mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:260/400)

Pizza Margherita 95

delikatny smak. Po upieczeniu ser ten idealnie łączy się z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Jak piec pizzę Margherita? Przede wszystkim koniecznie należy piec ją w bardzo gorącym piekarniku, tj. od 200 stopni Celsjusza w górę. W zależności od tego, czy decydujemy się na pieczenie pizzy w formie do pieczenia czy bezpośrednio na kamieniu do pieczenia, czas pieczenia może być(...)którym ułożyć plastry mozzarelli oraz tartą mozzarellę. Tak przygotowaną pizzę odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i kiedy gorący, wstawić wyrośniętą pizzę. Pizzę piec przez 18-20 minut. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i posypać listkami bazylii. Pizza Warto wiedzieć robiąc pizzę Margherita. Do upieczenia pizzy użyłam metalowej formy do pizzy

MeCooks
Nasi Goreng z kalafiorem 98

minut Ilość porcji: 2 Składniki pasta nasi goreng: 6 ząbków czosnku 2 szalotki 25 g orzeszków ziemnych 1 łyżka płatków chili 2 łyżki cukru brązowego lub palmowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka czerwonej pasty miso (możesz dodać klasyczną pastę miso) 1 łyżka sosu sojowego 3 suszone pomidory 1 łyżeczka soli Składniki kalafior: 1 kalafior(...)przygotowanej pasty nasi goreng Do podania: 1 posiekana dymka pół ogórka szklarniowego pokrojonego w cienkie plasterki sos Sriracha tajska bazylia lub kolendra po 1 jajku sadzonym na porcję Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C Do blendera dodaj wszystkie składniki pasty nasi goreng i zmiksuj je na jednolitą pastę. Ugotuj ryż basmati lub brązowy zgodnie z przepisem na opakowaniu

nietylkopasta.pl
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 199

Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź(...)podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę ponownie lekko spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut. Smacznego! Ja nie używam puree z puszki, robię swoje własne. Dynię kroję na kawałki, zapiekam w piekarniku. Wystudzoną blenduję. Masę czekoladową

mecooks
Podudzia z kurczaka pieczone z kurkami. 184

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy(...)niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. po tym czasie ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 20 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 257

skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy(...)przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia

Anioszek w kuchni
Tarta migdałowa z wiśniami 201

Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd.  Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej(...)pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi podważamy nożykiem albo silikonową łopatką, nakładamy na owoce i lekko dociskamy. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 20-30 minut na złoty kolor.  Smacznego

Niezły Młynek
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 186

pozostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mieszanka ziołowa  do chleba : po 1 łyżeczce suszonego: majeranku nasion kolendry kminku dzikiego czosnku tymianku czarnuszki oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki(...)powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 30 min.) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55-60 minut Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę

Proste Potrawy
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 273

skóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy(...)przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia

Anioszek w kuchni
Karkówka z płatkami chili i kminkiem 213

mamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie. Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej 2 średnie cebule 3 - 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki płatków chili 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu 2 łyżki majeranku sól olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Cebulę obrać, pokroić(...)godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Przyprawioną karkówkę wkładać do formy warstwami, kładąc na każdy kawałek czosnek i cebulę. Formę przykryć folią aluminiową i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy pozostanie 15 minut do końca czasu pieczenia, zdjąć folię i zapiec mięso. Po upieczeniu przykryć

Kuchcik gotuje
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 149

soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 ml rumu (opcjonalnie) szczypta soli Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia(...)średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij

karmelowy
Dynia na zimę wraz z poradami 259

zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki wypadek wstawiam słoiki do pasteryzacji na 60 min do rozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree(...)wody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu

moj przepis na
Sernik doskonały 212

kocham serniki wiadomo nie od dziś. Moje ulubione to te ciężkie, mocne, zwarte, najlepiej z sera mielonego własnoręcznie, najlepiej chudego (najbardziej mi smakują), długo pieczone w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Ten taki jest. Dodatek kaszy manny sprawia, że jest niesamowicie bogaty i mokry, nie tam jakiś puszek. Najlepszy! Składniki:   (26cm) SPÓD: 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych(...)Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut.  Po upieczeniu można polać polewą czekoladową

Cakes By Kejt
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 200

szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło(...)które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Bajecznie proste ciasto z figami 201

początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej(...)tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 165

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż(...)ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec

Kulinarny karnet Christophera