dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków 80 g masła 80 g cukru pudru 200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki) 3 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy
Kuchnia Łukaszanaprawić! W domu zawsze powinny być produkty, z których możemy przyrządzić nasze ulubione danie. :) 10. Jakie 3 produkty zabrałbyś ze sobą na bezludną wyspę? U mnie byłyby to jajka, masło i mleko. 3 podstawowe produkty, z których można przygotować dosłownie wszystko. To także produkty, których nigdy nie brakuje w mojej lodówce. A co zawsze jest w Twojej (oprócz światła(...)mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się
Cooking Monsterułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatityczterech osób 800 g polędwiczki wieprzowej ( dwie niewielkie sztuki) 1 gałka mozzarelli 6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej szczypta bazylii 2 łyżki masła sól,pieprz marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski(...)zalewy. Teraz wykałaczką "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni ( najlepiej takiej którą możemy później wstawić do piekarnika), rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając je krotko z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Teraz całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy nasze mięso przez 15-20 minut
Miód i pieprznadziewania sobie i wszystkim życzę! :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej
Grunt to przepis!wiesz, że zrobienie zdrowych, domowych batonów jest czynnością bardzo łatwą ? Spróbuj i przekonaj się ! Domowe batony na bazie bakalii, to świetny sposób na zdrową przekąskę. Dodatek masła orzechowego dodaje im protein, dzięki czemu śmiało możecie zabrać je ze sobą także na trening. Batony sprawdzą się doskonale jako drugie śniadanie lub słodka przekąska. Nie zawierają cukru. Ich słodycz pochodzi jedynie
kolorowotorcikowopyszny deser. Oczywiście, jeśli nie macie zbyt wiele czasu możecie wybrać się do najbliższej cukierni i kupić te przysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :) Eklerki – składniki Ciasto : 1 1/3 szklanki mąki, 125g masła, szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 4 jajka Krem (tradycyjny) : 350 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prawdę godne polecenia,dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150g masła 3 ugotowane zóltka cukier waniliowy 1 opakowanie DODATKOWO dowolny gęsty dżem,domowe powidła,marmolada LUKIER 1 białko cukier puder łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (ugotowane żółtka rozcieramy widelcem) Zawijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L
W Mojej Kuchni LubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od
Marta Gotujejest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów i gotowe. Na początku byłam sceptycznie nastawiona czy ja w ogóle potrzebuję noża z ząbkami do pieczywa, bo pamiętam kiedyś jak miałam
Blondynka Gotujeupieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z ciepłym sosem waniliowym. Myśle, że dobrze jest serwować je także z powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam dużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane
cool and mintykromki pszennego chleba + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany domowa vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 1 l bulionu 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 duży ząbek czosnku Wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego + łyżeczka ekstraktu z wanilii ) 60 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, chwilę czekamy, a następnie dolewamy około 50 ml ciepłego mleka. Tak przygotowany
Rozpustne gotowaniedojrzewający Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni Opis wykonania: we wpisie tutaj Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa Proporcje na na jeden piernik: Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki
Kulinarne przygody Gatity