starałam się szukać w głowie jakichś śródziemnomorskich smaków). Było to pyszne! Już żałuję, że kalmary w Polsce są dostępne tak rzadko i w tak wysokich cenach. Jeżeli jednak będziecie mieli kiedyś okazję i możliwość kupienia kalmara, nie wahajcie się ani chwili - gwarantuję niesamowite przeżycia! KALMAR W POMIDOROWO-TYMIANKOWYM GULASZU JAK OBRAĆ/PRZYRZĄDZIĆ/SPRAWIĆ KALMARA? Po pierwsze(...)przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażymy całość przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy passatę, czerwone wino oraz wodę. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie wstawiamy danie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny. Doprawiamy przed podaniem - solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuBardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem(...)przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam
Kulinarny Pamiętnikprzyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny) 2 niecałe szklanki ryżu (ok. 400 ml) 1 cebula ( ja dałam jeszcze 3 zielone cebulki) 2-3 ząbki czosnku(...)oliwą z oliwek. Obciążamy ciężkim talerzem (ja przykryłam odwróconą pokrywą naczynia żaroodpornego. Bulion musi dokładnie przykrywać wszystkie dolmades. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5h. Ja wstawiłam do piekarnika nastawionego na 170°C na dobrą godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy pod przykryciem i w bulionie do całkowitego prawie ostygnięcia. Lekko ciepłe wyjmujemy i możemy podawać. Najlepiej smakują
Kuchnia Prezydentowejjeden z bardzo niewielu tortów, które można przygotować w pośpiechu. Tak też było w moim przypadku- zrobiłam go tego samego dnia, kiedy niespodziewanie okazało się, że wieczorem będziemy mieli gości! Bardzo szybko znikał z talerzy- zaskakując swoim pysznym smakiem i dorosłych i dzieci! Pozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić(...)używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45 min. do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości
Domowe Tortypłaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach(...)lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół. Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu
Kocham Czekoladęprzepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny(...)spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez
Mia Cucina Sofietazastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu(...)Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy do czasu, aż beszamel zacznie zmieniać kolor na złoty (ok. 20 minut). Post Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuroku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie maku i tradycyjną masę makową. Proszę, nie linczujcie mnie, czasami wykorzystanie gotowego produktu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam(...)masę makową, wyrównujemy. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy na skos na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy silikonowego pędzelka nanosimy
Mia Cucina Sofietanieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso(...)ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki
Kuchenna Kontrrewolucyazdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy pieką chleby na zakwasie, z uzyskaniem własnego zakwasu bezglutenowego nie będą mieli najmniejszego problemu, przygotowywałam go tak samo jak zakwas żytni , czy zakwas orkiszowy , tzn. 3-4 łyżki mąki ryżowej i gryczanej (łącznie) i woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej zaszczepić także łyżką(...)płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.65 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z form silikonowych chleb wyjmuję zaraz po upieczeniu, z metalowych po ok.10 minutowym ostawieniu. Pozostawić
Smaczne Zdrowekuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro. W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi(...)Buraki, marchewki i dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu
Chilli Czosnek i Oliwaprzypaliła. Po tym czasie do potrawy dodałem wywar gotowania grzybów, a całość dodatkowo zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i około 2 łyżeczkami ziaren kminku. Gotowałem nadal na małym ogniu bez przykrycia do czasu odparowania całości wody. Kiedy woda odparowała spróbowałem, czy kapusta jest miękka, ponieważ(...)tylko zdolności i fantazja dekorującego. Po delikatnym przyklejeniu dekoracji (należy uważać, aby nie przedziurawić ciasta) całość posmarowałem za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem, do którego dodałem odrobinę wody. Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim blachę z kulebiakami. Piekłem około 45 minut - do pięknego zarumienienia. Polecam przygotować - moja rodzina była zachwycona nowym daniem na wigilijnym stole
Wyprawy kulinarneśliwę sąsiadów. Internat zostawiłam za sobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz(...)się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMożecie jednak użyć też np. papryki słodkiej czy czosnku - tak czy siak będzie pysznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie przyprawione ziarna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 160ºC Czas - 40-50 minut Ciecierzycę najlepiej co jakiś czas przemieszać. Jej czas prażenia może być krótszy, musicie co jakiś czas próbować czy jest już gotowa(...)niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy
Cooking Monster~ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne
breakfast of dreamssmaku. Jest to proces nieustanny i nawet stosowanie najnowszych technologii i systemów przechowywania kawy nie zatrzyma tego procesu.Najczęściej do samodzielnego przygotowania palonej kawy wykorzystuje się po prostu domowy piekarnik, maszynkę do popcornu albo specjalistyczną domową palarkę do kawy. Jednak jest też jeszcze jeden niezwykły sposób na palenie surowych ziaren kawy. Palenie kawy w grillu! Dla amatorów i miłośników własnoręcznego(...)prostu ziarna kawy przesypujemy do osobnego naczynia i ją przesypujemy aż ostygnie. Palone ziarna kawy przesypujemy do szklanego zamykanego słoika i odstawiamy na około 24 godziny. Następnie je mielimy i cieszymy się najbardziej wyjątkową kawą o poranku. Palenie kawy na grillu is a post from: naRuszcie.plThe post Palenie kawy na grillu appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie