mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:290/400)

Mięsne roladki w cieście francuskim 212

zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos  czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę(...)ciasta, a później pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut

Kulinarne przemyslenia
Klopsiki w kremowym sosie musztardowym 142

mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko  bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej i ostrej papryki w proszku 0,5-1 lyzeczka mielonej kolendry i kuminu 0,5 lyzeczki przyprawy garam masala  duza szczypta pieprzu kajenskiego olej do smazenia 1 duza cebula 200g serka Filadefia 2 lyzeczki musztardy pelnoziarnistej mleko (ewentualnie(...)dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac patelnie i przesmazyc na niej kotleciki. Gdy beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni (na gril lub gorna grzalke).  W miedzyczasie  ugotowac makaron i przygotowac sos. Na oleju od smazenia kotletow przesmazyc drobno posiekana cebule, gdy zmieknie

Codzienne Gotowanie
Szynka domowa 169

gotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej.    Składniki:            - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz- łyżeczka nasion kolendry- mała główka czosnku- papryka wędzona- czosnek suszony- olej rzepakowy- ok. 150ml wody  Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam ją, na całą(...)wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną -  wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły

mojewypiekiinietylko
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 277

użyłem:Steaka z antrykotu wołowego (około 200 gram),1 ząbka czosnku,50 ml whiskey,30 gram masła,2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu,100 ml śmietany 30%,oliwy,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli.Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu(...)kawałkami posiekanego ząbka czosnku, a następnie delikatnie posmarowałem niewielką ilością oliwy. Tak przygotowane mięso pozostawiłem na 40 minut, aby nabrało temperatury pokojowej i naszło aromatem czosnku.Po tym czasie włączyłem piekarnik ustawiając temperaturę na 140 stopni i pozostawiając w środku blaszkę. Mięso za pomocą łyżeczki oczyściłem z kawałków czosnku, które przypaliłyby się w czasie smażenia steaka. Na patelnię dodałem łyżkę oliwy

Wyprawy kulinarne
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 233

Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki(...)wytworzyły, doprawiamy pieprzem, imbirem i solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około minutę. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z cebulą i jogurtową zalewą przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch układamy czosnek. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy

Tajskie smaki
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 196

wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka  0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć(...)kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały.Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty.Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Ze smakiem i z pasją
Kora orzechowa 101

pełna soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta.  Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec.   Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe(...)pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa że piana opadnie. Masa budyniowa: 2 budynie (40 g każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru

Cynamonowe szczęście
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 267

twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie pestki, a cytrynę kroimy na drobne fragmenty. Tortille przez chwilę pojedynczo podgrzewamy – w mikrofali, w piekarniku albo na rozgrzanej teflonowej patelni, bez tłuszczu. Powinny zmięknąć i stać się plastyczne. Jeśli zaraz po wyjęciu z opakowania zechcecie je poskładać, na zimno– połamią się. Na środek każdej tortilli(...)pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała cytryna 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika mix sałat sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
MOUSSAKA 155

mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju(...)nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym

Martyna Cooks
Steki z tuńczyka na ratatuj 131

pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony sól   Przygotowanie   Warzywa umyłem. Bakłażan, cukinię i paprykę pokroiłem w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek i smażyłem na dość sporym ogniu osobno kolejne(...)tymianek. Doprawiłem czarnym pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut. Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej

R'n'G Kitchen
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 221

Jabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody(...)ułożyć kawałki jabłek. Jabłka należy obrać i pokroić w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się

https:KKuchniaMniam
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 301

bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia(...)polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30min. Po upieczeniu odczekać 10min i pokroić na plastry. W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos. Cebulę skroić w kostkę i usmażyć

https:KKuchniaMniam
Kaczka świąteczna nadziewana 147

kaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim(...)ziołowego. Odstawić na dobę do lodówki. Następnie kaczkę układamy w naczyniu glinianym "Garnek rzymski" podlać ok 1,3 szkl wody kaczkę obłożyć gałązkami tymianku i plastrami jabłka. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywę, odlać

Gotowanie jest łatwe
Sernik Zebra 355

malakserze, który moim zdaniem jest niezbędnym sprzętem w kuchni ( wtedy też kupuje zwykły twarożek, ale jeżeli nie macie, możecie użyć zwykłego miksera, wówczas ser musicie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub kupić ser zmielony). Składniki na formę 23 na 23 cm: 550 gr sera twarogowego zmielonego, dobrej jakości (jeżeli używam sera zmielonego wówczas kupuje tylko twaróg sernikowy z Piątnicy(...)pół, jedną część dodać do masy jasnej, drugą do masy ciemnej. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem, wykładać naprzemiennie po jednej łyżce masy jasnej i ciemnej, na środek formy. Piekarnik nagrzać do 160 st. bez termoobiegu, piec 60 min. Po upieczeniu, nie otwierać piekarnika, tylko zostawić sernik przez minimum 10 min. Zimny sernik przełożyć do lodówki schłodzić 3-4 godziny

moj przepis na
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 375

ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania: Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem(...)wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym

Kolorowy Przepisownik