podanej porcji można przygotować 12 serniczków . Serniczki czekoladowe z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 100g cukru pudru 2 żółtka 6 łyżeczek kakao MASA SEROWA 200g mielonego twarogu 50g śmietany 18% 60g gorzkiej czekolady 1 jajko 60g domowego cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 120g truskawek (lub 12 średniej wielkości truskawek) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę(...)podzielić na 12 części, kawałkami wylepić zagłębienia w formie - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto nakłuć widelcem - wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone serniczki ostudzić, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli
Smakołyki Berenikipieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny(...)Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy pieczarki. Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego
My Chcemy Jeśćmąki pszennej 60 g cukru 100 g masła pokrojonego w kostkę Wszystkie składniki łączymy w misce i rozcierając masło w palcach robimy kruszonkę. CIASTO: 100 g mielonego maku (suchego) 150 g masła 3 jajka 225 g cukru 150 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 cytryny 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, a na wierzchu, równomiernie, rozkładamy rabarbar, a na nim kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku do zarumienienia, czyli około 40-45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe
Rozpustne gotowaniemąki ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo(...)sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy
Wędrówki po kuchnisera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę 85 g sera brie, pokrojonego w kostkę 85 g świeżo startego parmezanu 55 g bułki tartej oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy dużą ilością(...)Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dużą szklaną formę smarujemy masłem, przekładamy makaron w sosie i wyrównujemy. Pozostały parmezan mieszamy z bułką tartą i posypujemy makaron, całość skrapiamy oliwą z oliwek
My Culinary Artzrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab(...)pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie schab podlać wodą, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polac wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze
Monia miesza i gotujecebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę(...)rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby
Pociąg Do KuchniSkładniki: 1 duża czerwona papryka 1 cebula 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem(...)opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszeniegorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką. Następnie mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem. Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka(...)folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca
Słodkości i nie tylkominut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość(...)ilości składników ja użyłem foremki 12 na 35 cm). Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu, aby masa dokładnie wypełniła foremkę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy
Miód i pieprzCukinia faszerowana to doskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy(...)smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniałyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni i czekamy aż skórka papryki zrobi się w niektórych miejscach czarna. Zajmuje to ok 30 minut. Następnie przekładamy paprykę do foliowych woreczków i dokładnie(...)naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy
sierotka maRysia w kuchniporcji wyjdzie 8 szt pół główki kapusty 400 g mięsa mielonego 1 szkl ryżu 2 jajka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy łyżeczka oregano szczypta majeranku szczypta bazylii tłuszcz do smażenia i do formy bułka tarta do panierowania Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie. Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu(...)jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem
Gotowanie jest łatweWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula(...)mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę(...)rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby
Pociąg Do Kuchni