jeśli nie mamy czasu, ochoty albo zdolności możemy pokusić się o poszukanie w zaufanej cukierni pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny
Powiedz dietom niecały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka sól, pieprz
kgwjanczewoKażdy chociaż raz w życiu musi zrobić kopiec kreta ! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Domowy kopiec kreta Kopiec kreta pełen bitej śmietanki Składniki ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 4 łyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki
Sprawdzone przepisy kulinarneosób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku szczypta papryki słodkiej sól, pieprz sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również
Miód i pieprzzmielonych płatków owsianych, posłodzone bananem, cudownie pachnące cynamonem... pysznie smakują z polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zamiast niej można smarować ciasteczka domowym powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie
Chocolate Muffin Blogpikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi. Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja pochodzi z bloga " Kuchnia domowa Ani ") 40g świeżych drożdży ok. 2/3 szkl. cukru 1 szkl. letniego mleka 100 g rozpuszczonego masła 0,5 kg mąki 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 6-7 niedużych brzoskwiń KRUSZONKA: 3 łyżki mąki
Simply Foodprzecież wciąż mamy sierpień, ale na powrót lata warto poczekać przegryzając coś słodkiego :) Składniki na 16 sztuk: (przepis pochodzi z bloga " Domowa cookierenka Agi ") 50 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g) 3 jajka 16 niedużych śliwek lukier lub cukier puder po upieczeniu Najpierw
Simply Foodpiekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej i plenerowej. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Naprawdę warto . Składniki: • 1 chleb średniej wielkości • 120 g masła • 3 pęczki szczypiorku z cebulką • 3 ząbki czosnku • 150 g żółtego sera • 1 duża kulka mozzarelli • kilka cieniutkich plasterków chudego boczku • sól
W mojej kuchniMoje aktualnie najukochańsze ciasteczka :) coś ala pieguski lecz bardziej domowe :) ja dodałam nieco większe kawałki czekolady z powodu lenistwa :) wyszły cudne! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie
W Moim Magicznym Domunaprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka
sierotka maRysia w kuchniCiekawe odkrycia tegorocznych Targów Książki Kulinarnej ;): Anima z Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie produktów z winnic Le Manzane oraz Malibran
SzczyptaSmaQprostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt po punkcie i w domu będzie pięknie pachniało domowym pieczywem z chrupiącą skórką i cudownie mięciutkim środkiem. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły z prawdziwym masłem, poezja! :) SKŁADNIKI (1 spory bochenek) 500g mąki pszennej ( nie musi być chlebowa) 350 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży
DefinicjaSmakuoraz idealnej konsystencji :) Domowy budyń smakuje najlepiej, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z torebki. Jednak ten domowy jest o niebo lepszy :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml mleka -1 żółtko -1 łyżeczka masła -1 łyżka mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2-3 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią -dowolny dżem (opcjonalnie) Wykonanie: Odmierzamy
KasiekGotujerybki i inne zdrowe rzeczy. Będzie zdecydowanie mniej kalorycznie ;) No ale póki co mam zamiar się jeszcze rozkoszować przez chwilę domowymi słodyczami... Potrzebne nam (na 18 sporych sztuk): - 4 białka - 250 g wiórek kokosowych - 80 gramów masła - pół szklanki brązowego cukru - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: W misce mieszamy wiórki kokosowe z cynamonem
W poszukiwaniu inspiracjimenu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
W kuchni Karmel-itki