wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody
SMYKWKUCHNIpurchawek młodych 150 g śmietany 18 % sól pieprz 1 łyżka masła pół cebuli 500 g makaronu ugotowanego domowego Purchawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni przyrumienić cebulę na maśle, dodać grzyby i przyprawy do smaku, mieszać i smażyć aż będą ładnie przyrumienione. Dodać śmietanę, gotować kilka minut po czym dodać makaron i dobrze zagrzać potrawę. Posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweziścić moje senne zachcianki i przyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki i komosy ryżowej. To był deser marzenie. Masło z orzechów laskowych, które jest bazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe
Jeść, by żyć w zdrowiuWyszło przypadkiem a zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z ukwaszonej śmietany, które wydawało nam się bardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę(...)mojej Mamy, której nie obce było to zajęcie, stworzyłam swoje pierwsze domowe masełko. Śmietanka się nie zmarnowała, a zyskaliśmy przepyszny domowy produkt, bez barwników, konserwantów, itp. Moja pierwsza śmietanka miała 30%, teraz kupuję już 36%, otrzymujemy z niej więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania z 1 litra śmietanki 30% otrzymałam ok.330g masła, natomiast
Smaczne Zdrowewanilię zamienić na cynamon :) Polecam, są naprawdę świetne ! Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 125 g masła 125 g cukru 35 g drożdży świeżych 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około(...)łyżki brązowego cukru 1 laska wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć
Opowieści z piekarnikaoscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy(...)rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy je 1/3 szklanki wody (lub jeśli macie akurat domowy – rosołu), wierzch obkładamy kawałkami masła i wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika zagrzanego do 180⁰C na 45-50 minut. Gołąbki po uduszeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym, greckim jogurtem, mocno posypane
Karo in the Kitchenobiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę
Z miłości do słodkościhmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko. Co Wy na to ? Oczywiście to nie to samo co ziemniaki z ogniska, ale smaczna(...)namiastka w wersji domowej. To takie wspomnienie z wypraw do lasu czy w młodych latach wypraw na wykopki ze szkoły :) Mamy nadzieję, że przyczynimy się do miłych wspomnień i zaraz ruszycie do kuchni, aby ugotować parę ziemniaczków i schrupać je z masłem i solą :) Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetaniekwiatki :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam tego domowego) Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka roztopionego masła Kruszonkę zwykle robię w momencie, w którym ciasto mi wyrasta, często też
Blondynka Gotujeszklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka
mojewypiekiinietylkowieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera cheddar do posypania Świeża
Wanilia i KardamonPolecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku
Smaczne Zdroweserem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1-2 żółtka 1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody
Smakołyki Berenikimąki pszennej 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki dobrego, gorzkiego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) 2 szczypty soli (używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego) Składniki
Moja Delicjajednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej papryka marynowana(najlepiej domowa) przyprawa do drobiu pieprz masło klarowane wykałaczki WYKONANIE: pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko, posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu, paprykę kroimy na cienkie paski, kładziemy na rozbitej piersi
Kuchnia Beatyjest zdecydowanie wart wypróbowania! Z poniższych składników wyszło mi około 65 nadziewanych pierniczków: Ciasto: 500g mąki 200g miodu naturalnego 1 opakowanie przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) pół kostki masła 2 jajka pół szklanki cukru 100g kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody Nadzienie: konfitura pomarańczowa Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Wrzosowa Polanapszenne tortille, nawet sobie zaznaczyłam zakładkę, żeby wrócić do tego! Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego
Plate of JoySkładniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy
Moja Delicjapędzlami promieni maluje mieszkanie. Na rozmowy, słuchanie. Na to co nowe i na to, co powtarza się od lat. I na un peu de bonheur, domową boulangerie . Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami. To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem. Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru
KUCHARNIASłodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli 1 łyżka aromatu waniliowego Do szerokiego garnka o grubym spodzie wsypujemy cukier. Podgrzewamy nie mieszając, aż nastąpi proces karmelizacji
Zapiski Młodej Żony