białkiem i posypuję otrębami. Piekę przez 20-23 minuty, do zarumienienia. Następnie studzę na kratce. Poniżej przedstawiam kilka ujęć z przygotowania bułeczek. Domowy sos holenderski z pesto bazyliowym: 2 żółtka 50 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła 50 ml oleju z orzechów laskowych 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Galeo
Mango PapajaDawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem i z pietruszką. Zrobione w niecałe 1,5 godziny. Nie bójcie się tych bułek – są naprawdę proste. Ciasto jest lekko tłuste i mocno elastyczne – bardzo przyjemnie zaplata się z niego supełki. Odważamy sobie wszystkie
Karo in the Kitchenwłasnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Kulinarne przemysleniacebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę kroimy w piórka. W garnku szybkowarze rozpuszczamy masło, dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilizrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki (na około 12 sztuk): - 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego) - 1 szklanka mąki ryżowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego) - 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) - dowolna marmolada/dżem Masło (lub olej) rozpuszczamy
Smakuje zdrowoPyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę
Tradycyjna Kuchniaciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka
Miód i pieprzświeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku masło do wysmarowania blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas
Kuchenne zapiski Edytyplaster sera żółtego mierzwionego Przygotowanie: Mięso mielimy dwukrotnie. Wbijamy jedno żółtko. Skrapiamy solidnie oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Podstawowa wersja domowego tatara gotowa. Ja swoje mega - smaczne kanapki skomponowałam następująco. Pieczywo wieloziarniste posmarowałam masłem oraz musztardą dijon. Nałożyłam tatara. Posypałam drobno posiekanymi cebulą i korniszonem. Pyszności. Z czystego łakomstwa mogłabym zjeść kolejne dwie kanapki przygotowane
Kuchnia po mojemuczekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia
Z butelką mleczka w tledżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka
Wypisz Wymalujrobiłam gofrów..mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale staram się szukać nowych przepisów..no i w książce Kuchnia Polska znalazłam przepis na domowe gofry po polsku... 1 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 kostki margaryny lub masła 5 dag cukru cukier waniliowy 4 jajka 1/2 szkl.śmietany lub mleka skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka proszku
Moje domowe kucharzeniemniejsze (ok. 1,2 kg) 1 duży ziemniak (250 g) 2 małe cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego
Moja Delicjałyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów 1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia , mąkę i mleko. Ucieramy, zmniejszają obroty miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę(...)minut w temp. 170 stopni. Studzimy i polewamy sosem waniliowym. Polecam gotowy a dla chcących spróbować , podaję przepis na sos waniliowy domowy. SOS WANILIOWY 2 żółtka 125 ml tłustego mleka 125 ml śmietany kremówki 36 % 5 dag masła 1/4 szkl. cukru pół laski wanilii. Mleko i śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Wanilię przekrawam y wzdł uż na pół i wyskrobujemy ziarenka
WYSPA SZCZĘSLIWA