oczkach. Sos 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany (może też być jogurt naturalny, ale wyjdzie rzadszy sos) 1 łyżka majonezu pół łyżeczki suszonej lub świeżego posiekanego koperku sól, pieprz mielony i ziołowy w ilości wg upodobania Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz go dać więcej, jeśli chcesz mieć mocniejszy sos. Dodaj śmietanę (jogurt) i majonez oraz przyprawy. Wymieszaj(...)trochę pieczarek. Posyp odrobiną sera żółtego. Złóż naleśnik na pół. Nad częścią z jajkiem posyp jeszcze trochę sera żółtego i przykryj ćwiartką z szynką, czyli jeszcze raz na pół. Piekarnik rozgrzej do około 150stC. Naleśniki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika, posyp każdy resztą żółtego sera. Zapiekaj kilka minut, do zrumienienia sera lub tylko
Anioszek w kuchnicukier puder – 200 g * śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki * kakao – 50 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * ser biały 3 x mielony – 1 kg * jajka – 6 szt * cukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki – 5-6 szt * proszek do pieczenia(...)wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkodrugi dzień, gdyż Piotrek zjadł cały tego samego dnia, nawet nie pozwolił mu aby trochę postał w lodówce Składniki na blaszkę o śr. 20 cm: 600 g twarogu mielonego półtłustego (3 kostki) ½ szklanki* cukru trzcinowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy 80 g miękkiego masła 1 cukier pomarańczowy (z Aldi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml soku(...)Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, ale zostawiamy sernik na godzinę w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie posypujemy go cukrem pudrem. The post Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki (na formę 30cm x 11cm): Ciasto: 250 g mąki pszennej 12 g drożdży instant 4 łyżki cukru skórka otarta z jednej pomarańczy(...)mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią. Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce
Ze smakiem i z pasjąpół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie(...)folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej
Kuchenne zapiski EdytyJedyna wada- za szybko znikają ze stołu Składniki mąka pszenna, 2 szklanki żółtka, 2 sztuki masło, 200g zamrożone ser twarogowy mielony, 200g Dodatkowo cukier, 1/2 szklanki do obtoczenia Przygotowanie Do dużej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach zamrożone masło. Do masła dodajemy twaróg i mąkę, delikatnie, ale szybko wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto(...)połowę i jeszcze raz na połowę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1-2cm. Pieczemy około 20-30 minut, aż się zrumienią w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st
Gotowanie moimi oczamimnie rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże(...)razie potrzeby dodać go później. Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać śmietanę oraz jogurt i jeszcze raz zagotować. Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z masłem i czosnkiem granulowanym
Grunt to przepis!Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 Wartość kaloryczna: 350 kcal Składniki: 1 średni bakłażan 200 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki ¼ kulki mozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj(...)grillowej, spryskanej oliwą. Spryskuję delikatnie oliwą*, grilluję z dwóch stron po około 2 minuty, aż utworzą się paski a bakłażan zmięknie. Po odwróceniu na drugą stronę delikatnie solę. Wstawiam piekarnik, który będzie potrzebny do wykończenia roladek. Cebulę siekam i wrzucam na patelnię by ją dobrze zeszklić na małym ogniu w niewielkiej ilości oliwy. Dodaję czosnek, a po minucie dość drobno
Bazując na smakuIdealne, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy zjeść coś pysznego. Składniki: 60 dkg. piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn a łyżk a kwaśnej śmietany i posypujemy 5 dkg. tartym serem. Formę wstawić do piekarnika, nagrzanego go do 200 st. C i pieczemy przez 40 minut. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udost ę pnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawypełen wyzwań, obym go przetrwała! Zjem, odpocznę i biorę się za ćwiczenia! ;) Składniki (tortownica o średnicy 22cm): 200g zmielonego maku (suchego) 2 szklanki wody szklanka mleka 80g rodzynek 800g mielonego twarogu sernikowego President 30g orzechów włoskich 2 łyżki ksylitolu spore jabłko 8 łyżek płynnego miodu olejek migdałowy łyżka skrobi ziemniaczanej 3 jajka Sposób przygotowania: Mak wsypujemy(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcebula 0,5 szt liść laurowy 4 szt ziele angielskie 6 szt pieprz cały 0,5 łyżeczki sól 4 łyżeczki dodatkowo do smaku gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki pieprz mielony 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki sól jajka 2 szt kasza manna 2 łyżki Przygotowanie: Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej(...)dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma
Ala piecze i gotujenastępnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy(...)Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym.Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę.Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkosmaki dzieciństwa :)Składniki:Ciasto:- 10 dag cukru pudru- 2 łyżki śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 15 dag margaryny- 30 dag mąkiMasa serowa:- 1 kg mielonego twarogu- 10 jajek- 30 dag masła- 25 dag cukru pudru- 2 torebki cukru waniliowego- 1 opakowanie budyniu waniliowegoPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy(...)łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniżółtko białko można dodać do piany 130 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę serową: 1 kg sera dwukrotnie mielonego (tłustego lub półtłustego) lub z wiaderka 6 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 160 g 1 laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie(...)blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 min, aż się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia. Sernik: Żółtka razem z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając łyżka
To co lubię - gotuję i polecamsernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła • 1 szklanka śmietany 18% – 250 g • 3 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki szafranu • 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha Polewa • 1/2 puszki masy kajmakowej gotowej • 1/2 szklanki śmietanki 36% • 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: • Szafran zalać 1 łyżką wrzątku. • Herbatę Matcha zalać również 1 łyżką wrzątku(...)duże łyżki masy jednego koloru, na tę masę wlać na środek 2 łyżki drugiej masy. Postępować tak do wykończenia obu mas serowych. • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze 1,5 godziny. • Studzić najpierw
To co kocham