mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:313/400)

Pasztet z cukinii 194

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 10 min Czas całkowity 1 hr 30 min Składniki 1,5 kg cukinii 300 g pieczarek 60 g otrąb mielonych mieszanych 1 pęczek natki pietruszki 1 duża marchewka 1 papryczka chili * 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki smalcu gęsiego ** 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup

Wędrówki po kuchni
Jabłecznik bez tłuszczu 209

Dietetyczny jabłecznik z mąki pełnoziarnistej bez tłuszczu i bez cukru (Osiem sporych kawałków lub 16 mniejszych- tortownica o średnicy 26cm) To ciasto z jabłkami jest hitem

Moja Micha
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 203

zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki, aby były cieńsze i jeszcze bardziej wilgotne). Przygotować blaszki od piekarnika, wyłożyć dokładnie papierem do pieczenie (piernik lub się kleić do blachy, testowałam). Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki, lekko podsypując mąką. Piec dwie blachy jednocześnie w 170 st z termoobiegiem(...)Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik z 3 stron, posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi. Smacznego! ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki. Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski

moj przepis na
Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków 194

wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże(...)delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut. Pychota

ChilliJemy
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 195

sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia)  Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone(...)białka. Całe kółka ułożone na blaszce smarujemy samym białkiem. Na każde kółko nakładamy po dwa, wycięte pierścienie, każdy smarując białkiem. Wierzch i boki smarujemy rozkłóconym, pozostałym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220° C i pieczemy przez 10-15 minut.  Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam

mojewypiekiinietylko
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 257

wołowiny (lepiej poprosić o zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut(...)Bułki (szczególnie polecam te bułki do hamburgerów) przekrawamy na pół i kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą żeliwną) z odrobiną oliwy (można także przyrumienić pod grillem w piekarniku). Trzymamy bułki na patelni przez ok. 1,5 minuty – najlepiej samemu kontrolować, aby ich nie przypalić. Na bułce układamy pokrojone ogórki, burgera posmarowanego aioli, karmelizowaną cebulę oraz rukolę

Poezja smaku
Minizapiekanki z rybą i warzywami 290

paprykę 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 duże filety z soli (jeśli są małe to polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem(...)porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :)Prawda, że urocze

Ratunku obiad
Drożdżówki z serem 297

ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie w maszynce lub blendujemy ( * można użyć już zmielonego twarogu, ale tylko prawdziwego i gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia(...)piekłam w dwóch blachach – mniejszej i większej). Za pomocą pędzelka smarujemy bułeczki pozostałym po cieście białkiem. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy serowe drożdżówki przez ok. 20 minut. Gdy trochę przestygną, możemy posmarować je lukrem (do cukru pudru należy dodać

Poezja smaku
Drożdżowe ciasto z gruszkami 188

Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy.  Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto(...)natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Rada: jest się nie śpieszymy to możemy cisto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30, ale nie jest to konieczne. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sernik z makiem wg Aleex 175

stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła • 16 g cukru waniliowego Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki(...)wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej. 6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić na 20 minut w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. 7. Wyjąć i ostudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Czekoladą ozdobić wierzch sernika z makiem. 9. Podawać z filiżanką aromatycznej kawy. Smacznego

W mojej kuchni
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 167

warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę(...)dojrzała cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Cannelloni z mięsem i pomidorami 152

szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru(...)napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy farsz, a następnie na górę nakładamy mozzarellę. Sos z nakładanego mięsa ma się zgromadzić na dnie naczynia. Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu. Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt. Danie podajemy po 2-3 minutach

Smak mojego domu
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 128

ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła Polewa waniliowa: 750 ml mleka (2,8 %) 1laska wanili 6 żółtek 50 gr. cukru 40 gr. mąki pszennej(...)dokładnie wszystko mieszamy. Mleko zagotowujemy razem z wanilio i rumem a gdy jest gotowe dodajemy mas ę i chwilę gotujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podawać gorące polane polewą waniliową. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 238

smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę.          Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku(...)krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Meksykańskie burgery 167

naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery         Składniki na około 4 burgery: ·       400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) ·       1 papryczka chili ·       ½ łyżeczki soli ·       ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć

Mania Gotowania