mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:261/400)

Pierniczki II 125

składniki* 90 dag mąki pszennej* 3 jajka* 30 dag cukru* 30 dag miodu* 25 dag margaryny* 5 dag smalcu* 3 dag kakao* 1 opakowanie przyprawy do pierników* 2 łyżeczki mielonego cynamonu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej* 12 g proszku do pieczenia Sposób wykonaniaDo rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.Zestawić z ognia(...)miejsce na 4-7 dni.Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty.Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę.Piec ok. 10 minut.Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym.Świeżo upieczone pierniczki

Mix smaku
Syryjskie chlebki cebulowe 148

świeżych drożdży 280 ml ciepłej wody Do posypania: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule dymki razem z zieloną częścią 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody i wymieszać. Wlać drożdże(...)rozwałkować każdy na lekko wklęsły krążek o średnicy 13-15 cm. Nakłuć krążki widelcem i ułożyć w dużych odstępach na blachach, odstawić na 20 minut, by wyrosły. Rozgrzać piekarnik do 200 C. W misce wymieszać posikaną cebulę z kminem rzymskim, kolendra i miętą. Posmarować chlebki oliwą z oliwek, posypać równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec

Apetyczna babeczka
Pyszne ciasto marchewkowe 268

Składniki : - 2 szklanki mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - po łyżeczce sodu i soli - po 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków - 1 i 1/2 szklanki cukru - szklanka oleju - 4 jajka - 4 szklanki drobno utartej marchwi- łyżka cukru waniliowego - ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich lub posiekanych bakalii Wykonanie : Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, solą(...)wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc pół na pół z dynią (c) Irena Gumowska

Słodkości i nie tylko
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3882

bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze przygotowuje go z klasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest(...)ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię- sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony- studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku- po wyjęciu z piekarnika nie kroić, schłodzić kilka godzin w lodówce, dopiero wtedy porcjowaćMój sernik

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 233

cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior do posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić(...)smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.  Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut. Podawać gorącą zapiekankę , posypaną szczypiorem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym 98

krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego ser żółty typu Gouda ok 150 g sól pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek Pokroić cebulę w małej wielkości kostkę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, które podczas smażenia powinno być rozdrabniane. Dorzucić na patelnie przepuszczony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać(...)pokropionej oliwą z oliwek blasze lub w naczyniu żaroodpornym przez 30 - 40 minut (aż cukinia będzie miękka) w temperaturze 200 stopni. Moja cukinia przed końcem pieczenia jeszcze w piekarniku

Karola gotuje
ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ 110

czosnku 1,5 litra bulionu 1 szklanka białego wina 1 łyżka mąki ok. 250 g kiełbasy wędzonej 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka kminku mielonego liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek bagietki 4 plasterki sera żółtego Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczny pasztet 187

maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać. Do masy dodać jajka, pieprz i sól. Pieprz i sól dodajemy wg uznania. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby przy próbowaniu(...)foremek wyłożyć rządkiem paseczków ze słoniny używając połowę ich ilości (druga połowa paseczków pójdzie na górę pasztetu). Masę mięsną podzielić między dwie keksówki, ułożyć paseczki słoniny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez 50-60 min. Pasztet będzie zarumieniony i miękki. Po wystudzeniu stężeje. Wystudzić w foremkach. Włożyć do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień

Posadzone i zjedzone
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 202

bardzo dobrze się kroi. 1,3 kg mielonej wołowiny 400 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli pieprz kolorowy 2 łyżki musztardy 1 mała puszka kukurydzy pieprz cayenne (chilli) ok 300 g boczku mocno wędzonego Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem(...)delikatnie chilli. Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać

https:KKuchniaMniam
Muffiny cheesburgerowe. 149

lepiej! Serio - spróbujcie :) PS Nie zlekceważcie marynowanej czerwonej cebuli - to kluczowy element! Dwie łyżki octu, dwie łyżki cukru pudru, pół godziny - i gotowe :) Składniki: 3 bułki hamburgerowe 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera (ostrego) 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz 1 plasterek parzonego boczku keczup sos bbq ostry ser pokrojony(...)delikatnie spłaszczyć dłonią. Ostrożnie umieścić w natłuszczonej formie muffinkowej. Na spodzie każdej bułki umieścić łyżeczkę keczupu i kawałek boczku. Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera. Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać

zadanie-gotowanie
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 154

łyżki oleju 1 łyżka i 2 plastry (lub łyżeczki) masła przyprawy: sól morska, sól ziołowa, koperek suszony, pieprz mielony i ziołowy, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi suszony, papryka słodka mielona, pieprz cytrynowy lub odrobina soku z cytryny. Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w cząstki w miarę podobnej wielkości. Marchewki pokrój w średniej grubości plasterki. Wrzuć marchewkę(...)pieprzu ziołowego, po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego

Anioszek w kuchni
Pieczona golonka z indyka 156

golonki z indyka  2 średnie cebule  4 ząbki czosnku  1 łyżeczka majeranku  gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  pół łyżeczki mielonej ostrej papryki  1 łyżeczka zmielonej kolendry  pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli  100 ml jasnego piwa  2 łyżki oliwy  3 łyżki miodu  tłuszcz(...)każdej strony następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem kolejne 3 min. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy

Niezły Młynek
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 168

Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 60g margaryny (użyłam z wanilią) 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa serowa: 600g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)  4 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy/waniliowy sok z 1/2 pomarańczy  skórka(...)mleko. Następnie masę połączyć ze skórką i sokiem pomarańczowym. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno (z solą) białka. Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami

Di gotuje
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 177

mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego lnu) 3 łyżki siemienia lnianego (nasion) lub nasion chia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu lub miodu 2 łyżeczki soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch papieru olejem za pomocą pędzelka. Wkładamy ciasto. Mokrą dłonią wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania