Właściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada
UgotujmyTo.plBardzo łatwe do zrobienia i smaczne angielskie bułeczki scones. Nie wymagają drożdży, wyrastania, a są puszyste, miękkie i smaczne. Świetnie smakują z masłem i dżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 125 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklankę malin Mąkę przesiać do miski wraz
O kuchni z uczuciemKRUSZONKA: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera sie na maśle 125g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 500g truskawek Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia
Grunt to przepis!Przepyszna przystawka na domowe imprezy lub prosta w przygotowaniu przekąska czyli pieczarki smażone na maśle, to danie na widok którego wszyscy moi domownicy zacierają ręce z radości. Potrawa najlepiej smakuje podana na gorąco i posypana natką pietruszki z pieczywem. składniki na 2 porcje 70 dag małych pieczarek masło klarowane pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Opłukaną
Smakowite DaniaZakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200 miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Smakołyki Asisiebie, nic więcej obiecywać nie muszę J Składniki: 25 dag ryżu arborio 70 dag pokrojonej dyni 1 duży por 1 cebula 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr rosołu lub domowego bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 1 czubata łyżka sera mascarpone Sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Umyty por z zieloną częścią pokroić
Wanilia i Kardamonwieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody
SMYKWKUCHNIpurchawek młodych 150 g śmietany 18 % sól pieprz 1 łyżka masła pół cebuli 500 g makaronu ugotowanego domowego Purchawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni przyrumienić cebulę na maśle, dodać grzyby i przyprawy do smaku, mieszać i smażyć aż będą ładnie przyrumienione. Dodać śmietanę, gotować kilka minut po czym dodać makaron i dobrze zagrzać potrawę. Posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatweziścić moje senne zachcianki i przyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki i komosy ryżowej. To był deser marzenie. Masło z orzechów laskowych, które jest bazą domowej nutelli proponuje wykonać samodzielnie, nie sięgać po gotowe ze sklepu. Do produkcji takiego masła wykorzystywane są bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe
Jeść, by żyć w zdrowiuWyszło przypadkiem a zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z ukwaszonej śmietany, które wydawało nam się bardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę(...)mojej Mamy, której nie obce było to zajęcie, stworzyłam swoje pierwsze domowe masełko. Śmietanka się nie zmarnowała, a zyskaliśmy przepyszny domowy produkt, bez barwników, konserwantów, itp. Moja pierwsza śmietanka miała 30%, teraz kupuję już 36%, otrzymujemy z niej więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania z 1 litra śmietanki 30% otrzymałam ok.330g masła, natomiast
Smaczne Zdrowewanilię zamienić na cynamon :) Polecam, są naprawdę świetne ! Składniki na około 20 drożdżówek: 575 g mąki pszennej 300 ml mleka 125 g masła 125 g cukru 35 g drożdży świeżych 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około(...)łyżki brązowego cukru 1 laska wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć
Opowieści z piekarnikaCzekolada i masło orzechowe- duet stworzony dla siebie! Domowe czekoladki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Polecam szczególnie wielbicielom słodko-słonych smaków! Składniki: (na około 20 sztuk) 120 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło orzechowe dobrze wymieszać z ekstraktem
Nastoletnie Wypiekanieoscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy(...)rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy je 1/3 szklanki wody (lub jeśli macie akurat domowy – rosołu), wierzch obkładamy kawałkami masła i wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika zagrzanego do 180⁰C na 45-50 minut. Gołąbki po uduszeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym, greckim jogurtem, mocno posypane
Karo in the Kitchenobiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę
Z miłości do słodkości