mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:317/400)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 175

sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia)  Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone(...)białka. Całe kółka ułożone na blaszce smarujemy samym białkiem. Na każde kółko nakładamy po dwa, wycięte pierścienie, każdy smarując białkiem. Wierzch i boki smarujemy rozkłóconym, pozostałym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220° C i pieczemy przez 10-15 minut.  Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam

mojewypiekiinietylko
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 227

wołowiny (lepiej poprosić o zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut(...)Bułki (szczególnie polecam te bułki do hamburgerów) przekrawamy na pół i kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą żeliwną) z odrobiną oliwy (można także przyrumienić pod grillem w piekarniku). Trzymamy bułki na patelni przez ok. 1,5 minuty – najlepiej samemu kontrolować, aby ich nie przypalić. Na bułce układamy pokrojone ogórki, burgera posmarowanego aioli, karmelizowaną cebulę oraz rukolę

Poezja smaku
Minizapiekanki z rybą i warzywami 276

paprykę 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 duże filety z soli (jeśli są małe to polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem(...)porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :)Prawda, że urocze

Ratunku obiad
Drożdżówki z serem 257

ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie w maszynce lub blendujemy ( * można użyć już zmielonego twarogu, ale tylko prawdziwego i gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia(...)piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy bułeczki pozostałym po cieście białkiem. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy serowe drożdżówki przez ok. 20 minut. Gdy trochę przestygną, możemy posmarować je lukrem (do cukru pudru należy dodać

Poezja smaku
Drożdżowe ciasto z gruszkami 172

Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy.  Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto(...)natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Rada: jest się nie śpieszymy to możemy cisto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30, ale nie jest to konieczne. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik z makiem wg Aleex 155

stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła • 16 g cukru waniliowego Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki(...)wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej. 6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. 7. Wyjąć i ostudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Czekoladą ozdobić wierzch sernika z makiem. 9. Podawać z filiżanką aromatycznej kawy. Smacznego

W mojej kuchni
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 148

warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę(...)dojrzała cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Cannelloni z mięsem i pomidorami 137

szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru(...)napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy farsz, a następnie na górę nakładamy mozzarellę. Sos z nakładanego mięsa ma się zgromadzić na dnie naczynia. Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu. Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt. Danie podajemy po 2-3 minutach

Smak mojego domu
Kokosowy sernik królewski 160

masła  1 szkl cukru (dałam 3/4)  3 łyżki kakao  3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia     Masa serowa:  1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu  10 jajek  1,5 szklanki cukru  torebka cukru waniliowego (16 g)  200 g masła miękkiego  3 czubate łyżki kaszy manny  1 budyń(...)ciasta. Piec w 170st.C około 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu (polecam piec w kąpieli wodnej. Jak to się robi możecie przeczytać TUTAJ ). Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!   Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka

Nastoletnie Wypiekanie
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 111

ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła Polewa waniliowa: 750 ml mleka (2,8 %) 1laska wanili 6 żółtek 50 gr. cukru 40 gr. mąki pszennej(...)dokładnie wszystko mieszamy. Mleko zagotowujemy razem z wanilio i rumem a gdy jest gotowe dodajemy mas ę i chwilę gotujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podawać gorące polane polewą waniliową. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 221

smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę.          Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku(...)krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Meksykańskie burgery 151

naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery         Składniki na około 4 burgery: ·       400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) ·       1 papryczka chili ·       ½ łyżeczki soli ·       ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć

Mania Gotowania
Wegetariańskie szaszłyki 66

Wegetariańskie szaszłyki Przepis na szaszłyki z serem halloumi i warzywami. Wegetariańskie szaszłyki z grilla smakują obłędnie, ale przygotujesz je również na patelni lub w piekarniku. Bez względu na to, jaką opcję wybierzesz wegetariańskie szaszłyki z halloumi, najbardziej znanym greckim serem, są doskonałe.. Najczęściej podaję do nich arabski hummus lub sos z pasty tahini. Te proste do przygotowania szaszłyki warzywne(...)cytryny 2 łyżki suszonego oregano i 1 łyżeczka suszonego tymianku, ale możesz użyć przyprawy do dań włoskich 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, pół łyżeczki mielonego chili,  szczypta soli i mielony czarny pieprz do smaku Wegetariańskie szaszłyki przepis 1. Ser halloumi pokrój w kostkę o grubości około 1,5-2 cm. Czosnek drobniutko posiekaj

Cztery Fajery
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 132

łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany(...)Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem. Jak ostygnie wyjmuję z formy

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 132

łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany(...)Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem. Jak ostygnie wyjmuję z formy

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania