mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:315/400)

Sernik królewski 231

serników, próbowałam różnych rozwiązań, testowałam różne sery w wiaderkach- by ułatwić sobie życie:) i muszę stwierdzić, że nie ma to jak prawdziwy biały ser zmielony- jednak nie trzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto(...)koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu

Aga w kuchni
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 119

masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)wykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria

Podróż w kulinaria
Galette orzechowe z owocami 164

mąki tortowej 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru  1 żółtko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek  kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie(...)przenoszeniu :) Na środek wysypujemy kruszonkę, a na niej układamy owoce, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.  Ciasto zakładamy na owoce, smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 45 minut.W ostatnich minutach pieczenia włączamy tylko dolną grzałkę.  Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego

bistro mama
Grecka musaka 342

chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów   2 łyżki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta chili1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukrusólzmielony czarny pieprzSos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól szczypta gałki muszkatołowej1/2 szklanki tartego(...)wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana

kulinarnyJa
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 165

lyzki stewii 50 gpol lyzeczki soli80 g masla( dalam ghee)12 g suchych drozdzy lub 25 g swiezych 220 ml mleka2 duze jajaSkladniki na nadzienie:120 g suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast)120 g goracego mleka1 lyzka stewii  2 garscie rodzynek2 garscie orzechow wloskichpol lyzeczki cynamonu2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach)2 lyzki mioduWykonanie(...)duze chcemy miec bulki tniemy rolke na 12 lub 14 kawalkow.Kazdy odciety kawalek ciasta naciagamy dwoma rekami na szerokosc,a potem zaraz skrecamy dookola osi.Ukladamy na duzej blasze z piekarnika,wylozonej papierem do pieczenia..Odstawiamy do napuszenia i nastawiamy piekarnik ,zeby sie nagrzal...Przed samym pieczeniem smarujemy buleczki zoltkiem wymieszanym i 1 lyzka mleka.Pieczemy 25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z malinami 125

pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny • 1 szklanka malin, poza sezonem mrożonych(...)śmietankę. • Masę wylać na herbatnikowy spód. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce malin. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut

To co kocham
Sernik dyniowo - czekoladowy, zebra 367

foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta soli 1 łyżka cukru/ksylitolu 500 g twarogu 3x mielonego 250 g mascarpone 3 jajka   2 łyżki mączki kukurydzianej 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu   300 g puree z dynii 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka skórka otarta(...)żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seromakowiec 272

proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem(...)st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach

Cynamonowe szczęście
Babka ziemniaczana 112

dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste(...)zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać. Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1,5 godziny. Proporcje na dużą formę 33x23

Kuchcik gotuje
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 179

bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata(...)będzie się on przypiekał. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem. Na farszu układamy plasterki sera żółtego. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika. Torebki z ryżem wkładamy do wrzącej, osolonej wody

Smak mojego domu
Dzień kawy kawusi 120

tylko zajrzę do kuchni to chrupię. Nie suszyłam ich, bo planuję je zjeść na bieżąco, a najbardziej lubię takie świeże. Do ciastek potrzebne będą mielone- te wilgotne trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona.   A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które(...)odbijamy wzór (można je też po prostu rozplaszczyć widelcem, tworząc na wierzchu wzór kratki). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem i jeszcze na ok 10 minut wsadzamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Schłodzone ciasteczka pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą delikatnej złotej barwy. Po upieczeniu zostawiamy na blasze do schłodzenia, bo są miękkie. Po wystygnięciu twardnieją i cudownie

les mirabelles
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 200

bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę(...)sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła. Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli soki będą wyciekać, papier je zbierze). Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe

Gotowanie to kochanie
Dyniowo. I spokój 145

jeszcze dwa kilo mąki, jajka, mleko, masło i parę innych rzeczy, więc ledwo dokulałam się do domu. Nie ma tego złego - dynia raz dwa została rozkrojona i umieszczona w piekarniku, a ja zaczęłam się zastanawiać, co by tu z niej przygotować. Miałam już pewne zamysły, ale nie byłam pewna, co pójdzie na pierwszy ogień. W końcu jednak zdecydowałam się(...)porcje)900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek)1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1,5 łyżeczki suszonego tymiankudodatkowo:1 cebula2 nieduże ziemniaki3 łyżki masła1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 l bulionu warzywnego2 suszone liście limonki kaffirsok z 1 pomarańczysólpieprzdo podania:grzankiDynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik jagodowy 251

kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie ok. 100 g miękkiego masła Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej): 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego* 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany(...)wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować go jagodami. * jeśli chcecie użyć sera „wiaderkowego” musicie wybrać taki, który jest bardzo

Poezja smaku
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 240

ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron(...)czasu, aż się trochę zrumienią. Roladki przekładamy wtedy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min. W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż (mój brązowy gotuje się akurat 30 min.) i przygotowujemy leczo. Resztę cukinii i obu papryk kroimy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania