mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:329/400)

Zawijane bułeczki ze szpinakiem 169

soli Szpinak do zielonej części bułeczek 20 0 g świeżego szpinaku 2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód(...)równych części (8 bułeczek).  Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane.  Bułeczki studzić na kratce

Codziennik Kuchenny
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 176

łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki(...)ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika,  pojedynczo w 250°C przez ok.  3 min. Rada: Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki

Moniki Smakołyki
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 134

śliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ją olejem, a także solą oraz (najlepiej) świeżo zmielonym pieprzem. Z gałązek rozmarynu zdejmujemy(...)folii i obsmażamy z każdej strony (po ok. 2 minuty) na lekko brązowy kolor. Następnie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Powinna ładnie zbrązowieć i pozostać miękka i soczysta. Polędwiczkę wieprzową kroimy na lekko ukośne plastry ok. 5 minut po wyjęciu jej z piekarnika. Plasterki układamy

MyCookBook.pl
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch 182

Czasem każdy ma jakiegoś bzika każdy jakieś hobby ma , a ja w domu mam piekarnik " kota" oraz psa ha ha ha . Dlatego właśnie je upiekłam i prawie z nimi się ugotowałam. Jednak wcale nie żałuje bo są cudowne , pyszne i niespotykane :)   Składniki Yum Yums paluchy :  500 g mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 14 g suchych(...)jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu. Lukier: Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko. Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy . Smacznego.        Instrukcja krok po kroku - krok 2    Instrukcja krok

Różowa kuchnia
Sernik z rosą 106

tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka - 1 szklanka(...)mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 60 min. Pod koniec pieczenia masa serowa rumieni się i w tym czasie przygotowujemy pianę z białek i cukru. Jak pianę ubijemy na sztywno

Kuchenne Wariacje
Crème brûlée 191

urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się jej posiadaczką, czyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej(...)żeby masy nie napowietrzać, nie ubijać. Na koniec uderzyć miską o brat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę przecedzić przez sitko i przełożyć do niewielkich kokilek. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na około 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Masa powinna dobrze się ściąć, ale bez przypiekania. Po upieczeniu i wystudzeniu kokilki przełożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne na domowym cieście 146

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat -  sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego.  Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Domowe hamburgery 151

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje
Pepparkakor 155

melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, mieszać na średnim ogniu, do momentu aż całe(...)dowolne kształty i układać je na przygotowanych blachach do pieczenia.  Jeśli mimo użycia papieru do pieczenia ciasto lepi się do wałka, podsypać trochę mąką lub cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Piec ciasteczka przez około 8 - 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć. Im cieńsze ciasteczka tym szybciej się pieką - należy więc czujnie obserwować co dzieje

maniapieczenia
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 166

najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy.   Ja zabieram się za naszykowanie słoików, gdy chutney gotuje się już 1,5h i jeszcze gotujący się, gorący(...)400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej pasują) 2 płaskie łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 190

Jeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza(...)drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 267

polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz(...)kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy. Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki

Mieszam w Garnku
Kanelbullar 200

Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Składniki (na ok. 20 bułeczek): Ciasto 25 g drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka szczypta soli  łyżeczka mielonego kardamonu Nadzienie 100 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżki cynamonu Poza tym jajko ewentualnie gruby cukier lub gruba sól morska Drożdże pokruszyć w misce i rozprowadzić(...)blasze. Odstawić bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia.  Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i ewentualnie posypać cukrem kryształem lub solą morską.  Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort bezowy Pavlova. Primabalerina wśród deserów 153

antypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem oba narody uważają go za swój deser narodowy. Jego nazwa pochodzi od nazwiska(...)pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki masy łopatką ku górze, tworząc na jej szczycie miseczkę. Tak dużą bezę suszymy około 2-2,5 godziny w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 100-110⁰C. Pamiętajcie że termoobieg podnosi temperaturę o 20⁰C i uważajcie, żeby beza nie zżółkła. Powinna zostać śnieżnobiała. Jeśli zauważycie że zmienia kolor, zmniejszcie

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 142

sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury.  250 g makaronu rurki  600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu(...)jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem  i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmujemy od razu, dopiero po  jakiś

Dieta moja pasja
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 224

czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku 3 czubate łyżeczki oregano   (polecam  Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)smaku, keczup oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy kaszę, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii. Wierzch posypujemy mozzarellą. Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + grzałka z termoobiegiem. Naczynia ustawiam na dwóch poziomach.  Smacznego

Smak mojego domu
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 234

szczypta soli szklanka gorącej wody 10 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( typ 450 ) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego * * ja zmieliłam 2 łyżki ziaren siemienia lnianego i zużyłam całość Mój sposób wykonania : W jednej większej misce umieszczam płatki owsiane, masło, miód i sól – zalewam szklanką(...)Kroję ciasto na 8 części. Pokrojone kawałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i odstawiam do czasu aż podwoją objętość ( do 30 minut ). Pieczenie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wstawiam bułki i piekę około 30 minut. Piekarnik, który obecnie posiadam ma słabą moc dlatego może się zdarzyć, że w przypadku Waszego piekarnika wystarczy 20 minut

Niebieski kubek z kawa
Kruche poduszeczki z makiem. 164

jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej(...)połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.       Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut na jasno złoty kolor. Studzimy na kratce. Jeszcze

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno ze śliwkami 185

straganach jest sporo śliwek. Jest w czym wybierać. Przetwarzamy je na   dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno.   Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości(...)przelałam do przygotowanej tortownicy.   Po wyjęciu z lodówki sernik udekorowałam cząstkami odłożonych śliwek i biszkopcikami amaretti. Dodatkowo ubiłam kremówkę i wycisnęłam gwiazdki za pomocą szprycy. Na koniec oprószyłam mielonym cynamonem     Oczywiście możecie dowolnie udekorować Wasz sernik. Najważniejsze, żeby Wam smakował. Wobec tego życzę SMACZNEGO! Krys   Inspiracja: Magazyn Tina  z sierpnia Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Lazania (Lasagne) 191

chili pieprz i sól do smaku oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę(...)mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g. Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo

Kuchcik gotuje
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 220

1płaska  łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku(...)cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być

Kuchnia Prezydentowej
Sześć makowców Babci Anielki 244

swej magicznej kuchni takowego sitka nie posiadam ( i ręczną maszynkę, która ma ze 40 lat ;)), przemieliłam wszystko przez nieco grubsze, ale razy pięć... też działa. ;) Przy ostatniej turze mielenia, do maszynki na przemian wkładamy mak i po trosze cukru, aż do jego wyczerpania. Przekładamy wszystko do wysokiej miski i dodajemy jajko oraz miód i ewentualne bakalie (rodzynki należy namoczyć przynajmniej(...)rośnięcie i nie zawijamy końcówek pod spód (zdjęcie może wprowadzać w błąd, zrobiłam to odruchowo :/) Odstawiamy ciasto na około pół godziny do ponownego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Makowce układamy w nieznacznych, ale jednak odległościach od siebie i pieczemy około 45- 50 minut. Studzimy na kratce i dzielimy się przysmakami z rodziną

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 142

Składniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane(...)Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut

Projekty ze smakiem