płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie(...)przykleić jego zapas do brzegów naczynia. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu). Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Codziennik KuchennyMiyoko z bloga Artisan Vegan Life upiekła ciasteczka w taki sam sposób, w jaki pieczemy klasyczne bezy , ale zamiast białek użyła galaretki z mielonego siemienia lnianego. Galaretka wymaga jednak trochę pracy – mielenia nasion, zalewania, studzenia, przecedzania… Bezy na siemieniu lnianym nie zawsze jednak się udają, nie wszystkie utrzymują kształt i mocno wyczuwalny jest w nich smak siemienia. Kolejne(...)się swoim odkryciem na FB, w grupie What Fat Vegans Eat . Powstało słowo chyba doskonale opisujące wodę z puszki fasolki – Aquafaba – cudowna woda. Sami zobaczcie jakie to proste. Rozgrzewamy piekarnik do 120⁰C z termoobiegiem. Odcedzamy ciecierzycę na sitku, prosto do miski w której będziemy ubijać bezę. Miski najlepiej szklanej lub metalowej, jak przy tradycyjnych bezach (sprawdźcie koniecznie tamte wytyczne
Karo in the Kitchenmakaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)łyżeczki od herbaty. Nadziane muszle układać w naczyniu żaroodpornym. 7. Na koniec muszle zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć porwaną na kawałki mozarellę. Zapiekać ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8. Po wyjęciu z piekarnika posypać listkami świeżej bazylii i od razu podawać. Smacznego
DefinicjaSmakuLista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca czas zakupów do minimum i nie zostawia miejsca dla wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią(...)masz pędzla, Twój palec też się nada. 6. Deska do krojenia 7. Tarka 8. Obieraczka do warzyw 9. Folia aluminiowa Już? Przygotowane? To dwa wdechy i zaczynamy. 1. Uruchom piekarnik, grzanie góra dół, temperatura 190 stopni. 2. Odpakuj warzywa z tacki – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, które tam znajdziesz obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. 3. Czosnek, cebulę oraz pora
ladykitchenSkładniki: Nadzienie: 0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa(...)obowiązkowo gałką muszkatołową. Muszle polać sosem beszamelowym . Mozzarellę pokroić w plastry. Muszle posypać najpierw serem pleśniowym, potem parmezanem a na końcu poukładać na nich plastry mozzarelli. Zapiekać w piekarniku w 200 o C około 20 minut, aż ser się zarumieni
Mania Gotowaniaodcedzamy! Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C z termoobiegiem lub 210-220⁰C bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Kratkę z piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie, pod nią – blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. To ważne przy pieczeniu – ziemniaki będą miały i od dołu i od góry dobry przepływ gorącego powietrza. A teraz zajmiemy się chrupiącą skórką(...)gotowania 3 pełne łyżki mąki pszennej 4-5 pełnych łyżek mąki razowej (pszennej lub żytniej) 4 pełne łyżki otrębów (pszenne lub żytnie) 1 pełna łyżeczka (z czubem) kminku mielonego 1 pełna łyżeczka (z czubem) gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA – świeże masło – sałatka śledziowa – sól
Karo in the KitchenObie były bardzo ciekawe i smaczne, choć każda ciut inna. A żeby nie było nudno, w planie jest jeszcze przynajmniej jedna wersja tego przepisu. Zamiast błonnika mam zamiar użyć mielonych nasion konopi , które zalegają mi w szafce kuchennej. Będzie na pewno bardziej keto. Przychodzi mi do głowy jeszcze mąka lniana – ta też się bowiem dość dobrze sprawdza w keto(...)Suche składniki wymieszać w misce, dodać ocet i oliwę. Zalać gorącą wodą lub mieszanką gorącej wody z wodą gazowaną. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Po 15 minutach podzielić ciasto na 8 równych części i zwilżonymi dłońmi formować z nich okrągłe bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
Modern Cave Girlmąki pszennej sól, pieprz gałka muszkatołowa, curry jako przyprawy 25 dag startego żółtego sera duży ząbek czosnku Składniki na sos boloński: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 35 dag mielonego mięsa wołowego 3 duże marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka pomidory w puszce 400 g liść laurowy sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka czerwona papryka w proszku kilka(...)Jest to ważne by makaron przykryć sosem dokładnie, inaczej zrobi się w tych miejscach twardy. Na całą zapiekankę zetrzeć pozostały żółty ser i wstawić ją na środkową półkę do piekarnika na 30 minut ( temperatura 170 stopni). Przed podaniem pozwolić zapiekance przestygnąć około 20 minut. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia :-) Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki(...)dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią
Rozpustne gotowaniewątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić. Post Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuodmiany ziemniaków. Powinny to być ziemniaki z przeznaczeniem do pieczenia, nie rozpadające się. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem Gdy planuję zrobić zapiekankę z ziemniaków i mięsa, wykorzystuję mięso mielone lub filet z kurczaka. Filet z kurczaka wcześniej kroję na małe kawałki i marynuję przez minimum godzinę, by mięso nabrało aromatu i nie wysuszyło się w trakcie pieczenia(...)piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy zamarynowane mięso. Posypujemy całość rozmarynem, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Rozkładamy równomiernie składniki w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C stopni i pieczemy przez 30 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej raz warto warzywa przemieszać drewnianą łyżką. W czasie, gdy warzywa i mięso się pieką, przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy
Wiszniówkasobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe(...)częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły. Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemarynaty. Worek zamykamy szczelnie z jednej strony, nadmuchujemy i zamykamy z drugiej strony, pamiętając o tym, żeby w kilku miejscach lekko go podziurawić. Wstawiamy żeberka na środkowy poziom piekarnika i pieczemy je w 180⁰C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i pieczemy żeberka, w zależności od wielkości, od 1,5 do 2 godzin(...)łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne łyżeczki ostrej papryki 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule 3-4 łodygi selera naciowego czerwona papryka duży malinowy pomidor
Karo in the Kitchenmniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło rozpuści i wchłonie. Następnie dodajemy(...)wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy
Rozpustne gotowanieMimo wszystko sprawia mi to ogromną frajdę, nie widzę więc powodu, żeby martwić się drobnymi niedociągnięciami.Przygotowuję też halloweenowe słodkości - tak na wszelki wypadek. W tym roku nie będziemy mieli gości, mam więc tylko dwie propozycje. Dzisiaj będzie o tej mniej strasznej.Gniazdka te zobaczyłam u Doroty i od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. Mam znów spory zapas(...)ocet, zmiksować.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb przenosimy do temperatury pokojowej, zostawiamy na godzinę. Następnie posypujemy mąką i siemieniem, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce. Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony
Kulinarne przygody Gatitymój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac Big Mac - domowySKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości(...)poziom środek bułki --> sos --> sałata --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka --> wierzch bułki i gotowe, tak złożone kanapki wkładamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią