mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:287/400)

Chleb na sodzie z żurawiną 185

lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się w domach przed przemarszem duchów i dusz przez łąki i pola.  Pomijając powód(...)łyżeczki kminku 1,5 szklanki zsiadłego mleka (dodać do mleka 1 łyżeczkę octu) 0,5 szklanki cukru  (dałam 2 szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C.  W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek.  Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka.   Uformować okrągły bochenek. Położyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 174

fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę w zimnej wodzie.  Następnego(...)siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut

Zdrowie na języku :P
pierniczki 142

przyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe(...)chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo  rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru

w mojej kuchni
Wegańska nadziewana papryka 152

liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia (ok. 150 g) papryczka chili mała cebula 2 liście pietruszki naciowej 3 liście szałwii lekarskiej 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki pieprz mielony 2-3 łyżki oleju Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach i ugotować w potrójnej ilości wody al dente. Pęczak po wyparowaniu wody zestawić z palnika, przykryć pokrywką i odstawić(...)tarce cukinią, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, rozdrobnionymi ziołami i papryczką chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą 169

razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem: - 120g białej czekolady - 70g ucieranej róży z cukrem Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem(...)pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia – ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia. Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy

Kuchenne Wariacje
Zakręcone drożdżówki z białym serem 574

ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią. Kilka razy zagniatamy, ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy(...)przeciwległe strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Napuszone drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę i lekko przestudzone polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zakręcone drożdżówki z białym serem na śniadanie… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Wątróbki w cieście francuskim 284

dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina(...)wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki i aby miała ona możliwość wyrosnąć w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie umieściłem w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200 stopni na 10 - 15 minut. Istotne jest, aby po włożeniu ciasta francuskiego do piekarnika nie otwierać go, gdyż powoduje to spadek temperatury wewnątrz piekarnika

Wyprawy kulinarne
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 414

sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180oC. Uwaga – sprawdzona rada 1)       kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem

Świat Smaku
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 193

gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej(...)wykałaczkami, a najlepiej zaszyć. Ułożyć w głębokiej brytfannie/ naczyniu żaroodpornym, na kratce. Obłożyć drugą pokrojoną cebulą, resztą śliwek i cytrusów. Można odstawić na kilka godzin, albo piec od razu. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Gęś posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Ułożyć gęś w brytfannie na boku i piec ok. 45 minut bez przykrycia. Następnie obrócić ją na drugi

Pociąg Do Kuchni
FASZEROWANA CUKINIA 149

zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy(...)ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 155

zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy(...)ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 148

masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki 3 łyżki bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 duże jabłka 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek cynamon mielony cukier perlisty lub zwykły do posypania boków jajko roztrzepane do posmarowania boków 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, sól, cukier i wrzuciłam masło, wszystkie składniki zagniotłam(...)jabłka polałam roztopionym masłem.  Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyłam na blachę, choć przy drugiej tarcie przełożyłam ją do ceramicznej formy na tartę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 50 minut .  Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i tu niestety nie udało się odstawić ciasta do całkowitego wystudzenia, bo się zjadło jeszcze ciepłe

Blondynka Gotuje
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 158

twierdzili, że nic nie pobije lasagne  z cukinią  , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki:  2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula  1 łyżeczka papryki czerwonej papryka chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków(...)makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Chleb żytni z kminkiem 146

dzień, jeśli wytrzymacie! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki 3 g świeżych drożdży 600 g żytniego zakwasu 350 g wody 400 g pszennej mąki chlebowej 600 g mąki żytniej, najlepiej mielonej kamieniem 25 g soli 20 g całych nasion kminku Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj aktywny zakwas i resztę składników ale zaczekaj z solą. Zarób ciasto za pomocą asystenta kuchennego(...)godziny. Podczas wyrastania zarówno pierwszego jak i drugiego temperatura ciasta nie powinna być mniejsza i przekroczyć 25 stopni. Po wyrośnięciu chleb powinien być miękki po lekkim przyciśnięciu. Nagrzej piekarnik na 250ºC. Przełóż delikatnie bochenki na nagrzany kamień do pieczenia lub blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Na dnie postaw naczynie z wodą. Po 5 minutach obniż temperaturę do 190ºC

codojedzenia
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 252

łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia(...)sosem. Resztki sosu z patelni możesz wypłukać niewielką ilością wody i polej nim ziemniaki. Przykryj naczynie folią aluminiową matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku, a chrupiące i złociste

Anioszek w kuchni
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 301

miskę folią spożywczą i wkładamy gotowe ciasto do lodówki na minimum 6 godzin – a najlepiej na całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru(...)inny dżem z lekko kwaśnym posmakiem, np. rabarbarowy czy pomarańczowy. Ważne, żeby w cieście było coś na przełamanie słodyczy.   SKŁADANIE, FORMOWANIE i PIECZENIE Podgrzewamy do 50⁰C piekarnik do wyrastania ciasta. Szykujemy dwie foremki keksówki wykładając je papierem do pieczenia (keksówki ze zdjęć mają wymiar 12/25cm). Ciasto wyjęte z lodówki dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich chowamy

Karo in the Kitchen
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 141

chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (takich jak do tarcia na placki ziemniaczane) lub miksujemy(...)białek, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 30×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem z blachy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie lekko ciepłe

Poezja smaku
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 223

dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1  łyżeczka  słodkiej mielonej  papryki  (dodałam,  choć  nie było w przepisie) 2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki ( użyłam  1 duży) 200 g sera mozzarella(...)kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli. Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu, a potem zwiększyłam temperaturę do 220 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekane zraziki 158

Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki(...)pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, zapiekane zraziki

O kuchni z uczuciem
Pieczone gołąbki 307

Składniki : średniej wielkości kapusta włoska około 500 g mielonego mięsa – wieprzowe lub wieprzowe-wołowe 1 paczka ryżu jajko 1 cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę(...)przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym

Ugotuj to sam ...
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 265

zachodu. Urlop niestety już się kończy i nie cieszy mnie perspektywa powrotu do szybkich dań obiadowych. A gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki(...)garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem zalewamy papryki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy przez następne 45 minut, aż papryka stanie się mięciutka. Na parę minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę

My simple kitchen
Szarlotka II 108

pieczenia, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 2 kg jabłek – szara reneta, 100 g cukru, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu, cukier puder do posypania upieczonego ciasta Ciasto: Wszystkie składniki   ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć(...)wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

królestwo garów
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 391

orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem(...)masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć.Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem.Smacznego!Ciasto wykonałam

Codzienna kuchnia niecodzienna