wędzona słodka 1 g -gałka muszkatołowa 1 g -jałowieć mielony 1 g -siatka wędliniarska -sznurek do wędlin Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy,odcinamy skórę i wyrównujemy krawędzie tak aby powstał prostokąt. Przygotowujemy wszystkie przyprawy(...)lodówki. Po 7 dniach wyjmujemy boczek z lodówki i spłukujemy pod bieżącą wodą wszystkie przyprawy i wycieramy do sucha używając np.ręcznika papierowego.Można też włożyć na kilka min.do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami z termoobiegiem i temp 50 stopni. Układamy boczek mięsną stroną do góry i bardzo ciasno i dokładnie zwijamy. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej ciasnej i dodatkowo wiążemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 107

około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm.  Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem(...)Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam. 200 g suchego mielonego maku 1/3 szklanki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku 318

oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli(...)chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą. Pieczenie żeberek: Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły. Podczas pieczenia po około

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet wegetariański z selerem 197

wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę(...)być kremowy masę można zblendować. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 254

ziarna jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy, osuszamy i wycinamy błony. Do plastikowej torebki (używam takiej do mrożonek) wlewamy wino, oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki(...)złoty kolor z każdej strony (wystarczy mniej niż minuta z każdej strony). Aby równomiernie się upiekł związujemy go sznurkiem (nie jest to konieczne, ale wskazane). Kładziemy rostbef na kratkę piekarnika (pod spód wkładamy blachę, aby soki miały gdzie kapać; można też użyć specjalnej blaszki z rusztem) i wkładamy do pieca nagrzanego do 90°C (bez termoobiegu!). Kawałek o wadze

Poezja smaku
Gołąbeczki 154

odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka(...)wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki. Po czym nakrywam je liśćmi na wierzchu. Na całość tzn. na garnek daję folię aluminiową jak przykrywkę i wstawiam do  nagrzanego piekarnika 180 stopni opiekanie góra dół na ok 1.5 godziny. Po tym czasie jeśli kapusta na gołąbkach nadal będzie twarda wstawiam jeszcze na ok. 40 minut. Życzę wszystkim miłej zabawy

Tanio smacznie i prosto
Rumcajsowe Enchiladas 192

serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy(...)sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut

Gotuj z Rumcajsem
Ciasteczka imbirowe 140

Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 75 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy(...)pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane. Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy

Ciastkozercy
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 301

czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 duży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka(...)pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania