ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat - sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego. Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec. Opublikowany
Gotowanie jest łatweI doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się
Mama Gotujemelasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, mieszać na średnim ogniu, do momentu aż całe(...)dowolne kształty i układać je na przygotowanych blachach do pieczenia. Jeśli mimo użycia papieru do pieczenia ciasto lepi się do wałka, podsypać trochę mąką lub cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Piec ciasteczka przez około 8 - 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć. Im cieńsze ciasteczka tym szybciej się pieką - należy więc czujnie obserwować co dzieje
maniapieczenianajwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Ja zabieram się za naszykowanie słoików, gdy chutney gotuje się już 1,5h i jeszcze gotujący się, gorący(...)400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej pasują) 2 płaskie łyżeczki soli
Karo in the KitchenJeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza(...)drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego
Zasmakuj Kuchnipolewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz(...)kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy. Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki
Mieszam w GarnkuJamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Składniki (na ok. 20 bułeczek): Ciasto 25 g drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka szczypta soli łyżeczka mielonego kardamonu Nadzienie 100 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżki cynamonu Poza tym jajko ewentualnie gruby cukier lub gruba sól morska Drożdże pokruszyć w misce i rozprowadzić(...)blasze. Odstawić bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i ewentualnie posypać cukrem kryształem lub solą morską. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodzieantypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem oba narody uważają go za swój deser narodowy. Jego nazwa pochodzi od nazwiska(...)pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki masy łopatką ku górze, tworząc na jej szczycie miseczkę. Tak dużą bezę suszymy około 2-2,5 godziny w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 100-110⁰C. Pamiętajcie że termoobieg podnosi temperaturę o 20⁰C i uważajcie, żeby beza nie zżółkła. Powinna zostać śnieżnobiała. Jeśli zauważycie że zmienia kolor, zmniejszcie
Karo in the Kitchensosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu(...)jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmujemy od razu, dopiero po jakiś
Dieta moja pasjaczosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku 3 czubate łyżeczki oregano (polecam Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)smaku, keczup oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy kaszę, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii. Wierzch posypujemy mozzarellą. Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + grzałka z termoobiegiem. Naczynia ustawiam na dwóch poziomach. Smacznego
Smak mojego domuszczypta soli szklanka gorącej wody 10 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( typ 450 ) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego * * ja zmieliłam 2 łyżki ziaren siemienia lnianego i zużyłam całość Mój sposób wykonania : W jednej większej misce umieszczam płatki owsiane, masło, miód i sól – zalewam szklanką(...)Kroję ciasto na 8 części. Pokrojone kawałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i odstawiam do czasu aż podwoją objętość ( do 30 minut ). Pieczenie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wstawiam bułki i piekę około 30 minut. Piekarnik, który obecnie posiadam ma słabą moc dlatego może się zdarzyć, że w przypadku Waszego piekarnika wystarczy 20 minut
Niebieski kubek z kawajajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej(...)połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut na jasno złoty kolor. Studzimy na kratce. Jeszcze
Rozpustne gotowaniestraganach jest sporo śliwek. Jest w czym wybierać. Przetwarzamy je na dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości(...)przelałam do przygotowanej tortownicy. Po wyjęciu z lodówki sernik udekorowałam cząstkami odłożonych śliwek i biszkopcikami amaretti. Dodatkowo ubiłam kremówkę i wycisnęłam gwiazdki za pomocą szprycy. Na koniec oprószyłam mielonym cynamonem Oczywiście możecie dowolnie udekorować Wasz sernik. Najważniejsze, żeby Wam smakował. Wobec tego życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracja: Magazyn Tina z sierpnia Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysichili pieprz i sól do smaku oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę(...)mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g. Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo
Kuchcik gotuje1płaska łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku(...)cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być
Kuchnia Prezydentowej