podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku(...)się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje
MamaOskarkaPakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać(...)zapiekania. Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso
O kuchni z uczuciemSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały(...)Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. 3 . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem (np. na cisto położyć pergamin a na nim wysypany ryż/groch) przez 10min w 200 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę
Coś z niczegogodzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około 4x4cm ozory również.Płuca i serca mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze(...)tylko około 2-3 cm.Na wierzch można dać troszeczkę rosołu z gotowania WEKOWANIE KOŃCOWE Salcesony w słoju pasteryzujemy dwa razy. Można to robić na mokro i sucho.Ja pasteryzowałem w piekarniku temp.100 stopni czas 60 min .Po 24 godz czynność pasteryzowania powtarzamy. STUDZENIE I PRZECHOWYWANIE Gdy pasteryzacja dobiegnie do końca słoiki wyjmujemy i czekamy aż wystygną .Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej(...)miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy
Szefowa kuchniryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody(...)układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem
Radość kipiąca uśmiechem.schabu 200 g łopatki 200 g pieczarek 1 paprykę czerwoną 1 jajko 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy schab, chowamy(...)solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia najlepiej na kilka godzin. Smacznego
kgwjanczewooraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35-34 minut, do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru
Monia miesza i gotujejednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy. Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się(...)pozostałe ciasto do środka tak jak na zdjęciu i burek gotowy. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha
Rozpustne gotowaniewykładamy papierem do pieczenia. Ja kładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczek jest suchy to wyciągamy. Po wyciągnięciu, coś, co wprawiło Najcierpliwszego w osłupienie – ciastem trzeba rzucić(...)woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii łyżka miodu trzy łyżki jogurtu naturalnego Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy tort. Biszkopt przekrawamy
ladykitchenmożna pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy(...)trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek(...)Teraz masa była bardziej płynna – nie wiem czy to było spowodowane brakiem kakao czy też drobniejszymi migdałami. Masę nałożyłem na papier aby utworzyła się skórka przed włożeniem do piekarnika i odstawiłem na jakieś 30-35 minut – masę miałem na dwie blachy na jakieś 40 złożonych makaroników. Po wyschnięciu włożyłem pierwszą blachę do piekarnika tak samo jak poprzednim razem
Kuchenne WariacjeCiasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy(...)cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut. 3. Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się
Wanilia i KardamonChyba właśnie zostałam fanką pieczonych przepiórek. :) marynata na 2 przepiórki: 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek 1 nieduża cebula sól, pieprz łyżka mleka 1. Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała(...)akurat dobrze się wypiecze. Wedle woli można również szyję całkiem od przepiórki odciąć. Przepiórki przekładamy do naczynia, w którym będą się piekły i obkładamy je plasterkami limonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i w gorącym umieszczamy przygotowany drób. Pieczemy maksymalnie do 40 minut, do uzyskania złocistej skórki. Jeśli w trakcie pieczenia zaczynamy zauważać, że limonki zbyt mocno się przypiekają, można
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego Farsz: 220 g marchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy(...)łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kolorowy Przepisowniksklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek,obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól(...)suche. Pod koniec wędzenia możemy dodać do paleniska kilka gałązek jałowca,aby nasza kiełbasa miała piękny jałowcowy zapach. Gdy ktoś nie posiada wędzarni może też oczywiście upiec ją w piekarniku,grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie nam to wynagrodzone podczas konsumpcji ! Mamy kiełbasę bez konserwantów i ze świeżego mięska
Przepisy i porady kulinarnecukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka15 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa twarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej margaryny15 dag cukru2 łyżki cukru waniliowego75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy)2 kisiele ananasowe (lub inne)Sposób wykonaniaMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą(...)delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze
Mix smakusoli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli(...)przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne. Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Robimy lasagne! Rozsmaruj 1/4 sosu pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania. Przykryj płatami lasagne i rozsmaruj na nich 1/2 sosu serowego. Następnie wyłóż
Chilli Czosnek i Oliwasuszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę(...)wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć
Mania Gotowaniapodana z kawiorem z budyniu waniliowego - Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis - Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie(...)Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia. 5. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C. 6. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym
SMYKWKUCHNI