masło domowe - 3019 przepisów (strona:22/202)

Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 223

żeby się schłodziło i oddzieliła się część płynna od części stałej. Polewa to po prostu rozpuszczona czekolada z dodatkiem oleju kokosowego lub masła klarowanego, aby była trochę bardziej miękka. Do przełamania słodkiego smaku na spód tortu położyłam domową konfiturę malinową, która dodała kwaskowatego posmaku, dzięki czemu tort nie jest przesłodzony. Urodzinowy tort czekoladowy bez glutenu z konfiturą malinową Jest jeszcze(...)wolnego wybiegu w rozmiarze M 100g mleka kokosowego z puszki (stała część) szczypta soli 100g domowej konfitury malinowej Przygotowanie 1 Ksylitol mielę na proszek w młynku. 2 160g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z 40g oleju kokosowego lub masła klarowanego i odstawiam do ostudzenia. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180ºC bez termoobiegu. 4 Spód 3 okrągłe blach o takiej samej

Book of spells
Ciasto ze śliwkami 206

średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru   Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny

Ciastkozercy
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 280

rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie czekoladowo-kokosowo-pomarańczowe w skrócie „Czekopo” 118

proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej masa kokosowa: dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki (około 80 g) 80-100 g cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 60 g wiórków kokosowych 60 g masła kokosowego około 600 ml mleka roślinnego (można też użyć puszkę mleka kokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier

greenscarf
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 117

porcje (1 porcja to ok. 320 kcal) Składniki: bakłażany 2 sztuki sól, pieprz, papryka do smaku kminek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek domowa pita: świeże drożdże 5g ciepła woda 80ml mąka pszenna 115g szczypta soli olej lub masło do smażenia jogurt naturalny, hummus, mięta i kolendra do podania Wykonanie: Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody(...)odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy delikatnie. Chlebek smażymy na odrobinie oleju lub masła 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Bakłażany kroimy w plastry i wrzucamy do gotującego się, osolonego wrzątku. Bakłażana gotujemy ok. 15 minut (do miękkości). Po wyjęciu

rabarbarowo
Koperkowa z Duszonym Suszonym Koprem i Ziemniakami 172

Udko z Kurczaka 2 Marchewki  6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól  10 łyżek suszonego domowego kopru ( można dać świeży siekany)  1 łyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 %  PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę.  Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję

Gotowanie Patki
Kuchnia gruzińska 318

zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone

Poezja smaku
Makowiec zawijany 437

nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki: ciasto 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa(...)rondelku i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać jajka i żółtka, śmietanę z drożdżami oraz letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. Masa Białka ubić na sztywno. Domową masę makową przełożyć do miski. Dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę i ponownie zmiksować. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze

Monia miesza i gotuje
Ciasto drożdżowe z owocami lata 148

Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej sezonowe owoce (u mnie agrest, czerwona porzeczka, borówka amerykańska) cukier puder Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki cukrucukier. Dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 152

cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć

More food, love and dreams
Krem z pora z boczkiem 95

minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 świeże pory – 300 g ziemniaków – 1 cebula – 800 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 200 g śmietanki 30% – 2 łyżki masła – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz – do podania: boczek, cebula dymka lub szczypior   Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pora dokładnie

nietylkopasta.pl
Tuńczyk smażony, wędzony w sianie 124

spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła.  stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka cytryny, 1 łyżka masła Steka oprószyć pieprzem i skórką cytrynową. Naczynie żaroodporne wyłożyć sianem, ułożyć na nim steka, przykryć sianem, skropić oliwą.  Podpalić siano – ja to robię na balkonie

królestwo garów
Chruściki 174

karnawału. Postanowiłam wypróbować jeden z przepisów, który znalazłam w książce od jakiegoś czasu leżącej na półce w moim pokoju. W książce tej są pod nazwą Faworki domowe. Składniki: 500 g mąki 40 g masła 6 żółtek 190 g gęstej śmietany 18% 1 i 1/2 kieliszka wódki szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Przygotowanie: Mąkę

Motylkowa Kuchnia
szybie ciasto czekoladowe 121

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 2 jajka 80 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą, następnie zestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę

Domowy Smak Jedzenia
Śniadania 171

Placuszki owsiane Podłomyki Hummus Scones Domowe muesli Flapjack Jaglanka/Placuszki/Serek czekoladowy Zielony koktajl Masło daktylowe

NA MOIM TALERZU