masło domowe - 3019 przepisów (strona:47/202)

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 156

Składniki 1 i 1/2 cebuli, obierz i przetnij na pół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się

Szybko Szybkowar
Tarta z malinami i białą czekoladą 132

  Spód: - 300 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę

Receptura smaku
ciasto drożdżowe z owocami... 191

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag/stopione, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 143

Składniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
w kruszonce jabłuszka... 130

Składniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
udka z przyprawą kurczak z kiełkami... 181

Składniki: 2 sztuki uda kurczaka, 2 łyżki masło klarowane, 2 łyżeczki vegeta, 1 opakowanie przyprawy kurczak z kiełkami Royal Brand, 4 szklanki woda,2 małe papryczki

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 137

Składniki: 3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia, 2 duże gruszki, 250

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 153

chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon masło orzechowe Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy i formujemy kulki. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Jeśli masz ochotę to możesz dodatkowo zanurzyć kulki w domowej czekoladzie. Najbardziej czasochłonne jest lepienie kulek. Jeśli do zabawy zaprosisz dzieciaki to gwarantuję, że formowanie kulek (i nie tylko

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 161

ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze ulubione owoce i macie niemalże nieskończoną ilość wariacji na temat. Składniki: 180 g ciasteczek (maślane, Digestives, Oreo, korzenne) 150 g masła 2 szklanki mleka(...)patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej z wyjmowanym spodem, i dokładnie wylepić spód i brzegi. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, aż spód stwardnieje. Domowy budyń Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka. Dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane

Magda Kucharzy
Brioszka z konfiturą morelową 150

morelowym nadzieniem  Składniki: 3 jajka 370 g mąki tortowej  50 g świeżych drożdży  170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli  50 g cukru  ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej)  przygotowanie  Wykonanie:  Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać(...)rozczyn i jajka. Drewnianą łyżką wszystko wymieszać i wyrabiać ręką ok 10 minut.  Wszystko można również wyrabiać mieszadłami od robota kuchennego ok 5 minut. Następnie porcjami dodawać miękkie masło i wyrabiać dokładnie by się dokładnie wchłonęło. Wyrabiaj dokładnie, aż do uzyskania miękkiego bardzo elastycznego ciasta , które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić

Aromatyczne Podróże
Makowiec zawijany, strucla z makiem 203

wódki, rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami z wyjątkiem masła. Zagnieść ciasto, dodając masło

Mieszam w Garnku
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 169

mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych jagody (ja wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce

IMPRESJA SMAKU
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 165

pieczenia (bezglutenowy), 3 łyżeczki, Laska Wanilii, 1 + Kakao, 4 łyżeczki + Wiśnie, 2 słoiczki litrowe domowych wiśni w syropie, Nasączenie - u nas likier wiśniowy. krem: mleko, 3/4 litra, Budyń śmietankowy, 1 duży, bezglutenowy, Budyń waniliowy, 1 duży, bezglutenowy, Cukier trzcinowy, 8 łyżek, Laska Wanilii, 1 Masło, kostka polewa: Mleczna czekolada, tabliczka, Mleko, 2 łyżki, Masło 2-3 łyżki, Mascarpone(...)Polewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem i mascarpone. Polewamy budyniowy krem. Fale Dunaju to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Lata temu starsza kucharka zachwycała domowników aromatem i smakiem tego ciasta. Następnie nastała chwila "odpoczynku". Domowy przepis nam się zagubił i jakoś nie wpadał nam w ręce. Teraz wizyta w spiżarni

Wypisz Wymaluj
Domowe masło 473

Samodzielne zrobienie masła wielu z nas może wydawać się trudne. W rzeczywistości wcale takie nie jest. Wystarczy tłusta śmietana i mikser aby w domowym zaciszu przygotować śmietankowe masełko, które będzie pysznym dodatkiem do chrupiącego pieczywa. Możecie dodać do niego ulubione świeże zioła lub odrobinę czosnku, ja dodałam koperek. Jest naprawdę proste do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu

Oryginalny smak
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 279

środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy(...)Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ:- kapusta - główka,- cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU:1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy

Wypisz Wymaluj