ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła, 2,5 łyżki miodu płynnego, ½ szklanki cukru
Tradycyjna kuchnia Kasiząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut
Wanilia i Kardamonmaślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu
W królestwie smaków BeatyDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły
cool and minty24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe) CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego ( przepis ) szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier waniliowy, sól i pokrojone w kostkę
Rozpustne gotowaniedużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i ostudzić. 2. Białka ubić
W mojej kuchnidanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 3 duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku
Domowa cukiernia Ewyfileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć
W królestwie smaków BeatyPyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą
Domowa cukiernia Ewystruclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku do kawy
Rozpustne gotowaniebogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy
BaRepas700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1
Świat Domowej KuchniSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło miękkie, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do
W Mojej Kuchni LubięTakże zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki
Kuchnia Łukaszakoniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki wywaru2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: Ozorki wkładamy do garnka i przez godzinę
Kulinarne przygody Gatityrazowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,- czosnek niedźwiedzi,/ŁOSOŚ:- łosoś, płaty,- odrobina przyprawy warzywnej domowej+ folia aluminiowaWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej
Wypisz Wymalujpomidorowy, sos worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle
Right Behind The Kitchenbułeczek pieczenia mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne! Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru(...)szczypta soli 1 żółtko 14-15 plastrów domowej pieczeni mięsnej - przepis TU 1/2 słoika papryczek pepperoni w zalewie - u mnie średnio pikantne; słoik wielkości 370ml; zwykle zakupuję w LIDLU 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać
Grunt to przepis!składniki: 2 twarde gruszki 2 twarde jabłka 25 d masła niesolonego, rozpuszczonego 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1 cytryny dodatkowo: domowy sos toffi do podania opcjonalnie: posiekane orzechy do podania wykonanie: Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy
Domowy Smak Jedzeniadomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę
moj przepis naświeże bułeczki podane z ciepłym kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam pyszne, puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Delikatne w środku z chrupiącym spodem, do tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą do pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego
Słodkie okruszkipikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki masła klarowanego 0,5 łyżeczki(...)sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka masła klarowanego dodatkowa mąka do wałkowania Przygotowanie: Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego
Kulinarne Inspiracjeszklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Monia miesza i gotujezjedzona, a teraz wołają kolejną ;)) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 litr mleka 4 żółtka 1 całe jajko 50 g masła 150 g cukru (jeśli woli ktoś bardziej słodkie to można dać 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego 120 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Ciasta rozłożyłam na papierze do pieczenia(...)się podnosi. Ja przez 30 minut nakłułam raz (oprócz tego przed włożeniem do piekarnika). Tak pieczemy oba ciasta. 2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego masło i oba cukry. Gotujemy. Do miski dajemy pozostałe mleko, do którego dajemy żółtka, całe jajko i obie mąki. Miksujemy, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mleko
kruche babeczkiaromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży
Słodka Stronazostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni Lubiędania z Selerottem :) Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości
Moja Delicjaproporcje. Składniki dla 3- 4 osób: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g rozpuszczonego masła najlepiej śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki cukru- dałam 1 łyżke cukru waniliowego domowego szczypta soli Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem
Kubki smakusię nią wręcz nieprzyzwoicie. Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. Składniki: 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie
Sto kolorów kuchni