zwracać uwagę na skład poszczególnych produktów zaczęłam unikać tego jego ulubionego paszteciku, który i tak co jakiś czas lądował w naszym koszyku zakupowym. Ostatnio postanowiłam wyjść na przeciw naszemu domowemu zapotrzebowaniu na pasztet i tu w odpowiednim momencie wpadła w moje ręce książka Jamiego Olivera "Świąteczne przepisy" , to właśnie w niej znalazłam idealnie kremowy pasztet, który przygotowuje się szybko(...)gdyby nie widział jak robię to by nie przypuszczał, że tam są wątróbki". Klarowane masło po zastygnięciu tworzy na wierzchu taką aromatyczną skorupkę, która chroni pasztet przed wysychaniem. Zamiast brandy podlałam wątróbki różowym winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz
Blondynka Gotujekawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli brak, można zastąpić olejkiem migdałowym 150g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 700g rabarbaru - po obraniu 75g cukru - do zasypania rabarbaru Rabarbar umyć, obrać z włókien
Grunt to przepis!gram mąki ryżowej (plus trochę do podsypania pierników) 200 gram mąki kasztanowej 3 łyżki mąki kokosowej 1 jajko 150 gram oleju kokosowego, lub masła 2 i 1/2 filiżanki miodu gryczanego 2 łyżki kakao BG 5 łyżek domowej przyprawy do pierników (przepisy znajdziecie w Internecie, np. TU ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia BG szczypta soli Wykonanie: Mąki, proszek do pieczenia
Quinoa Raz!wnim zbędnych wypełniaczy. I ten zapach piekarni w domu … ahhhh. Dziubasek często zajada bułki posmarowane dobrym, zdrowym kremem. Przepis na domową nutellę do posmarowania bułeczek znajdziesz tu: Coś lepszego niż nutella. Przepis na masło orzechowo – kakaowe. Pszenno – kukurydziane bułki z kaszą jaglaną 1 szklanka wody 30 gramów drożdży (świeże lub 7 gramów suchych) 150 gramów mąki
Krupeczkibiałkiem i posypuję otrębami. Piekę przez 20-23 minuty, do zarumienienia. Następnie studzę na kratce. Poniżej przedstawiam kilka ujęć z przygotowania bułeczek. Domowy sos holenderski z pesto bazyliowym: 2 żółtka 50 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła 50 ml oleju z orzechów laskowych 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Galeo
Mango PapajaDawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem i z pietruszką. Zrobione w niecałe 1,5 godziny. Nie bójcie się tych bułek – są naprawdę proste. Ciasto jest lekko tłuste i mocno elastyczne – bardzo przyjemnie zaplata się z niego supełki. Odważamy sobie wszystkie
Karo in the Kitchenwłasnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Kulinarne przemysleniacebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę kroimy w piórka. W garnku szybkowarze rozpuszczamy masło, dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilizrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki (na około 12 sztuk): - 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego) - 1 szklanka mąki ryżowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego) - 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) - dowolna marmolada/dżem Masło (lub olej) rozpuszczamy
Smakuje zdrowoPyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę
Tradycyjna Kuchniaciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka
Miód i pieprzświeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku masło do wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas
Kuchenne zapiski Edytyplaster sera żółtego mierzwionego Przygotowanie: Mięso mielimy dwukrotnie. Wbijamy jedno żółtko. Skrapiamy solidnie oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Podstawowa wersja domowego tatara gotowa. Ja swoje mega - smaczne kanapki skomponowałam następująco. Pieczywo wieloziarniste posmarowałam masłem oraz musztardą dijon. Nałożyłam tatara. Posypałam drobno posiekanymi cebulą i korniszonem. Pyszności. Z czystego łakomstwa mogłabym zjeść kolejne dwie kanapki przygotowane
Kuchnia po mojemuczekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia
Z butelką mleczka w tledżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka
Wypisz Wymaluj