Dziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu
Moje domowe kucharzeniegłównym składnikiem będą jeżyny. (Regulamin poniżej.) A dla przypomnienia mój przepis na:Jeżyny pod kruszonką: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury
Miksturownikprostu przeraża mnie fakt, że masło jest drogie, że nawet ja z niego postanowiłam zrezygnować. Margaryna, której użyłam to popularna Kasia do wypieków. Bałam się początkowo, że mi się masła będzie warzyła i z sernika nie będzie nic, ale jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Moje małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza(...)serka ricotta 250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 4 jajka duże 160 g margaryny do pieczenia (masła) 130 g miałkiego cukru 3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy
vaniliowoczekoladowafrancuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo. Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie waniliowym, mega gęstym domowym budyniem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia(...)wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną płatkową strukturą. Oba blaty po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło, wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia masła i cukru. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i szczyptę kurkumy, wbijamy całe jajka
Karo in the KitchenMasa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, raz na jakiś
Kulinarne przygody Gatityprosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań
Zasmakuj Kuchniszklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy
Symfonia SmakówJako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera(...)cytryny na wierzch: 2 łyżki cukru pudru łyżka likieru pomarańczowego 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady) 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem. Białka oddzielić od żółtek, ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: masło klarowane 3 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżka, kostka rosołowa 2 sztuki, bazylia otarta 1 łyżeczka, pomidory 1,5
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wiórki kokosowe 200 gram, masło 50 gram, cukier puder 100 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, sól - szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, białka 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło lub margaryna 15 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło 15 dag, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE
W Mojej Kuchni Lubię1 por 2 łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225
Świat Domowej Kuchni