mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:256/400)

Sernik wiedeński 175

Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM: 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego (kupuję ten) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka cukru 12 dag masła 4 duże jajka małe opakowanie cukru wanilinowego 5 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej DODATKOWO(...)tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem). Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do tortownicy

Kuchenne zapiski Edyty
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 128

brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski(...)Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie mięso i ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną

Kolizje Smaków
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 197

choinkę gotowa.  Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować(...)stopni do lekkiego zrumienienia. Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków.  Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych  lub orzechowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
#3 Zapiekana dynia makaronowa 152

oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami(...)gotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy

Kuchnia w szuwarach
Gołąbki 168

rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy(...)zależności od wielkości formy. Na koniec na wierzchu kładziemy liście kapusty. Nasza forma miała średnicę 21 cm i wyszły 3 warstwy. Gotową formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut . Po upieczeniu na formę kładziemy talerz i odwracamy wszystko do góry nogami i zdejmujemy formę. Nasz gołąbkowy tort kroimy na kawałki i jemy Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wegańskie ciasto marchewkowe 119

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 300 gram startej na dużych oczkach marchwi 300 gram mąki 225 ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki mielonego siemienia lnianego* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru konfitura figowa do przełożenia   Niewegańska polewa: 2 łyżki śmietany(...)mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią

Mango Papaja
Zrazy z mięsa mielonego 160

Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką,  np. z białej rzodkwi z selerem. Smacznego

Maminek kulinarny
Quiche z kurkami i kurczakiem 156

pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz 40 g tartego sera grana padano CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko(...)kurki, kurczaka, ocet i cukier, pokręcamy ogień i przesmażamy cały czas mieszając, aż prawie cała woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy

My Culinary Art
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 234

Ciecierzycy nie gotujemy! Mielimy surową. Po namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie. Na wyciskarkę SANA zakładamy nakładkę bez sit (do mielenia i homogenizowania) i wsypując powoli ziarna namoczonej ciecierzycy mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy  dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy. W garnku lub patelni rozgrzewamy(...)chciałam je podać zapieczone w sosie. Przygotowujemy bardzo prosty sos: Wlewamy do garnka passatę, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulę, czosnek i przyprawy, gotujemy przez kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem

Co na wege obiad?
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 211

przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka, śliwki, resztę bakalii, aromat i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą(...)posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut.      Polewa. W rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu

Rozpustne gotowanie
Brownie z serem i malinami - sernikobrownie 160

Brownie z serem i malinami - sernikobrownie' Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru  - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym(...)czekoladową. Dokładnie rozprowadzić na wierzchu (masa jest gęsta i należy robić to bardzo delikatnie - ale jest to do wykonania ;). Na wierzch ułożyć świeże maliny w równych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) przez ok 45-50 minut. Wystudzić w ciepłym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

CookYourself
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 201

średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki(...)godzin przed zblenderowaniem) 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu lub domowej roboty) 3 łyżeczki suszonej, sproszkowanej cebuli 3/4 łyżeczki octu winnego białego sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte w folię, po 15 minutach dokładamy bataty

Fill The Bowl
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 619

uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu(...)już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę.   Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na  tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki

Passions hobbies life
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 223

kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego mięsa drobiowego 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego Sposób(...)gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około 25-30 minut        7. po ugotowaniu ściągamy folię i wstawiamy kabanoski do piekarnika przewracając kilka razy tak                           żeby zrumieniły nam się z każdej strony ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Burrito 182

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy(...)odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania