zdrowych ciastek, cukierków i innych słodkości, którymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku. Jeden batonik to: 93 kcal
Health-Fit-LifePrzez przypadek upuściłam puszkę z piwem..no i co? no i dziurką zaczęło się wydostawać z puszki, a , że ja nie piję piwa, wykorzystałam resztki tegoż
Moje domowe kucharzenieświeżych drożdży 50 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie: 4 łyżki masła orzechowego Karmelizowany rabarbar: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy
Kulinarne przygody GatityWiaderko twarogu czekało na wykorzystanie od jakiegoś czasu, aż w końcu trza było coś zrobić...tylko co?..no , oczywiście sernik, tylko jaki? mam zapisanych sporo przepisów
Moje domowe kucharzeniePyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar
Moje domowe kucharzeniemała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy trochę wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy
Kuchnia smakówmnie tostowy z tego przepisu owoce do dekoracji Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik i zapiekaj przez około 10 minut, aż frangipane będzie rumiane. Wyjmij kanapki na talerz i udekoruj
codojedzeniaW niedzielę zaszalałam ..napiekłam orzeszków -skorupek do nadziewania...upiekłam dwa rodzaje , z dwóch innych przepisów...a na blogu już jest kilka przepisów na te małe pyszności
Moje domowe kucharzenieW zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki
Moje domowe kucharzenieDomowy budyń waniliowy... Potrzebne będą: 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę i żółtka i mieszamy (ja to robiłam mikserem). Dodajemy do gotującego się mleka, w tym samym momencie
Pelusiowa Kuchniagrzybami leśnymi Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki Przygotowanie
Naturalna KuchniaKolejne podejście do serka topionego.. tym razem skorzystałam z tego przepisu..tym razem jest bez żadnych dodatków ..w sumie te wszystkie przepisy mało się różnią
Moje domowe kucharzenieSezon truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych
Moje domowe kucharzenielekko zmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli
BaRepaszadziwiające. Kto z Was podczas górskiej wycieczki nie zagryzał kanapki soczystym, ociekającym po brodzie pomidorem? Kogo nie zachwyca pajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny
KUCHARNIAmoje wypieki". Drożdżówki są pulchne i mięciutkie, można powiedzieć, że jak z cukierni, no może lepsze bo wykonane własnoręcznie:-) Zapach drożdżówek o poranku... kwintesencja domowego ogniska... Składniki: 1 szklanka mleka 3,2 % 110 g masła lub margaryny (roztopionego) 2 duże jaja 1/3 szklanki cukru 20 g świeżych drożdży 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ja dodała jeszcze
IMPRESJA SMAKUPomysł na takie bułeczki znaleziony tutaj...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria
Moje domowe kucharzenierozmiarem do ilości sakiewek w tym przypadku jest to tzw. keksówka. Rozprowadzam w niej 2-3 łyżki oliwy, układam sakiewki i dodaję dodatkowo łyżkę masła. Zapiekam ok 20-25 minut w 180oC, podałem z domowymi frytkami i kalafiorem zielonym.Smacznego
Mechanik w kuchniPo raz kolejny przez przypadek skasowałam kilka zdjęć...no ale i na tym widać efekt końcowy...Pyszna rolada ..taka krucho -drożdżowa..a w środku piana orzechowo
Moje domowe kucharzenieRobiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj. Polecam...są
Moje domowe kucharzenieDziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu
Moje domowe kucharzeniegłównym składnikiem będą jeżyny. (Regulamin poniżej.) A dla przypomnienia mój przepis na:Jeżyny pod kruszonką: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury
Miksturownikprostu przeraża mnie fakt, że masło jest drogie, że nawet ja z niego postanowiłam zrezygnować. Margaryna, której użyłam to popularna Kasia do wypieków. Bałam się początkowo, że mi się masła będzie warzyła i z sernika nie będzie nic, ale jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Moje małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza(...)serka ricotta 250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 4 jajka duże 160 g margaryny do pieczenia (masła) 130 g miałkiego cukru 3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy
vaniliowoczekoladowafrancuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo. Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie waniliowym, mega gęstym domowym budyniem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia(...)wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną płatkową strukturą. Oba blaty po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło, wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia masła i cukru. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i szczyptę kurkumy, wbijamy całe jajka
Karo in the KitchenMasa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, raz na jakiś
Kulinarne przygody Gatityprosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań
Zasmakuj Kuchniszklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy
Symfonia SmakówJako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera(...)cytryny na wierzch: 2 łyżki cukru pudru łyżka likieru pomarańczowego 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady) 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem. Białka oddzielić od żółtek, ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: masło klarowane 3 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżka, kostka rosołowa 2 sztuki, bazylia otarta 1 łyżeczka, pomidory 1,5
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wiórki kokosowe 200 gram, masło 50 gram, cukier puder 100 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, sól - szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, białka 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło lub margaryna 15 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło 15 dag, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE
W Mojej Kuchni Lubię1 por 2 łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225
Świat Domowej KuchniCIASTO KRUSZONKOWE: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 15 dag/zimne, cukier 1/2 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK
W Mojej Kuchni LubięNaprawdę smaczne i delikatne babeczki z dodatkiem masła orzechowego. Jego smak i zapach jest bardzo wyczuwalny zarówno w cieście, jak i w kremie do dekoracji. Wielbiciele
Domowa cukiernia EwySkładniki: 1 jajko wiejskie łyżeczka masła łyżeczka mleka ewentualnie szczypta soli (u niemowląt sól pominąć) ewentualnie drobno posiekany koperek lub inna zieleninka Sposób wykonania: 1. Jajko
Kuchnia domowa AniSkładniki: jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wanilia zmielona Royal Brand 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, twaróg 20 dag, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, szara
W Mojej Kuchni Lubię