łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy(...)około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół
Kuchnia MagdaLenytrzy tygodnie często odwiedzaliśmy kolegę ze szkoły starszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z cebulką podsmażanymi na maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first
Magiczny Garnekpomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki(...)stolnicy posiekać nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką
Grunt to przepis!ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy(...)zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę podzielić
Słodko-Słony Świat Ilonyładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas. Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée(...)Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać
Pasja Smakujajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól
codojedzeniastrony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią(...)wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni
Czerwień i błękitdobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy kakao i całość bardzo dokładnie mieszamy, nie podgrzewając już
Ratunku obiadklasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier(...)dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną
Słodkie okruszkiProsty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam. 50 dag. maki 300ml.ciepłej wody 5 dag .drożdży 1.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisprawdzi się rukola, najlepiej drobnolistna czy sałata lodowa i roszponka. Dla wielbicieli mięsnych dodatków można przygotować grillowane filety z kurczaka czy indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki
Moja smaczna kuchniawina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich 100 g masła 100 ml śmietany
SzczyptaSmaQziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym
Moja Delicjazaprosić na to spotkanie. Ja w każdym razie już planuję kolejne. SUFLET MORELOWY 300 ml puree morelowego (można zastąpić konfiturą morelową, ja użyłam domowej z dodatkiem limonki i rumu) 40 g masła 40 g mąki pszennej cukier do smaku 3 żółtka, lekko ubite 1 łyżka soku z cytryny 3 białka Morele, świeże lub z puszki, zmiksować i dosłodzić
KUCHARNIAnocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z jogurtem. Składniki: 800 g rabarbaru 150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 łyżki masła 20 g marynowanego imbiru, posiekanego 150 g orzechów laskowych (lub włoskich) 100 g mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej
Sto kolorów kuchni