mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:279/400)

Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 163

postanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając

Waniliowe Improwizacje
Sernik czekoladowy. 145

owoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia swoich ulubionych sernikowych połączeń. Składniki: 1 kg twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości) 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 170 g ciastek Oreo (całych) 3 łyżki masła (rozpuszczone) 2 czekolady deserowe 5-6 łyżek musu(...)odparuje. Wystudzić i przetrzeć prze sito. Mus wymieszać z pozostałą masą serową. Na spód z ciastek Oreo wyłożyć czekoladową warstwę, na nią delikatnie łyżka po łyżce owocową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kratkę. Poniżej wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Piec w taki sposób około godziny. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Można również tortownicę wstawić bezpośrednio na blachę

zadanie-gotowanie
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 226

śmietanka widocznie zagęści całość. Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy(...)łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Karo in the Kitchen
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 143

kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę(...)ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z mięsa mielonego i cukinii 162

lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto.   SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag.  mięsa drobiowego  mielonego  5 pomidorów 4 marchewki 3 duże  cebule 4  ząbki   czosnku 30 dag sera  żółtego,  np. Gouda   bazylia, oregano  sól, pieprz do smaku(...)dodajemy sól ,  pieprz  zioła.  Na spodzie naczynia  układamy  cukinię, odsączona z wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min.  Można podawać z sosem jogurtowym  lub surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 149

cukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie(...)ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut. Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami

królestwo garów
Rogale marcińskie 156

sitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy pod przykryciem. Odsączamy dokładnie (przez gazę) i mielimy mak (my z braku tradycyjnej maszynki użyliśmy w tym celu blendera). Wszystkie składniki na farsz (za wyjątkiem rodzynek) podgrzewamy w rondlu do otrzymania gęstej konsystencji. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy(...)dodatkowo na podstawie rogala umieśćcie farsz. Zostawiamy po przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut (do wyrośnięcia) Rogale smarujemy mieszanką jajka i 2 łyżek mleka przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu aż będą rumiane. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, po czym wykładamy na kratkę. Gorące dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 156

ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży(...)łyżeczka   domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł    16 śliwek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z mięsem mielonym. 184

szklanki ciepławej wody, 2 łyżki oleju, 4g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można go zużyć również na jeden): 1/2kg mięsa mielonego, 2 duże pomidory, 1 cebula, łyżka oleju, sól, pieprz. Ponadto: mała łyżka oliwy z oliwek , łyżka oleju, 50g przecieru, 1/2 łyżki bazylii, starty ser żółty - ilość według siebie(...)Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz.  Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza, że pizza jest gotowa.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 223

łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki migdałów do posypania 2-3 łyżki naturalnego kakao 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu *Słodzik możecie zamienić na cukier puder, wtedy będzie to około szklanki cukru Do dzieła: Jajka ubijamy mikserem na delikatną piankę (trwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik(...)niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy i raz jeszcze podpiekamy około 5 minut. Gotowe

Spektrum Smaku
Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 190

uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :)  SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa  z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu tabasco 3 łyżki sosu worchester świeży tymianek świeżozmielony pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso(...)ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.  4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową.  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Keks świąteczny 195

Dzisiaj mamy propozycję z książki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa(...)dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni . Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy. Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy

Kuchenne Wariacje
Żeberka z miodem 146

sałatką z cieciorki i selera naciowego .  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego 1 łyżka ostrego ketchupu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez(...)pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić). Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę na 190 stopni C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu naczynie przykryć i pozostawić

Kuchcik gotuje
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 688

posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść  - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże(...)lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam na gazie pisałam

Basia w kuchni
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 231

przygotowania: 30 min + czas marynowania rybySkładniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz(...)koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym i zajadaj

Chilli Czosnek i Oliwa