skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed(...)miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłusta pamiętaj, że domowe masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać i po problemie. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku. Smacznego! Uwagi: masło można dowolnie wzbogacać i modyfikować np. dodatkiem kakao. Jeśli jadasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie- jako tradycyjna owsianka ( KLIK ) lub batoniki ( KLIK ), ale też doskonały dodatek do słodkiej przekąski. Jeśli są płatki owsiane, to musi być i masło orzechowe, będące świetnym zamiennikiem margaryny. Samo to połączenie, to jak dla mnie połowa sukcesu. Druga to prostota składników i wykonania- tradycyjnie nie stawiam przed Wami wielkiego, kulinarnego wyzwania, ale coś(...)białka , 12,7g tłuszczu oraz 44,8g węglowodanów . SKŁADNIKI: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g płatków owsianych górskich 25g otrębów pszennych 1 duże jajko 60g miodu 60g domowego masła orzechowego ( KLIK ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto
peanutbuttermonsterciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku 6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) ( Przepis ) 4 – 6 łyżek oleju arachidowego Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody
KuchniaWeDwoje.plSięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste? O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego. Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
peanutbuttermonstersię odchudzam? A skądże! Po prostu od kilku miesięcy przestałam potrzebować słodyczy, tak mi jest lepiej i fajniej :) No to co? Zaczynamy? Składniki: gorzka czekolady co najmniej 60% kakao domowe masło orzechowe (zamiast cukru posłodzone syropem z agawy ) 1/2 banana Sposób przygotowania: W temacie czekolady u mnie było to około 200 g, masła zrobiłam więcej, bo uwielbiam i część masła
Blondynka Gotujetwarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały ser? Ale co to jest? Całe szczęście w domu rodzinnym często robiłam z mamą twarogi i domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników
Zielona Kuchniakawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych szklanka mleka łyżka domowego masła orzechowego garść borówek Wykonanie: 1. Płatki zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, ok 4 min, ciągle mieszając. 2. Dodać łyżkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut. 3. Owsiankę podawać posypaną borówkami
Atlas Smakówoleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach
Jeść, by żyć w zdrowiutego czekoladowego smarowidła są suszone daktyle, które zapewniają słodycz, co sprawia, że cukier jest absolutnie zbędny. Taki przysmak na porannym stole ściągnie każdego śpiocha z łóżka ;) Tak jak przy domowym maśle orzechowym i w tym wypadku jest potrzebny mocny sprzęt w postaci dobrego blendera lub robota kuchennego. No to do dzieła, pora podnieść poziom endorfin! :D Daktylla- krem czekoladowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru 50 g oliwy 100 ml mleka 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać
FitKotroti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce widać
Passions hobbies lifeTyle razy zastanawiałam się nad zrobieniem domowego masła, ale ciągle wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę! Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :) Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie
Kuchnia w czekoladziezwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone
FitKotsezamu 20 g wiórków kokosowych 20 g lnu 5 g kakao 5 g cynamonu w proszku 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczka imbiru w proszku 1/4 szklanki konfitury owocowej (najlepiej domowej) masło do posmarowania formy 1/2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Nasiona lnu zmiel w młynku do kawy, migdały i płatki owsiane zmiksuj mikserem, banany i jabłko zmiksuj na mus. Dodaj pozostałe
SzczyptaSmaQZapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed pieczeniem swoich chlebów to odrzućcie je i spróbujcie. Jak to mówią " najtrudniejszy pierwszy krok ". A potem to już z górki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKlasyczne, aromatyczne placuszki bananowe podane na trzy sposoby, ponieważ nie mogłam zdecydować się, które wybrać na śniadanie :) Pierwszą wersję przegotowałam z kremem czekoladowym, drugą z domowym masłem orzechowym , a trzecią z jogurtem naturalnym. Wszystkie placuszki są podane z plasterkami banana :) Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogowsianki :) Odżywka od Kulturystyka.sklep sprawdziła się idealnie. Nadała puszystości i lekkości :) Pycha! Składniki (1 porcja): 4 łyżki płatków owsianych 200 ml wody 1 miarka odżywki białkowej Dodatki: jagody goji domowe masło orzechowe Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do momentu wchłonięcia się wody. Następnie zagotuj 200 ml wody dodaj płatki i gotuj przez kilkanaście minut, aż uzyskasz preferowaną konsystencje. Kolejno
Zdrowie na języku :Pśrodku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać
peanutbuttermonsterkajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreams