masło domowe - 3019 przepisów (strona:24/202)

Drożdżowki zawijane 178

Ostatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu.  .. 40 dag mąki 

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 158

Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 154

Dawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego  tutaj ..prosty do zrobienia ..no i smaczny.. 450 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody

Moje domowe kucharzenie
babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 142

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z parówką 166

Pomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1

Moje domowe kucharzenie
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 186

szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy(...)podziurawić schabu). Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć. Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony). Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.  Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką

Miód i pieprz
Piernik staropolski 376

masą marcepanową, a na wierzch dałam moją ulubioną domową polewę, która jak żadna inna (np. z czekolady i śmietanki, czyli tzw. ganache), kojarzy mi się ze smakami zapamiętanymi z dzieciństwa.  Składniki na ciasto: 500 g naturalnego miodu (np. akacjowego, lipowego, wielokwiatowego) 300 g cukru (ok. 1½ szlanki) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)mleka) 125 ml mleka (½ szklanki) szczypta soli  2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (w sumie 80 g kupnej lub 3 łyżki przyprawy domowej) Przygotowanie - część I - 4-6 tygodni przed pieczeniem Miód, cukier i masło podgrzewany w dużym garnku  na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.Po całkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia

bistro mama
DZIECKO W DOMU, CZYLI RYŻ Z JABŁKAMI 231

siebie! Polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 woreczek ryżu ok. 600 g startych jabłek * opakowanie cukru waniliowego z cynamonem łyżeczka soku z cytryny łyżka masła * ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików  Ryż

KUCHARNIA
Cieciorella, czyli Nutella z Ciecierzycy (bez cukru) 237

czym :) Źródło przepisu: Sprintem przez życie . Składniki na 2 niewielkie słoiczki: ok. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100 g daktyli 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru) - u mnie domowe kilka łyżek mleka roślinnego lub po prostu krowiego (użyłam krowiego) miód lub syrop z agawy - opcjonalnie Sposób przygotowania: Przygotowaniami zajęłam się dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem(...)Ciebie odpowiednia. Ten zdrowy krem najsmaczniejszy jest taki prosto z lodówki, choć jeśli poleży chwilę na blacie też jest pyszny. Przechowuj krem w lodówce, nawet kilka dni. Ps. Masło orzechowe przygotujesz w kilkanaście sekund, link do przepisu na nie umieściłam na liście składników. W przypadku tego masła nie dodawaj tylko cukru pudru i soli ;) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 210

łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy(...)około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół

Kuchnia MagdaLeny
Domowe kopytka ziemniaczane 141

trzy tygodnie często odwiedzaliśmy kolegę ze szkoły starszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z cebulką podsmażanymi na maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first

Magiczny Garnek
Półkruche ciasteczka guziczki 178

pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki(...)stolnicy posiekać nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma.   Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką

Grunt to przepis!
MAKOWIEC GWIAZDA 603

ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy(...)zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu  - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę  podzielić

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto dyniowe 244

ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas.  Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée(...)Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.   Do miski przesiać

Pasja Smaku
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 160

jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól

codojedzenia
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 211

strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu  125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią(...)wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni

Czerwień i błękit
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 894

dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy kakao i całość bardzo dokładnie mieszamy, nie podgrzewając już

Ratunku obiad
Pyszne gofry cynamonowe 159

klasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier(...)dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania