doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku i mielimy 2 razy przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli kupiliśmy mak mielony, gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy i Amaretto. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka(...)przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary 28 cm x 18 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej
Smak mojego domułyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest(...)jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomownikom. Polecam wszystkim sernikożercom :) Składniki: (tortownica 26cm) CIASTO: 70g cukru pudru 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko sól 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować(...)budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta. Piec w 160'C około 50-60 minut. Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtgołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy
NA MOIM TALERZUprzygotować na różne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy(...)gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki z mięsem i kaszą
Maminek kulinarnyindyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy(...)feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 C, piecz przez 30-40 minut. Smacznego
Niezły Młynekkaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu pszczelego sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki pieprzu cayenne(...)dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę
Kuchenna Kontrrewolucyadżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy(...)dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Kolorowy Przepisownikwłasny :) Składniki: Spód: 2 szkl. mąki 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 8 łyżeczek dżemu żurawinowego 4 jajka 4 łyżki cukru 1 kisiel o smaku żurawinowym 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki(...)koniec dżem żurawinowy. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę równo rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym temperaturę zmniejszamy
Kolorowy Przepisownikdzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać pomarańczę drobno nożem. Do wersji z dynią: dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie mielimy razem z pomarańczą. Z skórki z 1 – 2 pomarańcz* wykrawamy nożem większość białego miąższu i kroimy ją w cieniutkie podłużne paski, długości około 1 – 2cm. * Większe ilości skórki pomarańczowej mogą(...)wrzenia i gotujemy jeszcze około 3 minut. Po zdjęciu z ognia mieszamy tak długo, aż zniknie piana (jeśli jest). Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków. Szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem na około 5 minut. II – wymagający większego nakładu czasu, ale zdrowszy - konfitura :) Zmielone lub pokrojone pomarańcze (lub pomarańcze i dynię) przelewamy
Smakowy Rajchodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera(...)małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej lub pekińskiej kapusty
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem(...)paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy
BaRepaskostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między(...)pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.Przystępujemy do faszerowania bakłażana. Farsz obficie nakładamy do naszych łódeczek bakłażanowych. Posypujemy startym parmezanem i mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki . Smacznego
kulinarnyJazieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy) sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne 2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju 2-3 łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem(...)kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1-1,5 godziny. Przed podaniem doprawić do smaku. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzeniemój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód:Mąkę przesiałam z proszkiem(...)troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na wygładzonym wierzchu maliny. Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki