głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz(...)przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść. Teraz już wiem, że niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa
Cooking Monstergłębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz(...)przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść. Teraz już wiem, że niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa
Cooking MonsterW pochmurne dni lubię gdy jedzenie jest choć trochę kolorowe. Gdy za oknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata
Przysmaki KarolkiPóźniej ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka nie rosną). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut (u mnie górna połowa piekarnika, grzałka plus termoobieg), dopóki ciastka się nie zarumienią. Upieczone ciastka dobrze jest ostudzić na metalowej kratce . Przechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa
WegePrzepisciasto Gerbeaud: Składniki: na ciasto: 125 masła 20 g drożdży świeżych 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 500 g mąki 2 jajka szczypta soli na nadzienie: 250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane) 200 g cukru pudru słoiczek dżemu morelowego 200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna Wykonanie : 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać(...)porcji ciasta już niczym nie smarować. Docisnąć, aby części dobrze przylegały i nakłuć widelcem. Nakryć i zostawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 175 stopni( góra-dół )i piec przez 40 minut na złoto. Ostudzić i posmarować rozpuszczoną kuwerturą. Pokroić, zanim kuwertura całkiem zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy trochę postoi
dolcevitainmykitchenpostanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając
Waniliowe Improwizacjewiększością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, majeranek, sól sos beszamel : 3 szklanki mleka 4 1/2 łyżki masła(...)pozostawić na chwilę pod przykryciem. Dodać resztę przecieru, przyprawy i pozostawić jeszcze na 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować sos beszamelowy z tego przepisu. Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią
Czerwony Gupikowoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia swoich ulubionych sernikowych połączeń. Składniki: 1 kg twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości) 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 170 g ciastek Oreo (całych) 3 łyżki masła (rozpuszczone) 2 czekolady deserowe 5-6 łyżek musu(...)odparuje. Wystudzić i przetrzeć prze sito. Mus wymieszać z pozostałą masą serową. Na spód z ciastek Oreo wyłożyć czekoladową warstwę, na nią delikatnie łyżka po łyżce owocową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kratkę. Poniżej wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Piec w taki sposób około godziny. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Można również tortownicę wstawić bezpośrednio na blachę
zadanie-gotowanieśmietanka widocznie zagęści całość. Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy(...)łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól
Karo in the Kitchenkapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę(...)ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę
Kolorowy Przepisowniklazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag. mięsa drobiowego mielonego 5 pomidorów 4 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 dag sera żółtego, np. Gouda bazylia, oregano sól, pieprz do smaku(...)dodajemy sól , pieprz zioła. Na spodzie naczynia układamy cukinię, odsączona z wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min. Można podawać z sosem jogurtowym lub surówką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewycukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie(...)ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut. Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami
królestwo garówsitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy pod przykryciem. Odsączamy dokładnie (przez gazę) i mielimy mak (my z braku tradycyjnej maszynki użyliśmy w tym celu blendera). Wszystkie składniki na farsz (za wyjątkiem rodzynek) podgrzewamy w rondlu do otrzymania gęstej konsystencji. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy(...)dodatkowo na podstawie rogala umieśćcie farsz. Zostawiamy po przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut (do wyrośnięcia) Rogale smarujemy mieszanką jajka i 2 łyżek mleka przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu aż będą rumiane. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, po czym wykładamy na kratkę. Gorące dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami
Szybko Tanio Smacznieciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży(...)łyżeczka domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł 16 śliwek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę
Kulinarne przygody Gatityszklanki ciepławej wody, 2 łyżki oleju, 4g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można go zużyć również na jeden): 1/2kg mięsa mielonego, 2 duże pomidory, 1 cebula, łyżka oleju, sól, pieprz. Ponadto: mała łyżka oliwy z oliwek , łyżka oleju, 50g przecieru, 1/2 łyżki bazylii, starty ser żółty - ilość według siebie(...)Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz. Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza, że pizza jest gotowa. Smacznego
W kuchni u Moniki