łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml) 100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo
Kubki smakukawałek selera 2 marchewki 1 duża gałązka lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 1,5 do 2 l wody 2 łyżki domowej vegety 3/4 szklanki makaronu muszelki ja użyłam Incola 2 łyżki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić w grubą kostkę.W garnku
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki : mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego) 3-4 ziemniaki średniej wielkości 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej) 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana) kulka sera mozzarella
zdrowa vege kuchniaProsty, ekspresowy, dwuskładnikowy przepis na pyszną, gładką polewę czekoladową. i co najważniejsze: DIETETYCZNĄ! Zazwyczaj w domowych przepisach na polewy głównym składnikiem, obok czekolady jest śmietanka lub masło! to istna bomba kaloryczna! Możemy zastąpić ją mleczkiem kokosowym, które podobnie jak masło czy śmietanka doda polewie elastyczność i delikatną strukturę. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej
Tradycyjna KuchniaGotowe polewy czekoladowe nie spełniają zazwyczaj naszych oczekiwań... są twarde, łamią się, jednym słowem są trudne w obróbce. Więc zapewne zastanawiałaś się jak zrobić domową polewę czekoladową? Gładką, smaczną, elastyczną? Składniki: 65 gramów margaryny lub masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, zagotuj na małym ogniu, dodaj masło, kakao i cukier. Gotuj
Tradycyjna KuchniaUwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową
Zakątek rozkoszy kulinarnychcynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 300- 500g
Smakowy Rajnich przechodzi pod moim okiem metamorfozę. Chociaż przyznam skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka. masa ma być nie za rzadka ani za gęsta. Masę naleśnikową wylewam chochelką na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) Dodatki: kakao płatki owsiane masło orzechowe (takie bez soli i cukru PRIMAVIKA kliknij tutaj: Facebook ) domowej roboty dżem truskawkowy (dostałam od mojej mamy
ClauditteMissCookingWspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki spód ( na dużą blachę): 400g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 125 g cukru pudru 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto
Na słodko lub wytrawnieDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałkiJak poniedziałki są dla mnie istną bieganiną, a śniadanie jem gdzieś tak w środku lekcji angielskiego, bo przecież i tak mamy zastępstwo ^.^ to wtorkowe poranki są dla mnie, leniwe i spokojne ( o ile tak da się w tygodniu
More food, love and dreamsBardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor. Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Przepis pochodzi ze strony Mami
w kuchni i w ogrodzieBardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor. Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Mikserem lub blenderem ucieramy na gładką masę. Dodajemy sól
prawdziwe jedzeniepodobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już szykuję się do kolejnego rozdania! Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną Do ich przygotowania użyłam: 1 szklankę płatków owsianych (górskich
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny(...)przesiewamy, dodajemy sól. Do pozostałego mleka dodajemy masło, lekko podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy cukier oraz żółtka. Miksujemy blenderem – żyrafą. Wlewamy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam
mojewypiekiinietylko