chciałabym, aby i Wasze dzieciaki i nie tylko miały możliwość spróbowania tych pyszności. Składniki na ok. 50 niewielkich sztuk: 115 g masła w temperaturze pokojowej 225 g masła orzechowego (u mnie domowego, tylko bez dodatku cukru i miksowane dłużej, aby konsystencja była rzadsza, niż to, które przygotowuję zwykle) 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki) 95 g cukru trzcinowego(...)użyłam czarnej cypryjskiej soli w płatkach) - lekki posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;) Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli
Blondynka Gotujerano mam w ustach czarną słodycz, która ratuje życie moim 50cm w pasie uzależnionym od czekolady. I muszę przyznać, że racją jest, że Murzyn(ek) potrafi zrobić dobrze. SKŁADNIKI: - masło, kostka, - mleko (3,5%), pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej tym razem + dołożyłyśmy dodatkowo 2 łyżki słodkiego), - cukier biały, 2 szklanki, - mąka kukurydziana(...)pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy. Do gęstej masy dorzucamy bakalie i orzechy, mieszamy
Wypisz WymalujMini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u
Blog z ApetytemNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez
W Mojej Kuchni Lubięoczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie(...)reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone
Miód i pieprzmakową to polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń
365 dni dookoła kuchniblogowanie to już nałóg, a koniecznie chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto(...)bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedna hollywoodzka aktorka i mama, którą poznałam podczas „kręcenia” programu kulinarnego na serio wie o co chodzi w kuchni i gotowaniu. Nie mogę w
Jem więc JestemDomowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag 100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag 1 łyżeczka soli(...)rozpuszczonego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić
Moje domowe kucharzenieorzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami
Moja smaczna kuchniadaktyli). Wykładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, chłodzimy w lodówce. Krem karmelowy: ☆ 1,5 szklanki daktyli (namoczonych w wodzie przez kilka godzin) ☆ 3 spore łyżki masła orzechowego (u mnie domowe) ☆ Woda z moczenia daktyli ☆ Szczypta soli Składniki kremu blendujemy, aż do uzyskania gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia
Kuchnia w szuwarachkompozycja 🤤 Składniki ✔️ 70 g mąki gryczanej ✔️ 1 jajo ✔️ łyżeczka kakao ✔️ woda ✔️ pół łyżeczki cynamonu ✔️ opcjonalnie tłuszcz do smażenia dodatkowo: ✔️ 100 g twarogu ✔️ 120 g borówek ✔️ 20 g masła orzechowego ( u mnie domowy z nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i cynamon wstępnie wymieszać, dodawać wody na oko i mieszać do uzyskania lekko gęstej masy 2. Rozgrzać patelnie i na tłuszczu
Zdrowie i pysznie na talerzucukinia z jajkiem mogła tak wyśmienicie smakować. W oryginalnym przepisie wszystko zostało podsmażone na maśle, ja zastąpiłam to boczkiem 🙂 Każdy, kto woli wersję bez mięsa, może użyć masła lub smalczyku – najlepiej domowego. Z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje:... Read More The post Omlet z cukinią appeared first
Magiczny Garnekśmiało powiedzieć, że zaspokoi wasz piernikowy głód. Ciasto robi się błyskawicznie (a jeszcze szybciej, gdy użyjecie gotowego budyniu - ja robię swój własny, bo ten domowy, to jednak domowy ;)). Składniki: * ciasto: - 200g masła - 4 jajka - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 2-3 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * budyń
CookYourselfrozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto
Moja smaczna kuchniaczterech osób 1,2 kg ozora wołowego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu sok z jednej cytryny garść rodzynek sól, pieprz sposób wykonania Ozór starannie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną, przekrojoną
Miód i pieprzZestaw I: 4 szt. placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka
Atlas Smakówcoś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie
tost z dżemempszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego
Kulinarne przygody Gatity