łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber(...)spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Z mięsa formujemy podłużne, wąskie kotleciki (grubości cygara lub kciuka, długości ok. 10 cm) Włączamy piekarnik ma 120°C i wkładamy do niego żaroodporne naczynie lub jego pokrywę (będziemy tam wkładać kotlety, żeby nie przestygły). 5. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię grillową, kładziemy partiami ćevapčići, obsmażamy
Kuchnia Prezydentowejcebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli(...)ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierz ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania. Smacznego
Moniki Smakołykiokazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy • 1 litr(...)płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego. • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym. • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut
To co kochaminne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane(...)marcepan). Gdy masa będzie gładka nakładamy ją do worka do szprycowania i dekorujemy wokół mazurek, tworząc ozdobny brzeg (dzięki niemu konfitura się nie wyleje). Po udekorowaniu wstawiamy ponownie do piekarnika na 12-15 minut - temp. 190 stopni. Dopiero teraz ciasto powinno nabrać złotego koloru! Wykonanie konfitury: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę
Mania Wypiekaniasztuk: 40 dkg mąki pszennej + ok. 3dkg do podsypywania 2,5 dkg drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 5 dkg cukru 10 dkg roztopionego masła szczypta soli łyżeczka mielonego kardamonu ( nie dodałam, zamiast dałam cukier waniliowy) Nadzienie: 10 dkg miękkiego masła 2 łyżki cynamonu 10 dkg cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek cukier perlisty (gruby kryształ(...)się na spodzie. Pokroić na "kromeczki" o szerokości ok 2-3 cm. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. c.( termoobieg). Gdy bułeczki podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem Piec 5-7min,, aż będą rumiane
Maślane ciasteczkowszystkie składniki ostygną. 4. Szykujemy miskę i maszynkę do mielenia. 5. Ziemniaki, cebulę i ser wrzucamy kolejno do maszynki i mielimy. 6. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy. Ciasto : 1. Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy(...)wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;) Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona w inne rarytasy widziałam
Kitchens Alphabetłyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła na masę serową: 1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy), 4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek), 240 g cukru, duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem), łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata), 2 czubate łyżki masła(...)ścieramy na tarce na duże wiórki). Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil
Lekcje w kuchnisoku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy(...)minut. . Po tym czasie pokroiłam każdy na plastry o grubości 5 mm, rozłożyłm je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 12 do 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Smacznego! English version Pinwheels cookies with dried figs (about 90 cookies) Ingredients for the filling: 1 cup chopped Bakalland dried figs 1 tbsp
karmelowywyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester(...)momentu aż będzie elastyczny. Odcedzamy i mieszamy z sosem i serem. Formę wykładamy plastrami bakłażana razem z bokami, wykładamy makaron z sosem i przykrywamy bakłażanem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Następnie odwracamy formę i wykładamy makaron na półmisek lub tortownice. Usuwamy papier do pieczenia. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniłyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu Udziec schłodzony Przygotowanie: Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić(...)waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką
Kuchcik gotujemalutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła(...)chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł.Wykorzystałam klopsiki pozostałe z Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Buniabaje w kuchnizrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :)Zainspirowane przez FPDo przygotowania lazanii potrzebne są :Składniki: - 500 g mięsa mielonego- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- oliwa z oliwek- puszka pomidorów krojonych bez skórki- ser żółty ( 300 g)- oregano- bazylia- natka pietruszki- sól i pieprz- sos beszamelowySos beszamelowy(...)wysmarowanym sosem beszamelowym układamy w kolejności :- makaron- wartswa farszu mięsnego- starty żółty ser- sos beszamelowy- warstwa makaronu- farsz- żółty ser- sos beszamelowy itd.Na wierzch posypujemy resztką żółtego sera.W nagrzanym piekarniku do 180 C pieczemy ok. 30 minut.Smacznego
Słodkości i nie tylkojednej strony była typowa dla tej, która obowiązywała w ZSRR, ale z drugiej strony pewne rozwiązania, które później wewnątrz niej obowiązywały, a mianowicie zwiększanie kontyngentów płodów rolnych, które Ukraińcy mieli obowiązek oddawać, a także niemożliwe do wykonania nawiązki, przez niektórych historyków są uważane za celowe ludobójstwo, w wyniku którego zginęło kilka milionów ludzi. Niejednokrotnie zdarza się(...)leszczyny. Mieszamy z odrobiną mąki, startego ziemniaka i dodajemy trochę wody, żeby to nam się w miarę trzymało. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarniku. To wersja w miarę bliska oryginału. Oczywiście im mniej mąki, tym bliżej, bo to właśnie towarem deficytowym. Jak chcecie zrobić z tego element współczesnej kultury gastronomicznej dla hipsterów, to pieczecie
Kryzysowa Książka Kucharskapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki: 50 dkg mięsa wołowego mielonego 3 pomidory 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3/4 szklanki śmietany gęstej 180 g startego żółtego sera goudy 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek(...)się nie stykały ze sobą i nie przywierały do boków naczynia. 7. Polać rurki sosem beszamelowym. 8. Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut
Przepisy kulinarne babci Antoniny