masło domowe - 3019 przepisów (strona:59/202)

59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 149

odstawiamy na palnik, aby pozostała woda, której nie chcemy, odparowała do końca. Ugotowane wrzucamy do misy blendera dodajemy masło, czosnek i rozmaryn i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Składniki na sos żurawinowyŻurawina ze słoika (u mnie domowa, wcześniej przygotowana)Odrobina soku z pomarańczyKawałki skóry po upieczeniu piersi (u mnie 2-3 małe kawałeczki)2 kawałki jabłka

Symfonia Smaków
Sernik nowojorski 303

sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g  masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremówka 6608

nasionka z 1 laski wanilii) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Bita śmietana: 500 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 2 arkusze ciasta francuskiego, np. domowej roboty cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej(...)unikniemy niepotrzebnych grudek w kremie). Mieszankę wlać do gotującej się śmietany z mlekiem. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania jednolitego, jasnego kremu. Na spód blaszki położyć pierwszy blat ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do góry!) Wysmarować go masą kremową. Schłodzić

Nastoletnie Wypiekanie
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 147

szynką szwardzwaldzką Składniki: l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5  litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła(...)wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy trochę

Mania Gotowania
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 194

śniadanie w weekend,  to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie(...)jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami. Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado, 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki miodu). Gotowe! Smacznego! Ktoś z Was się pisze na takie śniadanko

SMYKWKUCHNI
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 149

mąka tortowa 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier(...)piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 144

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mój blog ma dzisiaj święto ! Dzień Babci ! Postanowiłam więc upiec te pyszne pomarańczowe babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom(...)cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem : 100 g przesianego cukru pudru, 100 g miękkiego masła, Do wypełnienia babeczek potrzebna nam jest konfitura lub dżem z pomarańczy. Przygotowanie ciasta : Cała umytą skórkę z 1 pomarańczy zetrzeć na małych oczkach tarki. Do miękkiej margaryny przesiać mąkę i dodać

Pysznosci Babci Basi
Magdalenki z porzeczkami 163

Miałam wczoraj urodziny. Nie obchodziłam ich jakoś specjalnie. Dzieci, Małżon, trochę dobrego jedzenia, piękna pogoda i po prostu domowy odpoczynek. Przygotowałam dla moich łasuchów między innymi magdalenki z książki Ani Włodarczyk "Retro kuchnia". Bardzo fajny, łatwy przepis na pachnące masłem ciastka. Magdalenki z porzeczkami 3 jajka 130 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia skórka

Dzieje kuchennej Wiewióry
drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami... 119

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb szpinak z awokado 167

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane

wesoła kuchnia
Bułki hamburgerowe 201

Lubię domowe fast foody, a hamburgerów nie robiłam chyba całe wieki. Zabrałam się więc tydzień temu, wyrobiłam ciasto, do którego szło roztopione masło, zostawiłam przy piecu i poszłam z dziećmi na spacer. Nie uwierzycie jak się zdziwiłam, jak wróciłam do domu, a tu ciasto nawet drgnęło... Myślę, co jest grane? Drożdże przecież dałam 😀Spróbowałam upiec, że w trakcie pieczenia choć

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka "stempelki" bez masła i cukru 156

Stempelki do produkcji domowych ciasteczek zakupiłam ... dawno temu. Nie mogłam się do nich zabrać, bo nie przepadam za wypiekami, w których połowę składu stanowi masło. Ponieważ od dawna już eksperymentuję z olejem kokosowym, właśnie w dzisiejszych ciasteczkach z powodzeniem zastąpił on masło. Nie brakuje mi maślanego smaku, ponieważ posmak kokosa jest o wiele przyjemniejszy. a zapach roznoszący się po domu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hamburgery z kotletem indyczym i piklami 129

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami Składniki: Bułki przygotowane według przepisu  Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki wody - 1/3 szklanki mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - jajko roztrzepane z mlekiem - sezam Kotlety: - mięso mielone indycze - drobno posiekana cebula - jajko - czerstwa bułka - mleko - sól, czarny

Kuchnia co dnia