potrzebę posklejania się lukrem, to na końcu znajdziecie przepis na domowy lukier do dekorowania pierniczków. Przypomnę tam również przepis na domową przyprawę do pierników. Potrzebujemy: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 4 duże jajka kostkę masła 200 g cukru pudru 200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego 4 łyżki przyprawy do piernika – lub 2 łyżki jeśli chcecie delikatne(...)dodajemy miód i mieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy ciasto, to odstawiamy
ladykitchensię sami. Być może potem już nie będziecie mogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Wykonanie(...)zakręcamy i odstawiamy odwrócone go góry dnem. Dobrze jest je przykryć ściereczką, by zbyt szybko nie ostygły. Gdy dżem wystygnie, odwracamy słoiki i już możemy rozkoszować się smakiem pysznego, domowego smakołyku J Resztę słoiczków przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
MyCookBook.plPachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do
Gotowanie i blogowanieSkładniki: SPÓD Z PŁATKÓW OWSIANYCH: płatki owsiane 2 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 2 łyżki, jajka 1 sztuka SERNIK: jajka
W Mojej Kuchni Lubięskładniki* 125 ml wody* 250 g masła lub margaryny* 1/2 szklanki cukru* 250 g mleka w proszku pełnego* 250 g wiórków kokosowych* 25 ml spirytusu, ale
Mix smakuSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8
W Mojej Kuchni Lubięcynamonu W przepisie autorka proponuje 5 łyżek cukru,których ja ich nie dałam. Dałam jedynie domowej roboty cukier z wanilią,dla mnie placuszki były wystarczająco słodkie. Oprószyłam je tylko lekko pudrem cukrem. Dynię należy zetrzeć na tarce ( ja starłam na grubych oczkach). Masło roztopić na patelni,dodać dynię i starty imbir. Smażyć ok. 5 minut by dynia zmiękła. Twaróg
Kolorowa kuchnia Elkimąki pszennej ( poznańskiej ) 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru kryształ 50 g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze szczypta soli do pomalowania bułek przed pieczeniem kilka łyżek mleka 1 jajko Link do filmu z przepisem : Domowe bułki pszenne http://www.youtube.com/watch?v=W9CfWYWaGHY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję około 1 łyżeczki cukru(...)puszysty jak pianka Po 15 minutach Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieprz trochę cukru do smakuDodatkowo:1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa Gyros 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego seraNiedawno stwierdziłam, że dobrym pomysłem było by zrobienie domowej pizzy. Ale który przepis jest najlepszy? Trudno wybrać spośród natłoku propozycji na blogach kulinarnych. Więc najlepszym pomysłem będzie wypróbowanie kilku(...)najbardziej obiecujących... Zaczynam od prostego przepisu - dzięki, któremu po zaledwie dwóch godzinach w domu rozchodzi się zapach domowej pizzy. Ciasto wychodzi średniej grubości, puszyste z ładnie zaokrąglonymi brzegami. Drożdże wsypać do kubka, zalać je letnią wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Przygotować żaroodporną, dużą miskę. Przesiać do niej mąkę. Zrobić zagłębienie. Wlać drożdże (fot.1), oliwę (najlepiej
Świat Ciastateż popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany 30-36% (słodkiej) Sposób przygotowania: Najlepiej używać ciężkiego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 1/2 średniej dyni piżmowej; 1/2 średniej cebuli; 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio; 3 łyżki masła klarowanego; 1 łyżka oliwy z oliwek; 6 szklanek gorącego bulionu drobiowego (u mnie 6 szklanek gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety); 1/4 szklanki śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1/2 szklanki startego parmezanu; Pęczek natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki(...)Dynię piżmową umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić 1 łyżkę masła i rozpuścić. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową, oprószyć solą, pieprzem i chili w proszku. Podsmażać, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż dynia stanie się złocista i miękka (ale nie będzie
Gospodyni Miejskaszklanka mrożonych malin i jeżyn 1 miarka białka roślinnego o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin) 1 łyżeczka masła migdałowego 1 łyżeczka nasiona chia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego 300 ml mleka roślinnego ( u mnie domowe, migdałowego ) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, bezgrudkową masę
Zdrowie na języku :Pkrucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej, 20 g drożdży, 200 g masła, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, jajko Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić
królestwo garówprzepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
Domowa cukiernia Ewyzapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:D Nic tylko zabierać się do gotowania!;) Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje maślanego aromatu. I jeszcze jedno na temat zachwytu tego dania: odgrzewane każdego dnia smakuje jeszcze
Zasmakuj Kuchnipokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię
Codziennik KuchennyCzasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę
Passions hobbies lifełyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze
Przepysznik - BLW i nie tylkoMięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady 125 g cukru pudru 4 jajka, podzielone na białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej
Chocolate Muffin Blogjajek, pozbawione barwników i innych sztuczności dodatkowo zwiększa ogromny apetyt jaki mamy w tym roku na lody. W menu naszej domowej lodziarni pojawiły się w tym sezonie znane Wam już z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe
KUCHARNIA