masło domowe - 3019 przepisów (strona:13/202)

Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami i majonezem + film 155

tego smacznego dania nie jest pracochłonne i trudne a jego smak jest warty wypróbowania. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 40 dag pieczarek cebula łyżka masła 150 g majonezu domowa przyprawa typu wegeta  ( przepis tutaj ) czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, całość mieszamy

Smakowite Dania
Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami 190

Składniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy

w mojej kuchni
na maśle z pomidorami,szczypiorkiem śniadaniowa jajecznica... 158

Składniki: masło 2 łyżki, pomidor 1 średni, szczypiorek 3 łyżki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku, sól morska 3/4 łyżeczki masło stopić na patelni

W Mojej Kuchni Lubię
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 182

łyżki- Karob, 3 łyżki- Jajko, jedno,- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy- mleko, szklanka- cynamon- masło, 2-3 łyżki,WYKONANIE:1. Ugotować kaszkę na mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni(...)odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady.8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE:1. 160 stopni 15 minut,2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut./Termoobieg, góra - dół/W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach

Wypisz Wymaluj
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 194

fetor smażonego, zgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI:- ser biały, najlepiej wiejski - 1 kg,- jajka, 4,- masło, 2 łyżki,- vegeta domowa,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd- czas,WYKONANIE:Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu(...)zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy.Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka i przyprawy. Chwilę przesmażamy (żeby jajka się ścięły), wlewamy do miseczki. Gotowe.Jego smakiem możemy się delektować przez kilka dni, pod warunkiem, że przechowywać

Wypisz Wymaluj
Mięso w słoiku 1663

już się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)mówić jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciństwa spędzanego na wsi… tak samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki

UgotujmyTo.pl
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 159

niedawno kiedy melasa w szafce już była. Jest bardzo specyficzny w smaku ale taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duszona marchewka z czosnkiem i koperkiem 215

troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek świeży lub suszony - łyżka masła, - pół łyżeczki mąki - domowa wegeta Wykonanie Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy jest prawie miękka

Kuchnia z widokiem na ogród
pieczone skrzydełka czosnkowe 172

czosnkowym Proste, ale bardzo smaczne danie, którego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut. składniki  składniki  dla trzech osób 6 skrzydełek 2 ząbki czosnki 20 g masła 1 łyżeczka magi domowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka. Odstawiamy

Miód i pieprz
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 306

chciałabym, aby i Wasze dzieciaki i nie tylko miały możliwość spróbowania tych pyszności. Składniki na ok. 50 niewielkich sztuk: 115 g masła w temperaturze pokojowej 225 g masła orzechowego (u mnie domowego, tylko bez dodatku cukru i miksowane dłużej, aby konsystencja była rzadsza, niż to, które przygotowuję zwykle) 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)  95 g cukru trzcinowego(...)użyłam czarnej cypryjskiej soli w płatkach) - lekki posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;)  Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli

Blondynka Gotuje
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 196

rano mam w ustach czarną słodycz, która ratuje życie moim 50cm w pasie uzależnionym od czekolady. I muszę przyznać, że racją jest, że Murzyn(ek) potrafi zrobić dobrze. SKŁADNIKI: - masło, kostka, - mleko (3,5%), pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej tym razem + dołożyłyśmy dodatkowo 2 łyżki słodkiego), - cukier biały, 2 szklanki, - mąka kukurydziana(...)pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy. Do gęstej masy dorzucamy bakalie i orzechy, mieszamy

Wypisz Wymaluj
Mini bagietki czosnkowe 229

Mini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u

Blog z Apetytem
Tosty z masłem czosnkowym 279

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
bób z masłem, papryką ostrą, koperkiem... 158

Składniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez

W Mojej Kuchni Lubię
flaki w wołowym bulionie 155

oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie(...)reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy  na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę.  Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania