ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła, 2,5 łyżki miodu płynnego, ½ szklanki cukru
Tradycyjna kuchnia Kasiząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut
Wanilia i Kardamonmaślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu
W królestwie smaków BeatyDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły
cool and minty24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe) CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego ( przepis ) szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier waniliowy, sól i pokrojone w kostkę
Rozpustne gotowaniedużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i ostudzić. 2. Białka ubić
W mojej kuchnifileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć
W królestwie smaków Beatystruclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku do kawy
Rozpustne gotowaniebogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy
BaRepas700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1
Świat Domowej KuchniSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło miękkie, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do
W Mojej Kuchni LubięTakże zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego Jabłka prażone Przygotowanie: Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki
Kuchnia Łukaszakoniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki wywaru2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: Ozorki wkładamy do garnka i przez godzinę
Kulinarne przygody Gatityrazowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,- czosnek niedźwiedzi,/ŁOSOŚ:- łosoś, płaty,- odrobina przyprawy warzywnej domowej+ folia aluminiowaWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej
Wypisz Wymalujpomidorowy, sos worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle
Right Behind The Kitchenbułeczek pieczenia mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne! Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru(...)szczypta soli 1 żółtko 14-15 plastrów domowej pieczeni mięsnej - przepis TU 1/2 słoika papryczek pepperoni w zalewie - u mnie średnio pikantne; słoik wielkości 370ml; zwykle zakupuję w LIDLU 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać
Grunt to przepis!składniki: 2 twarde gruszki 2 twarde jabłka 25 d masła niesolonego, rozpuszczonego 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1 cytryny dodatkowo: domowy sos toffi do podania opcjonalnie: posiekane orzechy do podania wykonanie: Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy
Domowy Smak Jedzeniadomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę
moj przepis napikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki masła klarowanego 0,5 łyżeczki(...)sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka masła klarowanego dodatkowa mąka do wałkowania Przygotowanie: Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego
Kulinarne Inspiracjeszklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Monia miesza i gotuje