twarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały ser? Ale co to jest? Całe szczęście w domu rodzinnym często robiłam z mamą twarogi i domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników
Zielona Kuchniakawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych szklanka mleka łyżka domowego masła orzechowego garść borówek Wykonanie: 1. Płatki zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, ok 4 min, ciągle mieszając. 2. Dodać łyżkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut. 3. Owsiankę podawać posypaną borówkami
Atlas Smakówoleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach
Jeść, by żyć w zdrowiutego czekoladowego smarowidła są suszone daktyle, które zapewniają słodycz, co sprawia, że cukier jest absolutnie zbędny. Taki przysmak na porannym stole ściągnie każdego śpiocha z łóżka ;) Tak jak przy domowym maśle orzechowym i w tym wypadku jest potrzebny mocny sprzęt w postaci dobrego blendera lub robota kuchennego. No to do dzieła, pora podnieść poziom endorfin! :D Daktylla- krem czekoladowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru 50 g oliwy 100 ml mleka 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać
FitKotroti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce widać
Passions hobbies lifeTyle razy zastanawiałam się nad zrobieniem domowego masła, ale ciągle wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę! Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :) Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie
Kuchnia w czekoladziezwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone
FitKotsezamu 20 g wiórków kokosowych 20 g lnu 5 g kakao 5 g cynamonu w proszku 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczka imbiru w proszku 1/4 szklanki konfitury owocowej (najlepiej domowej) masło do posmarowania formy 1/2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Nasiona lnu zmiel w młynku do kawy, migdały i płatki owsiane zmiksuj mikserem, banany i jabłko zmiksuj na mus. Dodaj pozostałe
SzczyptaSmaQZapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed pieczeniem swoich chlebów to odrzućcie je i spróbujcie. Jak to mówią " najtrudniejszy pierwszy krok ". A potem to już z górki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKlasyczne, aromatyczne placuszki bananowe podane na trzy sposoby, ponieważ nie mogłam zdecydować się, które wybrać na śniadanie :) Pierwszą wersję przegotowałam z kremem czekoladowym, drugą z domowym masłem orzechowym , a trzecią z jogurtem naturalnym. Wszystkie placuszki są podane z plasterkami banana :) Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogowsianki :) Odżywka od Kulturystyka.sklep sprawdziła się idealnie. Nadała puszystości i lekkości :) Pycha! Składniki (1 porcja): 4 łyżki płatków owsianych 200 ml wody 1 miarka odżywki białkowej Dodatki: jagody goji domowe masło orzechowe Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do momentu wchłonięcia się wody. Następnie zagotuj 200 ml wody dodaj płatki i gotuj przez kilkanaście minut, aż uzyskasz preferowaną konsystencje. Kolejno
Zdrowie na języku :Pśrodku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać
peanutbuttermonsterkajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamsopowieści o tym, jak nasze babcie własnoręcznie wyrabiały masło, w drewnianych maselnicach, ze świeżej śmietanki zebranej z mleka... Dziś ten produkt jest dostępny w każdym sklepie i taka domowa produkcja masła wydaje nam się być czymś absurdalnym, czasochłonnym i niepotrzebnym. Ale kiedy po raz kolejny spędzam w sklepie 15 minut czytając etykiety i szukając masła w którego składzie znajdę(...)ubijać. Kiedy śmietana się ubije nie przestawać miksować, do momentu kiedy wyraźnie zaczną się oddzielać grudki masła. Przez sitko odlać maślankę (oczywiści można ją wypić, taka domowa jest przepyszna). Z masła uformować kulkę, zalać zimną wodą i urabiać, aby wypłukać z resztek maślanki, wodę odlać i czynność powtórzyć. Masło wyciągnąć z wody i uformować osełkę. Przechowywać w lodówce. Gotowe
Piąty grzech głównydrożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół na pół (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia(...)ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców i lekkiego odparowania soku - do gorących owoców dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki - nadzienie ostudzić, zimne wymieszać
Smakołyki Berenikimasła 50 g domowego cukru waniliowego (3 płaskie łyżki) 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka 50 ml wody Przygotowanie: Mąkę, roztopione masło, jogurt, domowy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka łączymy i mieszamy na gładką masę. Dodajemy otartą skórkę i wyciśnięty sok z limonki, łączymy z masą. Białka wybijamy do oddzielnej miseczki
Taste and CookSkładniki : Pół paczki mrożonego kalafiora (w sezonie pół świeżego) Pół paczki mrożonego brokuła (w sezonie pól świeżego ) Bulion lub woda + włoszczyzna mrożona w słupkach lub świeża + domowa Vegeta łyżka masła 1,5 l wody 2-3 łyżki kaszy manny śmietana/Jogurt naturalny lub grecki lub mleko do zabielenia sól pieprz/pieprz cytrynowy Koperek (u mnie na zdj akurat(...)czosnek niedźwiedzi) Przygotowanie: Bulion zagotować jeśli gotujemy na wodzie również doprowadzamy do wrzenia z tym że dodajemy domową Vegetę, masło i włoszczyznę, a gdy jest pół miękka postępujemy tak samo jak w przypadku bulionu. Wrzucamy kalafior i brokuły gdy będą już prawie miękkie wsypujemy kasze mannę . Zabielamy i przyprawiamy według gustu Na koniec posypujemy koperkiem Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęsię ich długo, a dla naszych brzuszków i naszego zdrowia jest to o wiele lepsza opcja. Poza tym, powiedzmy sobie szczerze.. domowe słodkości smakują o niebo lepiej! Dzisiaj przepis na ciasteczka z moim ulubionym składnikiem - masłem orzechowym, czy może(...)być coś lepszego? :) Składniki na ok. 20 ciasteczek: - 120g mąki żytniej 720 - 30-50g ksylitolu - 20g roztopionego masła/oleju kokosowego - 2-3 łyżki masła orzechowego PRIMAVIKA lub domowe go masła orzechowego - 1 jajko *opcjonalnie: orzeszki ziemne do dekoracji Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Z ciasta tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. W każde ciasteczko delikatnie wbijamy po połówce orzeszka ziemnego. Pieczemy
Be Fit Be Strongciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Domowe toffifee Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Lady Żona Och Kobieta Mistrzyni Mama Chcesz być na bieżąco? Polub Lady Och Mistrzyni. Jeśli spodobał
lady-och-mistrzyni.blogspot.comciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Domowe toffifee Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Lady Żona Och Kobieta Mistrzyni Mama Chcesz być na bieżąco? Polub Lady Och Mistrzyni. Jeśli spodobał
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMasło migdałowe Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności. Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny
Miód i pieprzformy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka(...)bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Lady Żona Och Kobieta Mistrzyni Mama Chcesz być na bieżąco? Polub Lady Och Mistrzyni. Jeśli spodobał
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnami tak już jest, że potrafimy cieszyć się nawet z rzeczy małych :) A Wy? Z czego cieszycie się na co dzień? SPÓD: 100 g krakersów 50 g masła orzechowego ( użyłam domowego) Krakersy wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na "piasek", dodałam masło orzechowe i zmiksowałam do połączenia się składników. Do każdej papilotki włożyłam czubatą łyżeczkę krakersowego spodu i ugniotłam. Blachę(...)ustawiłam na 150 stopni. MASA SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze kupuję kostkach i do sernika
Blondynka Gotuje