masło domowe - 3019 przepisów (strona:26/202)

pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... 162

szklanka, gorąca woda 1,5-2,5 szklanki, masło 1 łyżka/miękkie, sól 1 łyżeczka FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek(...)łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam

W Mojej Kuchni Lubię
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 868

spotkanie z bliskimi :) Składniki - 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie ) - 1 duża cebula - sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta , lub ulubiona przyprawa do ryb - jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka - masło klarowne   Wykonanie Filety płukam w zimnej wodzie, dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje(...)solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej w stosunku 3-1 z prażoną cebulką. Tak przygotowane karpie smażę na patelni na rozgrzanym maśle klarownym ok. 8 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 177

Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak liściasty, świeży, 200 g- domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku).- czosnek, 3 główki- 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego,- 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka)- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego./Mąka owsiana(...)czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy

Wypisz Wymaluj
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 277

tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: -  do rondla przełożyć miód, cukier

Smakołyki Bereniki
Potwory i Spółka - Mike Wazowski 185

ostygły. Muszą być zupełnie zimne zanim zaczniemy je dekorować - w przeciwnym razie rozpuszczą krem.Smarujemy babeczkę cienką warstwą kremu - można to zrobić zwykłym nożem do masła.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Jeśli używamy domowej masy cukrowej, będziemy potrzebować barwników spożywczych. Jasnozielony kolor uzyskamy dodając do masy po kropli zielonego i żółtego barwnika. Masę ugniatamy tak długo, aż kolor

Ciastkozercy
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 146

posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę pyszna kombinacja! Następnym razem dodam więcej mąki kokosowej, coby smak miały wyraźniej kokosowy. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki(...)mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła gęsty dżem agrestowy jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia      Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, sól i delikatnie wszystko mieszamy

Rozpustne gotowanie
ciasto Leon 435

termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z dorszem 152

osób: 2 duże filety z dorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody +  4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku z cytryny mąka do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Na samym(...)czosnek obrać oraz drobno posiekać. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła klarowanego. Dodać cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to wsypać surowy ryż. Smażyć około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do ryżu wlać wino. Lekko wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie winę. W międzyczasie domową wegetę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej

Ugotować
Szarlotka z budyniem 250

budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy  budyń z tego przepisu                Farsz jabłkowy: 1,5 kg  jabłek(...)łyżki  cukru                łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności
Tarta z zielonym groszkiem 213

Ciasto:250 g mąki 125 g masła¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy z oliwekszczypta soliNadzienie:450 g groszku świeżego lub mrożonego100 g boczku1 czerwona cebula1

Świat Domowej Kuchni
babeczki z masą krówkową i śliwką... 159

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa krówkowa Helio - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 160

Składniki: masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń

W Mojej Kuchni Lubię
Mini hamburgery 173

Nowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam.  SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h-  680 g mąki pszennej (użyłam(...)sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu-  paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do mąki. Wyrobiłam ciasto na lśniące

Basia w kuchni
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 225

Arkadiusz WęgłowskiPrzepis znalazłam tu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_wilgotny_szybki/przepis.htmlZawiera moje małe "ulepszenia":)Składniki:125 g masła + trochę do posmarowania formy 1 szklanka brązowego cukru2 łyżki płynnego miodu2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu1 i 1/3 łyżeczki (jeśli macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2(...)formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36%Przygotowanie: Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami , siemieniem i płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie

Gotowanie to kochanie
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 138

Składniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo

W Mojej Kuchni Lubię