mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:282/400)

Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 177

głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz(...)przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść. Teraz już wiem, że niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 166

głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz(...)przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść. Teraz już wiem, że niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa

Cooking Monster
Marchewka w roli głównej 129

W pochmurne dni lubię gdy jedzenie jest choć trochę kolorowe. Gdy za oknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata

Przysmaki Karolki
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi 67

Później ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka nie rosną). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut (u mnie górna połowa piekarnika, grzałka plus termoobieg), dopóki ciastka się nie zarumienią. Upieczone ciastka dobrze jest ostudzić na metalowej kratce . Przechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa

WegePrzepis
Węgierskie ciasto Gerbeaud 261

ciasto Gerbeaud: Składniki: na ciasto: 125 masła 20 g drożdży świeżych 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 500 g mąki 2 jajka szczypta soli na nadzienie: 250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane) 200 g cukru pudru słoiczek dżemu morelowego 200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna Wykonanie : 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać(...)porcji ciasta już niczym nie smarować. Docisnąć, aby części dobrze przylegały i nakłuć widelcem. Nakryć i zostawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło.  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 175 stopni( góra-dół )i piec przez 40 minut na złoto. Ostudzić i posmarować rozpuszczoną kuwerturą. Pokroić, zanim kuwertura całkiem zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy trochę postoi

dolcevitainmykitchen
Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 145

postanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając

Waniliowe Improwizacje
Cannelloni z mięsem mielonym 150

większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, majeranek, sól sos beszamel : 3 szklanki mleka 4 1/2 łyżki masła(...)pozostawić na chwilę pod przykryciem. Dodać resztę przecieru, przyprawy i pozostawić jeszcze na 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować sos beszamelowy z  tego przepisu.  Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią

Czerwony Gupik
Sernik czekoladowy. 130

owoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia swoich ulubionych sernikowych połączeń. Składniki: 1 kg twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości) 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 170 g ciastek Oreo (całych) 3 łyżki masła (rozpuszczone) 2 czekolady deserowe 5-6 łyżek musu(...)odparuje. Wystudzić i przetrzeć prze sito. Mus wymieszać z pozostałą masą serową. Na spód z ciastek Oreo wyłożyć czekoladową warstwę, na nią delikatnie łyżka po łyżce owocową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kratkę. Poniżej wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Piec w taki sposób około godziny. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Można również tortownicę wstawić bezpośrednio na blachę

zadanie-gotowanie
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 202

śmietanka widocznie zagęści całość. Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy(...)łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego lub masła/oleju kokosowego 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka mieszanki przypraw korma 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Karo in the Kitchen
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 123

kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę(...)ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z mięsa mielonego i cukinii 147

lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto.   SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag.  mięsa drobiowego  mielonego  5 pomidorów 4 marchewki 3 duże  cebule 4  ząbki   czosnku 30 dag sera  żółtego,  np. Gouda   bazylia, oregano  sól, pieprz do smaku(...)dodajemy sól ,  pieprz  zioła.  Na spodzie naczynia  układamy  cukinię, odsączona z wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min.  Można podawać z sosem jogurtowym  lub surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 136

cukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie(...)ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut. Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami

królestwo garów
Rogale marcińskie 134

sitku i płuczemy obficie pod bieżącą wodą. Mak przenosimy do miski i zalewamy go wrzątkiem (zaparzamy mak) i przez około godzinę moczymy pod przykryciem. Odsączamy dokładnie (przez gazę) i mielimy mak (my z braku tradycyjnej maszynki użyliśmy w tym celu blendera). Wszystkie składniki na farsz (za wyjątkiem rodzynek) podgrzewamy w rondlu do otrzymania gęstej konsystencji. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy(...)dodatkowo na podstawie rogala umieśćcie farsz. Zostawiamy po przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut (do wyrośnięcia) Rogale smarujemy mieszanką jajka i 2 łyżek mleka przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu aż będą rumiane. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, po czym wykładamy na kratkę. Gorące dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 138

ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży(...)łyżeczka   domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł    16 śliwek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z mięsem mielonym. 143

szklanki ciepławej wody, 2 łyżki oleju, 4g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz: (wystarczy na dwa spody, ale można go zużyć również na jeden): 1/2kg mięsa mielonego, 2 duże pomidory, 1 cebula, łyżka oleju, sól, pieprz. Ponadto: mała łyżka oliwy z oliwek , łyżka oleju, 50g przecieru, 1/2 łyżki bazylii, starty ser żółty - ilość według siebie(...)Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz.  Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza, że pizza jest gotowa.  Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania